18 επαγγελματίες με νέους ρόλους σε μια αγορά εργασίας που αλλάζει συνεχώς

Ο παγκόσμιος χάρτης της εργασίας αναδιαμορφώνεται με πρωτοφανείς ρυθμούς.

Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, το ένα τέταρτο των θέσεων εργασίας αναμένεται να διαμορφωθεί, την ώρα που οι εργοδότες μιλούν για δημιουργία 69 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας και κατάργηση 83 εκατ., κάτι που μεταφράζεται σε καθαρή μείωση 2% της σημερινής απασχόλησης, σύμφωνα με το World Economic Forum’s Future of Jobs Report 2023.

Παρατηρούμε πως η πιο πάνω εξέλιξη αποτελεί τάση και στη χώρα μας, η οποία ακολουθείται όχι μόνο από ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται εδώ, αλλά και από αρκετές κυπριακές.

Στις σελίδες του cover story του περιοδικού IN Business (τεύχος Αυγούστου 2023), μίλησαν 18 επαγγελματίες με διάφορες ιδιότητες, όπως UX Designer και Chief Happiness Officer μέχρι Head of Climate Change And Sustainability, αλλά και Chief Inclusion and Diversity Officer.

  • Βίκυ Χαραλάμπους (Cardet Group)-Chief Happiness Officer

Η δημιουργία της θέσης αυτής αποτέλεσε φυσική εξέλιξη για τον οργανισμό Cardet και ήταν μια από τις εισηγήσεις της ομάδας του, στο πλαίσιο της διαρκούς και συνεχούς επένδυσης στον τομέα της υγείας και ευζωίας του προσωπικού του.

6V8A0647

  • Μύρια Αντωνίου (Παραδεισιώτης)-Chief Happiness Officer

Η εταιρεία παρατήρησε μέσω συγκεκριμένων δεικτών που εφαρμόζει και παρακολουθεί σχετικά με το ανθρώπινο δυναμικό, ότι υπήρχε ανάγκη για διαφοροποίηση της ψυχολογίας αλλά και του περιβάλλοντος των εργαζομένων.

Έτσι, τον Μάιο του 2023 ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση δύο ατόμων και έχει καθιερωθεί η θέση του Chief Happiness Officer, με σκοπό να καλυφτεί αυτή η ανάγκη.

  • Κλειώ Παπαδοπούλου (Συνέταιρος PwC)-Chief Inclusion and Diversity Officer
7I3A9570

Η θέση αυτή υπάρχει για περισσότερα από δέκα χρόνια στην PwC και ο λόγος είναι ότι η εταιρεία θέλει να διασφαλίσει τη δίκαιη αντιμετώπιση και την παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους, κάτι που είναι απαραίτητο όταν ο ανταγωνισμός δεν είναι ισότιμος (uneven playing field).

Για παράδειγμα, μια γυναίκα που έχει τη μερίδα του λέοντος στη φροντίδα της οικογένειάς της δεν μπορεί να έχει ίσες ευκαιρίες με έναν άντρα συνάδελφο, του οποίου η σύζυγος δεν εργάζεται, εάν δεν της προσφέρεται η κατάλληλη στήριξη. Χρειάζεται δίκαιη και όχι ίση μεταχείριση για να έχουν όλοι ίσες ευκαιρίες ανέλιξης.

  • Dr. Olga Shvarova (CYENS Centre of Excellence)-Chief Innovation Officer
6V8A0691

Είναι δύσκολο να πετύχει ένας οργανισμός σήμερα χωρίς να ενσωματώσει την καινοτομία στην κουλτούρα και τη διακυβέρνησή του.

Η θέση του Chief Innovation Officer (CIO) στο CYENS δημιουργήθηκε το 2018 με την ίδρυσή του, λόγω της ανάγκης να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ της κουλτούρας καινοτομίας, της επιχειρηματικής στρατηγικής και της εστίασης στη δημιουργία πολύτιμης πνευματικής ιδιοκτησίας.

  • Αντωνία Μονογιού (Ηλίας Νεοκλέους & Σία ΔΕΠΕ)-Chief Innovation Officer
6V8A0653

Το 2019, με την υλοποίηση της πλατφόρμας Neolaw.ai, δημιουργήθηκε το innovation hub/legal tech hub.

Σκοπός η υλοποίηση καινοτόμων τεχνολογικών ιδεών, η ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ νομικών και επαγγελματιών τεχνολογίας, καθώς και η δημιουργία μέσων αυτοματοποίησης της επικοινωνίας μεταξύ πελάτη και δικηγόρου και των δικηγόρων μεταξύ τους.

  • Vyacheslav Genkin (Talesso Tech)-Chief Programming Engineer

7I3A9956

Η θέση προέκυψε κατά τη δημιουργία του eyecid της εταιρείας. Η ύπαρξη chief programming engineer είναι απαραίτητη για την κατανόηση της τρέχουσας κατάστασης, τον προγραμματισμό και την ελαχιστοποίηση του κόστους από την επαναχρησιμοποίηση υπαρχόντων εργαλείων και τεχνολογιών, τη βελτιστοποίηση της ανάπτυξης και της χρήσης των συστημάτων και των λειτουργιών τους.

  • Ντανιέλα Λαμπριανίδη (C.A. Papaellinas Group)-Customer Insight Manager

230730-INBusiness-CAPapaellinas-EQ7A0487

Η θέση αυτή διαμορφώθηκε σε μια προσπάθεια ενδυνάμωσης της εμπειρίας των πελατών στα καταστήματά.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι οι καταναλωτές επιστρέφουν στις εταιρείες που παραμένουν αυθεντικές, γιορτάζουν τις χαρές τους, συμμερίζονται τις αξίες τους και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις τους. Όλο αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την ενοποίηση της ανάλυσης, της τεχνητής νοημοσύνης και του αυτοματισμού.

  • Έλενα Σωτηρίου (KPMG Κύπρου)-Senior Cyber Security Specialist

230730-INBusiness-KPMG-EQ7A0793

Οι υπηρεσίες Cyber Security & Digital Trust παρέχονται εδώ και αρκετά χρόνια από την KPMG Κύπρου. Η αυξημένη χρήση διαφόρων τεχνολογιών και λογισμικών από τους οργανισμούς τα τελευταία χρόνια, οδήγησε στην κατακόρυφη αύξηση των cyber threats.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν να αυξηθεί ραγδαία και η ζήτηση για παροχή τέτοιων υπηρεσιών μέσω πιο εξειδικευμένων επαγγελματιών.

  • Αλέξανδρος Σχίζας (Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου)-Data Protection Officer
230730-INBusiness-EuropeanUniversity-EQ7A0984

Η δημιουργία της θέσης προέκυψε από τις αυξανόμενες απαιτήσεις για προστασία των προσωπικών δεδομένων και από την ανάγκη συμμόρφωσης με τη σχετική νομοθεσία.

Η νόμιμη και δίκαιη επεξεργασία των στοιχείων φοιτητών, εργαζομένων και συνεργατών είναι ψηλά στις προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

  • Κωνσταντίνος Κωνσταντή (Odyssey Cybersecurity)-Director of Cloud Services/Architech
230730-INBusiness-Odyssey-EQ7A0281

Η Odyssey δημιούργησε τα τελευταία τρία χρόνια τον πυλώνα υπηρεσιών και λύσεων cloud security, που έχει ως στόχο να θωρακίσει τους οργανισμούς σε cloud περιβάλλοντα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εποχής.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ο νέος τίτλος του director of cloud services architecture.

  • Αλέξης Νικολάου (Συνέταιρος Grant Thornton Cyprus)-Distributed Ledger Technology Blockchain Leader
230730-INBusiness-GrantThorton-EQ7A1485

Το 2019 η εταιρεία ξεκίνησε ένα ταξίδι απόκτησης γνώσης σε θέματα blockchain, προσφέροντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε σχέση με αυτό και τις τεχνολογίες κατανεμημένου λογισμικού γενικότερα, κάτι που δημιούργησε την ανάγκη για ανάλογο τμήμα και τη θέση του distributed ledger technology (blockchain) leader.

  • Σταύρος Βιολάρης (ΕΥ Κύπρου)-Head of Climate Change and Sustainability
6V8A1226

Η θέση του υπεύθυνου υπηρεσιών κλιματικής αλλαγής και βιώσιμης ανάπτυξης δημιουργεί τις καλύτερες των προϋποθέσεων σ’ έναν οργανισμό, όπως η ΕΥ Κύπρου, ώστε να είναι σε θέση να προσφέρει αυξανόμενη αξία στους πελάτες του.

Η ομάδα του βοηθά τις εταιρείες να ανταποκριθούν, εντοπίζοντας τις ευκαιρίες αλλά και τους κινδύνους από τις μεγάλες αλλαγές των ημερών σε θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης.

  • Iryna Shatalova (Exness)-Head of People Communication & Transformation

7I3A9911

H Exness δεν χρησιμοποιεί την κλασική ορολογία Human Resources, καθώς δεν βλέπει τους υπαλλήλους ως πόρους, αλλά ως ανθρώπους, και βάσει της φιλοσοφίας αυτής δημιουργήθηκε η θέση Head Of People Communication & Transformation και το ανάλογο τμήμα.

Η εταιρεία χρησιμοποιεί στο ανθρώπινο δυναμικό της τις ίδιες βέλτιστες πρακτικές και επιστημονικά αποδεδειγμένες μεθόδους, που ακολουθεί για την ανάπτυξη προϊόντων, με σκοπό τη συνεχή εξέλιξη και αναβάθμισή του.

  • Μαρία Σπυρίδης (Ελληνική Τράπεζα)-People Experience & Development Manager

6V8A1371

Η τράπεζα, όπως και πολλοί οργανισμοί, πλέον, εστιάζουν στον άνθρωπο και σε μια εργασιακή εμπειρία προσαρμοσμένη στις ανάγκες ενός ποικιλόμορφου ανθρώπινου δυναμικού, στην προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων και στην ενίσχυση των επιπέδων δέσμευσης.

Η δημιουργία της θέσης People Experience & Development Manager στοχεύει προς αυτή την κατεύθυνση.

  • Ιάσων Μακρής (TUS Airways)-People & Culture Manager

6V8A0586

Η θέση People & Culture Manager αντικατέστησε εκείνη του HR manager το 2022, που ήταν μία χρονιά επανεκκίνησης για την TUS Airways μετά την covid-19 εποχή.

Τότε η εταιρεία είχε αρχίσει να πραγματοποιεί σημαντικές οργανωτικές και τεχνολογικές αλλαγές, ώστε να μπορέσει να χτίσει νέες και πιο γερές βάσεις, απαραίτητα συστατικά μίας υγιούς και επιτυχημένης εταιρείας.

Το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού με νέα ονομασία και ανανεωμένα καθήκοντα ήλθε να αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια, θέτοντας τον άνθρωπο στο επίκεντρο της προσπάθειας για εκσυγχρονισμό της επιχείρησης, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα, τα οποία καθορίζουν σήμερα το εργασιακό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

  • Σοφία Γεωργιάδου (Τράπεζα Κύπρου)-Scrum Master

Η θέση του Scrum Master δημιουργήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, με την απόφαση για εκσυγχρονισμό και μετάβαση του οργανισμού στην agile φιλοσοφία. Τότε δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά οι σχετικές ομάδες, τις οποίες ολοκλήρωσε η προσθήκη του Scrum Master.

Η διαδικασία του scrum ήρθε για να καλύψει την ανάγκη για έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο υλοποίησης γρήγορων, ευέλικτων και ποιοτικών αλλαγών, που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της ψηφιακής τραπεζικής εποχής. Πρόκειται για μια καινοτόμα πρακτική που προσφέρει ευελιξία στην ανάπτυξη και συντήρηση πολύπλοκων προϊόντων, βελτιστοποιώντας παράλληλα την απόδοση των ομάδων.

6V8A1106

  • Κωνσταντίνα Πάτσαλου (Ελληνική Τράπεζα)-Scrum Master

Η θέση δημιουργήθηκε το 2020, στο πλαίσιο προσαρμογής της Ελληνικής Τράπεζας στις τεχνολογικές εξελίξεις.

Ο ρόλος του Scrum Master έγινε απαραίτητος, όταν η τράπεζα άρχισε να χρησιμοποιεί τη μεθοδολογία agile στα ψηφιακά της κανάλια, ώστε να μπορεί να είναι πιο ευέλικτη, να προσαρμόζεται και να ανταποκρίνεται καλύτερα και ταχύτερα στις σύγχρονες ανάγκες του πελάτη.

  • Ελένη Μιχαηλίδου (Τράπεζα Κύπρου)-UX Designer

6V8A1296

Στην Τράπεζα Κύπρου, η εφαρμογή της τεχνολογίας είναι άμεσα συνυφασμένη με την κουλτούρα καινοτομίας και αλλαγής. Το σωστό ταλέντο τόσο στην τεχνολογία όσο και στους επιχειρηματικούς τομείς είναι το βασικό κλειδί για την επιτυχία.

H τράπεζα επένδυσε στο ταλέντο, ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας, εξού και δημιούργησαν πρώτοι μεταξύ των τραπεζικών οργανισμών και έγκαιρα, το 2019, τη θέση UX Designer.

Δειτε Επισης

Στη Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου το βραβείο Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού GOLD: The Shipping Forecast
Αυτή είναι η πρόταση του ΑΚΕΛ για επιβολή τέλους 5% επί των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Το... τερματίζουν οι Κινέζοι για την πλωτή μονάδα-Οι ισχυρισμοί CMC για το FSRU και ποια η πραγματικότητα
Όλες οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της Τρ. Κύπρου-Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ανά ψήφισμα
Επανεκλογή Τάκη Αράπογλου στην προεδρία-Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου
Έκπληκτη η ΕΤΥΦΑ, απορρίπτει ισχυρισμούς της κινεζικής CMC: «Δεν θα την ακολουθήσουμε στην παραπλάνηση»
Πάνος Πέτρου: Αυτοί είναι οι στρατηγικοί στόχοι για διασφάλιση της ποιότητας στο ΓεΣΥ
Κώστας Κουμής: Εντός στόχων παρά τις αντιξοότητες-Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του πρώτου τετραμήνου
Τράπεζα Κύπρου: Πράσινο από τους μετόχους για το μέρισμα-Οι εκλεγέντες και επανεκλεγέντες στο Δ.Σ.(pics)