Μαρινάκης: Το deal 160 εκατ. δολ. που εισάγει την κυπριακή YODA στον τομέα ναυτιλίας και ΦΑ

O κυπριακός όμιλος, YODA PLC, ο οποίος δραστηριοποιείται κυρίως στον κλάδο των ξενοδοχείων και των ακινήτων — εισήλθε στον τομέα της ναυτιλίας εξαγοράζοντας μερίδιο 18% στην Capital Product Partners (CPLP) έναντι 160 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο διεθνής επιχειρηματίας και επενδυτής Ευάγγελος Μαρινάκης, ιδρυτής και πρόεδρος της Capital Maritime Trading Corp. και ένας από τους κορυφαίους πλοιοκτήτες στη ναυτιλιακή βιομηχανία, αποκάλυψε ότι η Capital Maritime, η ιδιωτική ναυτιλιακή εταιρεία που ελέγχει, πούλησε 10 εκατομμύρια κοινές μονάδες της CPLP στη YODA με 16 δολάρια τη μία.

Η συμφωνία των 160 εκατομμυρίων δολαρίων καθιστά την YODA PLC τον δεύτερο μεγαλομέτοχο της εταιρείας φυσικού αερίου που είναι εισηγμένη στις ΗΠΑ.

Η Capital Product Partners LP είναι μια διεθνής ναυτιλιακή εταιρεία που ασχολείται με τη θαλάσσια μεταφορά φυσικού αερίου, εμπορευμάτων με εμπορευματοκιβώτια και ξηρού φορτίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ιωάννης Παπαλέκας, γνωστός για τις επενδύσεις του σε Κύπρο, Ελλάδα, Ρουμανία και Πολωνία, ήταν από την αρχή μέτοχος της YODA.

H συμφωνία έρχεται μετά την πώληση τον Δεκέμβριο του 2023, του 55% της MHV Mediterranean Hospitality Venture PLC στην Prodea Real Estate Investment Company S.A. Μετά την έγκριση της συμφωνίας από τις αρχές, η Prodea αναμένεται να έχει συμμετοχή στο 80% της MHV.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της YODA PLC, το Διοικητικό Συμβούλιο της στις 27 Δεκεμβρίου 2023 ενέκρινε ομόφωνα τη σύναψη συμφωνίας με την εταιρεία στην Capital Maritime & Trading Corp., που σχετίζεται με την απόκτηση 10.000.000 κοινών μετοχών που εκπροσωπούν εταιρικά συμφέροντα περιορισμένης ευθύνης στην Capital Product Partners L.P. («CPLP»), μια ετερόρρυθμη εταιρεία οργανωμένη σύμφωνα με τους νόμους της Δημοκρατίας των Νήσων Μάρσαλ, η οποία είναι εισηγμένη στο NASDAQ, έναντι συνολικού τιμήματος 160.000.000 δολαρίων, που διακανονίστηκε από την εταιρεία σε μετρητά.

Η Συναλλαγή αποτελεί πράξη σε καθαρά εμπορική βάση και αποτελεί μέρος του επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρείας για περαιτέρω επένδυση και επέκταση των δραστηριοτήτων της στον ναυτιλιακό τομέα, καθώς η CPLP είναι μια διεθνής ναυτιλιακή εταιρεία που δραστηριοποιείται στη θάλασσα μεταφοράς φυσικού αερίου και αναμένεται ότι οι επενδύσεις που κατέχει θα βοηθήσουν την εταιρεία στην επίτευξή της στόχους και μακροπρόθεσμα ναυτιλιακά επενδυτικά σχέδια.

Συγκεκριμένα, η CPLP είναι μία από τις κορυφαίες εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ, κάτοχος δύο πλοίων μεταφοράς LNG με οκτώ σε λειτουργία και άλλα δέκα υπό παραγγελία που θα παραδοθούν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Η CPLP βρίσκεται σε καλή θέση για να επωφεληθεί από τα ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία της βιομηχανίας LNG με έξι πλοία LNG/C που θα παραληφθούν μεταξύ 2026-2027.

Περισσότερα για τη YODA PLC
Η YODA PLC είναι ανώνυμη εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο επενδυτικός στόχος της εταιρείας είναι να παρέχει στους μετόχους και τους πιθανούς επενδυτές ανατίμηση κεφαλαίου από το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο και τις διανομές της.

Η εταιρεία επενδύει σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο όσον αφορά τη γεωγραφία, τη στρατηγική, τον κύκλο ζωής και τη βιομηχανία. Αυτό περιλαμβάνει, αλλά δεν περιορίζεται σε, επενδύσεις στους τομείς της ακίνητης περιουσίας, της τεχνολογίας, της ναυτιλίας και της υγειονομικής περίθαλψης, σημειώνεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

Στον τομέα των ακινήτων, το τρέχον χαρτοφυλάκιο του Ομίλου αποτελείται από εξέχοντα πολυτελή ξενοδοχεία και θέρετρα, κατοικίες και γραφεία όπως το Parklane, a Luxury Collection Resort & Spa, Limassol μέλος της Marriott International, Nammos Limassol, LPM Restaurants & Bars, Park Tower Residences, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο Parklane, το The Landmark Nicosia Hotel, Residences and Offices, στο οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη μία σημαντική ανάπλαση και επανατοποθέτηση , καθώς και το Aphrodite Hills PGA Golf Resort Villas and Residences, στην Πάφο.

Η YODA, η Invel Real Esate και η Prodea Investments είναι στρατηγικοί εταίροι της MHV Mediterranean Hospitality Venture PLC που ξεκίνησε το 2020 και δραστηριοποιείται στους τομείς της φιλοξενίας και του real estate στην Κύπρο και την Ελλάδα. Διαθέτει μια σειρά από πολυτελή ξενοδοχεία και θέρετρα, συγκροτήματα κατοικιών και γραφεία στο χαρτοφυλάκιό της, συμπεριλαμβανομένων των Parklane, Aphrodite Hills και The Landmark Nicosia.

Ο Managing Partner της Invel και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Prodea, Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου το 2023 επιβεβαίωσε ότι η MHV, η Invel και η Prodea κατέχουν από κοινού ακίνητα, με περισσότερα από 1.200 αναπτύξεις-κλειδιά, κυρίως στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιταλία.

Τον Δεκέμβριο του 2023, η YODA πούλησε το 55% του MHV στην Prodea Real Estate Investment Company S.A. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024, μετά την έγκρισή της και μετά την ολοκλήρωση της εν λόγω συναλλαγής η Prodea Investments θα κατέχει μερίδιο 80% στην MHV.

Έως ότου η YODA πούλησε το 55% των μετοχών της MHV στην Prodea στα τέλη του περασμένου έτους, η YODA, η Invel Real Estate και η Prodea Investments ήταν στρατηγικοί εταίροι της MHV Mediterranean Hospitality Venture PLC που κυκλοφόρησε το 2020 και δραστηριοποιείται στους τομείς της φιλοξενίας και των ακινήτων. της Κύπρου και της Ελλάδας. Μετρά μια σειρά από πολυτελή ξενοδοχεία και θέρετρα, συγκροτήματα κατοικιών και γραφεία στο χαρτοφυλάκιό της, συμπεριλαμβανομένων των Parklane, Aphrodite Hills και The Landmark Nicosia.

Δειτε Επισης

Στη Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου το βραβείο Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Αντώνης Ρέμος-Ελένη Φουρέιρα: H συναυλία της χρονιάς στις 15 Ιουνίου στο Nammos Limassol
Αυτή είναι η πρόταση του ΑΚΕΛ για επιβολή τέλους 5% επί των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Το... τερματίζουν οι Κινέζοι για την πλωτή μονάδα-Οι ισχυρισμοί CMC για το FSRU και ποια η πραγματικότητα
Όλες οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της Τρ. Κύπρου-Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ανά ψήφισμα
Επανεκλογή Τάκη Αράπογλου στην προεδρία-Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου
Έκπληκτη η ΕΤΥΦΑ, απορρίπτει ισχυρισμούς της κινεζικής CMC: «Δεν θα την ακολουθήσουμε στην παραπλάνηση»
Πάνος Πέτρου: Αυτοί είναι οι στρατηγικοί στόχοι για διασφάλιση της ποιότητας στο ΓεΣΥ
Κώστας Κουμής: Εντός στόχων παρά τις αντιξοότητες-Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του πρώτου τετραμήνου
Τράπεζα Κύπρου: Πράσινο από τους μετόχους για το μέρισμα-Οι εκλεγέντες και επανεκλεγέντες στο Δ.Σ.(pics)