Περιβαλλοντικό κέντρο θα αποκτήσει η Λακατάμια-Προκηρύχθηκε η προσφορά

Προκηρύχθηκε στις 29 Μάρτιου 2024, η προσφορά για την κατασκευή του περιβαλλοντικού κέντρου Λακατάμιας, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στις δράσεις για τον Πεδιαίο ποταμό στο πλαίσιο της Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης Λευκωσίας, που εγκρίθηκε προς χρηματοδότηση από τη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ανακοίνωση του Δήμου Λακατάμιας αναφέρει ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο θα συμβάλει τα μέγιστα στην αναβάθμιση της περιοχής, προωθώντας ταυτόχρονα τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης, στην προστασία, διατήρηση και ορθολογική διαχείριση του περιβαλλοντικού πλούτου της περιοχής.

Το περιβαλλοντικό κέντρο Λακατάμιας θα έχει ως πρωταρχικό στόχο τη γνωριμία του κοινού με τη βιοποικιλότητα και την εξαιρετική σημασία του Πεδιαίου ποταμού ως ενός μοναδικού βιότοπου στην πρωτεύουσα του νησιού. Ενός βιότοπου ο οποίος απειλείται καθημερινά από σωρεία παρεμβάσεων. Το κέντρο περιβαλλοντικής ενημέρωσης έχει τοποθετηθεί στη όχθη του Πεδιαίου, με άμεση πρόσβαση στην κοίτη του ποταμού όπου με αυτό τον τρόπο το κοινό θα έχει εικόνα για όλες τις πληροφορίες που θα λαμβάνει με στοιχεία οικοτουρισμού.

Για παράδειγμα, αναφέρεται, μπορούν να δημιουργηθούν σημεία που θα προστατεύονται άγρια είδη πανίδας και χλωρίδας όπως το αγριοκαναρίνι, η κυπριακή χελώνα, βατράχια κλπ., όπου θα μπορεί να επισκέπτεται το κοινό. Νοείται ότι στο περιβαλλοντικό κέντρο θα υπάρχουν πληροφορίες και θα γίνεται ενημέρωση ευρύτερα για το περιβάλλον της Κύπρου. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια τα οποία είναι ολοκληρωμένα, έχουν γίνει με κύριο άξονα το βιοκλιματικό σχεδιασμό.

Περιλαμβάνει αίθουσα διαλέξεων και παρουσιάσεων, δύο εκθεσιακούς χώρους, μελετητήριο, γραφεία, αναψυκτήριο και χώρους στάθμευσης. Στους εξωτερικούς χώρους θα δημιουργηθεί βοτανόκηπος με αντιπροσωπευτικά ενδημικά δέντρα και θάμνους της Κύπρου, με διαδρόμους, φωτιστικά, καθιστικά και σύγχρονο αστικό εξοπλισμό. Θα δημιουργηθεί παιδική χαρά και σημείο θέασης στον Πεδιαίο ποταμό.

Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2024 και οι εργασίες θα διαρκέσουν περίπου 24 μήνες.

Δειτε Επισης

Όμιλος Domenica: Επιτυχής ολοκλήρωση του «Universal Residences»-Μια εξαιρετική εμπειρία διαβίωσης
Ask Wire: Οι 10 ακριβότερες πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο τον Μάρτιο
ΥΠΕΣ: Τα έργα που προγραμματίζονται-Αναθεώρηση στεγαστικών, «Ιππόδαμος» και «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»
AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα