Αντώνης Αντωνίου: Το σημαντικότερο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις και οι προτεραιότητες της ΟΕΒ

Το 2024 βρίσκει τις επιχειρήσεις αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις, με βασικότερη την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού σε όλους σχεδόν τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων(ΟΕΒ), Αντώνης Αντωνίου, ο οποίος υπογραμμίζει παράλληλα την ανάγκη προσήλωσης σε ορθολογική και συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, αλλά και σωστό σχεδιασμό από τον επιχειρηματικό κόσμο.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, o κ. Αντωνίου διαμηνύει πως θα πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των επιχειρήσεων σε ανθρώπινο δυναμικό από τρίτες χώρες, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της ανάπτυξης της οικονομίας.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά, υποδεικνύει πως απαιτείται διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας με συγκράτηση των ανελαστικών δαπανών στα όρια του ρυθμού ανάπτυξης, παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων και μείωση του δημόσιου χρέους.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒ επισημαίνει το γεγονός ότι η Κύπρος είναι χώρα η οποία λόγω της γεωπολιτικής της θέσης και του μικρού της μεγέθους είναι ευάλωτη σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς, σημειώνοντας πως ιστορία διδάσκει ότι απρόβλεπτα γεγονότα μπορούν να ανατρέψουν κάθε πρόβλεψη η στρατηγικό προγραμματισμό.

Ανάμεσα στις προτεραιότητες της ΟΕΒ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, είναι η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας της με το ΚΕΒΕ, καθώς-όπως εξηγεί- αυτό επιβάλλει το συμφέρον της χώρας.

«Αυτό αναμένει από εμάς ο επιχειρηματικός κόσμος και αυτό θα είναι το βασικό ανάχωμα όταν (και όχι αν) κτυπήσει την πόρτα μας η επόμενη περιπέτεια», αναφέρει ο κ. Αντωνίου.

Ακολουθεί πιο κάτω η συνέντευξη του προέδρου της ΟΕΒ Αντώνη Αντωνίου στο InBusinessNews:

Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το κυπριακό οικονομικό περιβάλλον το 2024, υπό το πρίσμα των πληθωριστικών πιέσεων, των υψηλών επιτοκίων και των απρόβλεπτα συνεχώς μεταβαλλόμενων γεωπολιτικών εξελίξεων;

Είναι γεγονός ότι ο ψηλός πληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι παρενέργειες του, αποτελούν μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία.

Πέραν από την άνοδο στις τιμές, τη διάβρωση των εισοδημάτων των πολιτών και την ανατροπή των σχεδιασμών των επιχειρήσεων, οι αλλεπάλληλες αυξήσεις των δανειστικών επιτοκίων ως εργαλείο άσκησης νομισματικής πολιτικής προς μείωση των πληθωριστικών πιέσεων, είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση της πιστωτικής επέκτασης με αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη.

Παρόλα αυτά, με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία, με τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου να ανέρχεται σε μόλις 1,7%, ευελπιστούμε ότι θα συνεχιστεί η καθοδική τάση που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες η οποία θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού μέσα στο 2024 και επομένως συνέχιση της θετικής μας πορείας.

Για το 2024, η ΟΕΒ προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα κυμανθεί γύρω στο 2,8%, ο πληθωρισμός να περιοριστεί στο 2,5% (σε σύγκριση με 4,1% το 2023) ενώ το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί στο 5,9% του εργατικού δυναμικού. Η καλή πορεία της οικονομίας αναμένεται να οδηγήσει σε δημοσιονομικό πλεόνασμα και κατ’ επέκταση σε περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους.

Η Κύπρος είναι χώρα η οποία λόγω της γεωπολιτικής της θέσης και του μικρού της μεγέθους είναι ευάλωτη σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς.

Η ιστορία μας διδάσκει ότι απρόβλεπτα γεγονότα μπορούν να ανατρέψουν κάθε πρόβλεψη η στρατηγικό προγραμματισμό. Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε προσηλωμένοι σε ορθολογική και συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, αλλά και σωστό σχεδιασμό από τον επιχειρηματικό κόσμο.

Προκλήσεις για το κυπριακό επιχειρείν

Ποιες εκτιμάτε πως είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπες οι κυπριακές επιχειρήσεις το 2024;

Το 2024 βρίσκει τις επιχειρήσεις αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις, με βασικότερη την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού σε όλους σχεδόν τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

Η ΟΕΒ μέσα από τις ενέργειες και προσπάθειες που καταβάλλει, τονίζει εμφαντικά ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των επιχειρήσεων σε ανθρώπινο δυναμικό από τρίτες χώρες, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές διαδικασίες, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της ανάπτυξης της οικονομίας.

Ακόμα μια σοβαρή πρόκληση αποτελεί η αποτελεσματική αντιμετώπιση της συγκράτησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, αφού αυτό έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Από τη στιγμή που το περιβαλλοντικό κόστος στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει ψηλό, οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να αναζητήσουν λύσεις που θα συμβάλουν στη μείωση του. Ταυτόχρονα η πίεση για τη μείωση των ρύπων, επιβάλλει την υιοθέτηση νέων πρακτικών και την επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Θα πρέπει λοιπόν να εφαρμοστούν στρατηγικές επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις και συνεργασίες που θα οδηγήσουν σε ένα πιο βιώσιμο και ανταγωνιστικό μέλλον για τις επιχειρήσεις μας.

Πρόσθετες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κυπριακές επιχειρήσεις αποτελούν οι εξελίξεις στην ψηφιακή τεχνολογία, την πράσινη μετάβαση και η ανάγκη για εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας και επιτάχυνση της δικαιοσύνης.

Αλλαγές στα εργασιακά

Ποια είναι τα φλέγοντα ζητήματα σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, που είναι στην ατζέντα των επιχειρήσεων για το 2024;

Η άμεση πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις με την αλλαγή του χρόνου είναι αυτή του αυξημένου εργατικού κόστους. Μέσα σε ένα περιβάλλον το οποίο χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, από 1/1/2024 αυξάνονται οι εισφορές στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις εργοδοτών και εργαζομένων κατά 0,5% αντίστοιχα.

Επιπρόσθετα, για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, θα υπάρξει επιπλέον κόστος λόγω της ΑΤΑ, ενώ πρόσθετο κόστος θα δημιουργήσει και η αύξηση του ύψους του Εθνικού Κατώτατου Μισθού από τον Ιανουάριο του 2024.

Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας είναι αυτό της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού το οποίο ολοένα και διογκώνεται.

Επιβάλλεται η παρέμβαση του κράτους και ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών για εργοδότηση αλλοδαπών από τρίτες χώρες έτσι ώστε να καλυφθούν οι πιεστικές ανάγκες, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Παράλληλα, επιβεβλημένη κρίνεται και η εκπαίδευση των εργαζομένων για απόκτηση πράσινων και ψηφιακών δεξιοτήτων (upskilling και reskilling) η ζήτηση για τις οποίες θα είναι μεγάλη τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Οι νομικές υποχρεώσεις που προκύπτουν σε μεγαλύτερη από προηγούμενες περιόδους συχνότητα, είτε προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε από εθνικές πρωτοβουλίες, και η ανάγκη για συμμόρφωση με αυτές, καθιστούν τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των επιχειρήσεων ακόμη μία πρόκληση.

Επιπλέον, η αλλαγή στη δομή της αγοράς εργασίας, όπως η αύξηση της χρήσης της τηλεργασίας ή και οι απαιτήσεις για περισσότερη ευελιξία, που δύναται να οδηγήσουν σε αναδιοργάνωση και νέες προσεγγίσεις από τις επιχειρήσεις για να παραμείνουν ανταγωνιστικές και βιώσιμες.

Ενέργειες που απαιτούνται

Ποιες οι προτεραιότητες της ΟΕΒ για το 2024; Πού θα επικεντρώσετε τις προσπάθειες σας και τι θα επιδιώξετε για τον επιχειρηματικό κόσμο;

Για να μπορέσει ο επιχειρηματικός κόσμος να συνεισφέρει στην επιτυχή λειτουργία ενός σύγχρονου οικονομικού μοντέλου, χρειάζεται βελτίωση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος, προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού και της καινοτομίας.

Χρειάζεται επίσης μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, απλοποίηση των διαδικασιών, αποτελεσματική εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων ιδιαίτερα αναπτυξιακού προσανατολισμού, μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος με την βελτίωση της ταχύτητας απονομής δικαιοσύνης, μεταρρύθμιση του φορολογικού μας συστήματος έτσι ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματικό και πιο ελκυστικό στο επιχειρείν.

Όλα αυτά είναι ψηλά στις προτεραιότητες της ΟΕΒ, αφού αναμένεται ότι θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής μας ικανότητας ενισχύοντας το μήνυμα ότι η Κύπρος αποτελεί ένα ασφαλές και ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Καταλύτης για την υλοποίηση όλων των μεταρρυθμίσεων που θα συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, αποτελεί το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η εφαρμογή του οποίου πρέπει να πραγματοποιείται απρόσκοπτα και εντός των τεθέντων χρονοδιαγραμμάτων.

Σ΄ ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά, απαιτείται διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας με συγκράτηση των ανελαστικών δαπανών στα όρια του ρυθμού ανάπτυξης, παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων και μείωση του δημόσιου χρέους.

Σημαντική προτεραιότητα για την ΟΕΒ είναι να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την συνεργασία μας με το ΚΕΒΕ.

Αυτό επιβάλλει το συμφέρον της χώρας, αυτό αναμένει από εμάς ο επιχειρηματικός κόσμος και αυτό θα είναι το βασικό ανάχωμα όταν (και όχι αν) κτυπήσει την πόρτα μας η επόμενη περιπέτεια.

Δειτε Επισης

Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας
«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»