Στο τεύχος Αυγούστου του IN Business: Νέα επαγγέλματα σε ένα νέο κόσμο εργασίας

Ο παγκόσμιος χάρτης της εργασίας αναδιαμορφώνεται με πρωτοφανείς ρυθμούς. Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας-με πιο πρόσφατη προσθήκη την τεχνητή νοημοσύνη-, ο απαραίτητος, πλέον, ψηφιακός μετασχηματισμός, η δημιουργία κοινωνικών κινημάτων, η τάση για υιοθέτηση πράσινων πρακτικών, η πανδημία, οι γεωπολιτικές και κοινωνικές αλλαγές, μεταξύ άλλων παραγόντων, οδηγούν διεθνώς στη δημιουργία νέων εργασιακών τίτλων ή εξέλιξη των ήδη υπαρχόντων με ταυτόχρονη προσαρμογή καθηκόντων.

Μάλιστα, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, το ένα τέταρτο των θέσεων εργασίας αναμένεται να διαμορφωθεί, την ώρα που οι εργοδότες μιλούν για δημιουργία 69 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας και κατάργηση 83 εκατ., κάτι που μεταφράζεται σε καθαρή μείωση 2% της σημερινής απασχόλησης, σύμφωνα με το World Economic Forum’s Future of Jobs Report 2023.

Αύξηση, όπως επισημαίνεται, θα παρουσιάσουν σύντομα οι θέσεις που αφορούν τεχνολογίες μεγάλων δεδομένων, υπολογιστικού νέφους, τεχνητής νοημοσύνης, ειδικότητες μηχανικής και ηλεκτρονικών, fintech, προστασίας του περιβάλλοντος και βιωσιμότητας καθώς και διάφοροι ρόλοι αναλυτών στις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της ασφάλειας πληροφοριών και δεδομένων.

Με μεγάλη ικανοποίηση παρατηρείται πως η πιο πάνω εξέλιξη αποτελεί τάση και στη χώρα μας, η οποία ακολουθείται όχι μόνο από ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται εδώ, αλλά και από αρκετές κυπριακές.

Σε ποιους κλάδους, όμως, εντοπίζονται κυρίως οι νέοι τίτλοι; Σύμφωνα με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού (CΥHRMA), θα τους συναντήσουμε πρώτα-πρώτα στο πεδίο της τεχνολογίας, περισσότερο της αυτοματοποίησης, της διαχείρισης δεδομένων και του προγραμματισμού.

Ακόμα, στους τομείς του μάρκετινγκ και της εμπειρίας του πελάτη, της ευεξίας (wellbeing) και ασφαλώς του ανθρώπινου δυναμικού, κυρίως σε θέματα διαφορετικότητας (diversity and inclusion).

Στο τεύχος Αυγούστου του περιοδικού IN Business, που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή 6 του μήνα σε έντυπη και ψηφιακή έκδοση, μιλούν 18 επαγγελματίες από τους πλείστους των προαναφερθέντων τομέων, από UX designer και chief of happiness μέχρι head of climate change and sustainability, αλλά και chief inclusion and diversity officer.

Μετά από μαραθώνια έρευνα και αμέτρητα τηλεφωνήματα, οι 18 επαγγελματίες που παρουσιάζονται, μιλούν για το ακαδημαϊκό υπόβαθρο και τα συναφή τους προσόντα, τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά τους, την εξέλιξη που έχει επιφέρει στον οργανισμό η νέα θέση και σε αρκετές περιπτώσεις το τμήμα το οποίο στηρίζεται από αυτή.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις που εκπροσωπούν απαντούν στο ερώτημα, κατόπιν ποιας ανάγκης προέβησαν στην προσθήκη του πόστου αυτού στο οργανόγραμμά τους.

Στο τεύχος Αυγούστου του περιοδικού IN Business, που κυκλοφορεί στα περίπτερα, αλλά και σε ψηφιακή έκδοση αυτή την Κυριακή 6 Αυγούστου, 18 νέες θέσεις που καταδεικνύουν ότι το μέλλον της αγοράς εργασίας είναι ήδη εδώ.

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο ο John Malcovich την προσεχή Πέμπτη
Η ΕΚΟ Κύπρου oνομαστικός xορηγός του τρίτου «Cyprus International Athletics Meeting»
Παγκόσμια μέρα Τάι Τσί και Τσιγκόνγ για πρώτη φορά στην Κύπρο
Διαχείριση δεδομένων υγείας
«Μια από τις ιστορίες επιτυχίας της MUFG το κυπριακό γραφείο»-Η αλματώδης ανάπτυξη και τα επόμενα πλάνα
Ν. Χριστοδουλίδης: Η ανώτερη εκπαίδευση μπορεί να ενισχύσει σε σημαντικό βαθμό τις οικονομικές προοπτικές την Κύπρου
Οι απολαβές των CEOs μεγάλων εταιρειών-Πόσο αμείφθηκαν το 2023
Το Ιsland Charitable Foundation δέχεται αιτήσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2024-25
Απογευματινή εκδήλωση της Gaggenau στη Λευκωσία
Εκδήλωση στο ΤΕΠΑΚ με θέμα «Ευρωεκλογές 2024: Οι νέοι/νέες στην πρώτη γραμμή»