Ζητά βελτίωση διαδικασιών για αναπτύξεις στην ύπαιθρο η Αντωνία Θεοδοσίου

Οι καταγγελίες για αυθαίρετες επεμβάσεις σε δασική προστατευόμενη περιοχή στην κοινότητα Πραστειού Κελλακίου τέθηκαν σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Από τη συζήτηση φάνηκε ότι κάποιες από τις επεμβάσεις μπορεί να οφείλονται σε μη εξασφάλιση όλων των απαραίτητων αδειών για γεωργική ανάπτυξη στην περιοχή, πιθανόν λόγω έλλειψης συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους.

Με παρέμβασή της η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Αντωνία Θεοδοσίου, ζήτησε βελτίωση των διαδικασιών για αποφυγή τέτοιων φαινομένων.

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση, η αίτηση για τη γεωργική ανάπτυξη είχε υποβληθεί στην Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού και εξασφάλισε οικοδομική άδεια, ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες, όμως ο ιδιώτης δεν προχώρησε με αίτηση για πολεοδομική άδεια, η οποία απαιτείται σε περίπτωση που γίνονται εκσκαφές στο τεμάχιο.

Για την ανάγκη έκδοσης πολεοδομικής άδειας φαίνεται ότι δεν είχε ενημερωθεί ο ιδιοκτήτης του τεμαχίου από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Επιπρόσθετα, λειτουργός του Ταμείου Θήρας ανέφερε στην Επιτροπή ότι έχουν γίνει επεμβάσεις στη γύρω περιοχή, τόσο σε ιδιωτική γη, όσο και σε δασική και σε χαλίτικη, οι οποίες έχουν επηρεάσει τον βιότοπο στην περιοχή. Σημείωσε, δε, ότι βρίσκεται σε τελικό στάδιο η διερεύνηση αν οι επεμβάσεις στην περιοχή καλύπτονται από άδειες. Εξάλλου, ο ιδιοκτήτης της ανάπτυξης, ανέφερε ότι όντως έγιναν επεμβάσεις σε δασική γη, σημείωσε όμως ότι έγιναν εν αγνοία του.

Λειτουργός του Τμήματος Δασών ανέφερε ότι είχε δοθεί άδεια για εκρίζωση δέντρων από το τεμάχιο του ιδιώτη, ώστε να προχωρήσουν τα έργα για εγκατάσταση των θερμοκηπίων. Διευκρίνισε, όμως, ότι η παραχώρηση άδειας απαιτείται, σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία, για δέντρα ή θάμνους διαμέτρου μεγαλύτερης των 15 εκ.

Πρόσθεσε, δε, ότι από τη συγκεκριμένη περιοχή αφαιρέθηκε και βλάστηση με διάμετρο μικρότερη των 15 εκ, λόγω των εκσκαφών και ότι έγινε καταγγελία για αφαίρεση δέντρων πεύκης χωρίς άδεια. Σημείωσε ότι για τον λόγο αυτό επιβλήθηκε πρόστιμο 300 εύρω στον ιδιώτη.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Αντωνία Θεοδοσίου, επεσήμανε την ανάγκη για βελτίωση των διαδικασιών που ακολουθούνται κατά την εξέταση αιτήσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ανέφερε ότι θα πρέπει η Επαρχιακή Διοίκηση να ζητά αποτύπωση του τεμαχίου, όπου να φαίνονται οι υψομετρικές διαφορές, καθώς και αποτύπωση της βλάστησης στο τεμάχιο. Πρόσθεσε, δε, ότι με φειδώ πρέπει να επιτρέπεται η κοπή δέντρων, ενώ υπογράμμισε τη σοβαρότητα των επεμβάσεων σε κρατική γη.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, κάλεσε την Επίτροπο να αναλάβει πρωτοβουλία για να εκλείψουν τα φαινόμενα αυτά.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, ανέφερε με παρέμβασή της στην Επιτροπή ότι κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και ότι οι επεμβάσεις αυτές δεν πρέπει να γίνονται.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ ανέφερε κατά τη συνεδρίαση ότι ανακύπτουν σοβαρά προβλήματα, καθώς ο ιδιώτης έχει εξασφαλίσει και ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις για την ανάπτυξη αυτή.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της επιβολής προστίμων για την εκρίζωση δέντρων χωρίς άδεια, λέγοντας ότι αυτά θα πρέπει να είναι αποτρεπτικά.

Δειτε Επισης

Μοναδικές οικιστικές επιλογές σε όλη την Κύπρο από την Altamira Real Estate
Αυτοψία Βαφεάδη σε αναπτυξιακά έργα στην Πάφο-Οι διαφορές με την εταιρεία για τον δρόμο προς την Πόλη
Ρεκόρ στην αγορά κατοικίας-Το είδος και η αξία των διαμερισμάτων που προτιμώνται
Όμιλος Λεπτός: Η ιστορία από το 1960, τα έργα ορόσημα και οι δραστηριότητες σήμερα
Νέος κύκλος εκστρατειών Altamira: Διαμερίσματα και επαύλεις σε παραλιακές περιοχές
Βγάζει ξανά στην...αναφορά την Kition ο Χριστοδουλίδης-«Το κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται από οποιονδήποτε»
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου
Κτηματομεσίτες: Απαραίτητη η διόρθωση για διενέργεια γενικής εκτίμησης κάθε πέντε αντί κάθε τρία χρόνια
Όμιλος Domenica: Επιτυχής ολοκλήρωση του «Universal Residences»-Μια εξαιρετική εμπειρία διαβίωσης
Ask Wire: Οι 10 ακριβότερες πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο τον Μάρτιο