Το bitcoin αναζητά νέους καταλύτες για να ενισχύσει τη δυναμική του
InBusinessNews 09:12 - 09 Οκτωβρίου 2024
Το bitcoin λίμναζε τους τελευταίους τρεις μήνες, μετά από το δυναμικό του ξεκίνημα στις αρχές του έτους.
Το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα έχει σε μεγάλο βαθμό κυμανθεί μεταξύ 56.000 και 63.000 δολαρίων μέχρι στιγμής το β’ εξάμηνο του έτους – σε αντίθεση με τους πρώτους έξι μήνες, όταν έκανε άλμα 45%, ωθούμενο από την κυκλοφορία των αμερικανικών spot ETFs.
Οι παράγοντες της αγοράς παρακολουθούν τώρα πιθανούς νέους καταλύτες της αγοράς κρυπτονομισμάτων oι οποίοι μπορεί να επηρεάσουν την τιμή τόσο στο τέλος του έτους και τις αρχές του 2025, πέρα από τα ευρύτερα γεγονότα που επηρεάζουν την αγορά, όπως οι αλλαγές στα επιτόκια των ΗΠΑ και οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές.
Ο Τζέικ Οστρόβσκις, επενδυτής στην εταιρεία κρυπτογράφησης Wintermute με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, αναμένει την επικείμενη κυκλοφορία των δικαιωμάτων προαίρεσης στο spot bitcoin ETF της BlackRock, ένα νέο προϊόν που πιστεύει ότι θα μπορούσε να προσελκύσει περισσότερα χρήματα λιανικής στις ΗΠΑ μετά την πρόσφατη έγκρισή του από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Επειδή, όμως, οι ρυθμιστικές αρχές θεωρούν το bitcoin ως εμπόρευμα, οι εν λόγω επιλογές μπορεί επίσης να χρειαστούν το πράσινο φως από την Commodity Futures Trading Commission, η οποία εποπτεύει τα παράγωγα εμπορευμάτων, δήλωσε ο Γιαγέι Γιανγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της BIT Mining.
«Εάν είναι επιτυχείς θα μπορούσαν να αυξήσουν την πολυπλοκότητα και τη μεταβλητότητα της αγοράς του bitcoin, οδηγώντας σε μεγαλύτερη θεσμική και λιανική δέσμευση», τόνισε ο Γιάνγκ.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν μέχρι τώρα βοηθήσει στην προώθηση της δραστηριότητας του bitcoin σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το συνολικό μέγεθος της αγοράς κρυπτονομισμάτων έχει διογκωθεί στα 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια από την 1η Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, από 8,3 δισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της CoinGecko.
«Παρατηρήσαμε μια σημαντική αύξηση στη δραστηριότητα της θεσμικής υιοθέτησης και των συναλλαγών», δήλωσε ο Οστρόβσκις, προσθέτοντας ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για πλατφόρμες και υπηρεσίες για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που μοιάζουν με τις παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές δομές.
Η διαβόητα άγρια μεταβλητότητα 90 ημερών του bitcoin μειώθηκε στο 42% φέτος από 67% στα μέσα του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Deutsche Bank.
Οι αναλυτές της αγοράς προειδοποίησαν ότι το bitcoin εξακολουθεί να παρουσιάζει ισχυρή συσχέτιση με άλλα κρυπτονομίσματα και είναι πιθανό να είναι μεταξύ των πρώτων περιουσιακών στοιχείων που θα απορριφθούν από τους επενδυτές που υποχωρούν από την αγορά λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας και τον γεωπολιτικό κίνδυνο.
Σημειωτέον πως, σύμφωνα με το Reuters, το bitcoin υποχώρησε κατά 5% μετά από την πρόσφατη έξαρση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή.
Ο δείκτης παγκόσμιας υιοθέτησης της Chainalysis, ο οποίος παρακολουθεί τη χρήση κρυπτονομισμάτων σε 151 χώρες με δείκτες που περιλαμβάνουν συναλλαγές και πληρωμές, ξεπέρασε την αντίστοιχη ανάπτυξη του 2021 μεταξύ του δ’ τριμήνου του 2023 και του α’ τριμήνου του 2024.
Η υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων είναι ιδιαίτερα ισχυρή στις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, οι οποίες συχνά έχουν λιγότερο ανεπτυγμένα και προσβάσιμα κύρια χρηματοπιστωτικά συστήματα, όπως έδειξε η έκθεση.
Η Ινδία κατέλαβε την πρώτη θέση, ακολουθούμενη από τη Νιγηρία στην κατάταξη της Chainalysis, ενώ επτά από τις άλλες 20 κορυφαίες χώρες ήταν ασιατικές αναδυόμενες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ινδονησίας, του Βιετνάμ και των Φιλιππίνων.
Οι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων συχνά επισημαίνουν την αυξημένη χρήση σε χώρες με υψηλό πληθωρισμό και ταχεία υποτίμηση του νομίσματος – όπως η Τουρκία και η Αργεντινή – ως ένδειξη της χρησιμότητας του ψηφιακού χρήματος στον πραγματικό κόσμο.
Η Chainalysis σημείωσε επίσης σημαντική αύξηση της δραστηριότητας αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi) και των stablecoin στην υποσαχάρια Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ανατολική Ευρώπη.
«Η πρόταση αξίας των bitcoin και των stablecoins στη Λατινική Αμερική παραμένει άθικτη», δήλωσε ο Μαουρίτσιο Ντι Μπαρτολομέο, συνιδρυτής του παρόχου δανείων σε κρυπτονομίσματα, Ledn.
«Το μεγαλύτερο ποσοστό των αναπτυσσόμενων οικονομιών θέλει να κάνει τραπεζικές συναλλαγές σε δολάρια, αλλά δεν εμπιστεύεται απαραίτητα τις τράπεζές του», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέλαβαν την τέταρτη θέση στην κατάταξη, ενώ η Νότια Κορέα και η Κίνα ήταν 19η και 20ή αντίστοιχα.
Όσον αφορά τον όγκο των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων, οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο και ακολουθεί η Ινδία, σύμφωνα με την Deutsche Bank.