Νέος μεγάλος παίκτης στην κυπριακή βιομηχανία παραγωγής χαλλουμιού-Μπαίνει και επίσημα η Olympus

Ένας μεγάλος παίχτης της ελληνικής βιομηχανίας παραγωγής γαλακτομικών προϊόντων, ο οποίος δραστηριοποιείται επί του εδάφους και στην Ρουμανία, επεκτάθηκε στην Κύπρο και εισέρχεται και επίσημα στην ζωτικής σημασίας για την οικονομία της χώρας μας βιομηχανία παραγωγής χαλλουμιού, του δεύτερου μεγαλύτερου εξαγωγικού προϊόντος του νησιού μας.

Ο λόγος για την ελληνική εταιρεία Όλυμπος, μέλος του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία(Hellenic Dairies), με έδρα τα Τρίκαλα, η οποία από τον πέρασμενο Ιούνιο δραστηριοποιείται και επί του εδάφους στην Κύπρο μέσω της Olympus Foods Cyprus διά της παραγωγής χαλλουμιού και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων στο νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο του όμιλου, που βρίσκεται στην βιομηχανική περιοχή Τσερίου.

Πρόκειται για μια επένδυση πέραν €40 εκατ., με την μονάδα να εγκαινιάζεται την Πέμπτη το απόγευμα με πάσα επισημότητα στην παρουσία της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρίας Παναγιώτου και του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργου Παπαναστασίου, οι οποίοι και θα απευθύνουν χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Εξ' Ελλάδος θα χαιρετίσουν οι Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο Χρήστος Κέλλας, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και ο Κωνσταντίνος Σκρέκας , βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην περιφέρεια Τρικάλων.

Η νέα μονάδα, η οποία όπως έχει προαναφερθεί βρίσκεται στη βιομηχανική ζώνη Τσερίου και λειτουργεί από τον Ιούνιο, επεξεργάζεται γάλα για παραγωγή χαλλουμιού με μέγιστη δυναμικότητα επεξεργασίας η οποία ανέρχεται σε 180,00 τόνους γάλακτος ημερησίως.

Σημειώνεται πως τον σχεδιασμό του εργοαστασίου ανέλαβε και υλοποίησε η Zenonos Architects, ενώ τις κατασκευαστικές εργασίες ανέλαβε και έφερε εις πέρας η Psaras Construction.

Τοπική παραγωγή

Το γάλα προέρχεται από τοπικούς παραγωγούς στην Κύπρου με τους οποίους η εταιρεία έχει υπογράψει συμβόλαια συνεργασίας και ανάπτυξης, ενώ τα παραγόμενα προϊόντα θα διατίθενται κατά ένα μέρος στην κυπριακή αγορά και κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους σε αγορές του εξωτερικού (Ε.Ε., ΗΠΑ κ.λπ.).

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της εξαγοράς του 49% του μετοχικού κεφαλαίου της ιστορικής βιομηχανίας γαλακτοκομικών προϊόντων, «Κουρούσιης» από την Olympus -η οποία διατηρεί δικαίωμα διοίκησης και πρόβλεψη για την εξαγορά των υπολοίπων μετοχών σε δεύτερο χρόνο, αλλά και της επιτυχημένης εμπορικής δραστηριότητας της «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» στην αγορά της Κύπρου.

Τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία

O όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση γαλακτοκομικών προϊόντων της ελληνικής αγοράς και μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις τροφίμων της Ελλάδας.

Έχει υπό ομπρέλα του τις μάρκες Όλυμπος, Τυράς, Ροδόπη, Αγνό, Δουμπιά και Κλιάφα, διαθέτοντας ήδη άλλα έξι εργοστάσια (πέντε στην Ελλάδα και ένα στη Ρουμανία) επεξεργασίας γάλακτος και παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, εμφιαλωμένου νερού, χυμών και αναψυκτικών.

Οι πωλήσεις του ομίλου για το 2023 ανήλθαν σε 598,5 εκατ. ευρώ, έναντι 493,8 εκατ. ευρώ που ήταν το 2022, ενώ σε ό,τι αφορά το EBITDA του ομίλου άγγιξε τα 90 εκατ. ευρώ το 2023, σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση με τα 65 εκατ. ευρώ, που ήταν το αντίστοιχο ποσό του 2022.

Τα κέρδη προ φόρων από 33 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν στα 36 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία ενίσχυσης των τοπικών παραγωγών για την ανάπτυξη της εσταβλισμένης κτηνοτροφίας, μέσω ειδικών προγραμμάτων που έχει εφαρμόσει επιτυχώς, τόσο στη Βόρεια Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία.

Οι εξαγωγές της Κύπρου σε χαλλούμι

Οι επενδύσεις του ομίλου στην κυπριακή βιομηχανία παραγωγής γαλακτοκομικών προίόντων και δη χαλλουμιού δεν είναι τυχαίες, καθότι πρόκεται για ένα κλάδο με τεράστια δυναμική και προστιθέμενη αξία για την οικονομία της χώρας μας.

Ως γνωστό, το χαλλούμι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν της Κύπρου, με 41.000 και πλέον τόνους χαλλουμιού, αξίας 350+εκατομμυρίων ευρώ, σε περισσότερες από 50 χώρες, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το πρώτο εξάμηνο του 2024 ήταν το βασικό εξαγωγικό προϊόν της Κύπρου με τις εξαγωγές του πρώτου τετραμήνου να φτάνουν τα €186,5 εκατ., αντιπροσωπεύοντας το 18,5% των συνολικών εξαγωγών.

Η συνεισφορά του κλάδου στο κυπριακό ΑΕΠ ανέρχεται σχεδόν στο 2% , ενώ περισσότεροι από 10.000 εργαζόμενοι απασχολούνται στους διάφορους τομείς παραγωγής τυροκομικών προϊόντων.

Δειτε Επισης

Σύνδεσμος Έτοιμου Σκυροδέματος: Η αδικαιολόγητη απεργία απειλεί την οικονομία-Υψηλά τα επίπεδα αμοιβών
Ανατροπή με την συλλογική σύμβαση στη ξενοδοχειακή βιομηχανία-«Όχι» ΠΑΣΥΞΕ στην πρόταση Παναγιώτου
Συντηρούν το αδιέξοδο στο έτοιμο σκυρόδεμα οι συντεχνίες-«Μεγάλο το χάσμα, δύσκολη η προσέγγιση»
Μικτές επιδόσεις στις τιμές ακινήτων εν μέσω μειωμένης ζήτησης και υψηλών επιτοκίων
Ξεχώρισε το ζυθοποιείο του Ομίλου Φώτος Φωτιάδης-Διεθνής πρωτιά ποιότητας για την Carlsberg Κύπρου
Stephanis: Oι Black Friday προσφορές ξεκίνησαν και έρχονται… περισσότερες
Η συνταγή τριών κορυφαίων επιχειρηματικών ηγετών για πετυχημένη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού
Κερδίζει το στοίχημα για πιο long term επενδυτές η Τρ. Κύπρου-Τι δείχνει η είσοδος Wellington στην μετοχική της δομή
PHC: Στρατηγική περαιτέρω επέκτασης στην ελληνική αγορά-Τα πλάνα για Pizza Hut με οδηγό τα Wagamama
Έτσι διαμορφώνεται χωρίς την πρώην Λαϊκη η μετοχική σύνθεση της Τρ. Κύπρου-Οι επενδυτές με συμμετοχή πέραν του 3%