Εντατικές εργασίες για το νέο Κυπριακό Μουσείο-Η XZA architects στο εργοτάξιο (photos)

Στο φουλ βρίσκονται οι μηχανές για την ανέγερση του νέου Κυπριακού Μουσείου, του μεγαλύτερου πολιτιστικού έργου, το οποίο θα κοσμεί τον χώρο του παλιού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Η σημαντικότερη επένδυση του κράτους σε πολιτιστική υποδομή αγγίζει σε κόστος τα €144 εκατ.

mouseioergasiesjuuu

Η λεπτομερής μελέτη του έργου και τα έγγραφα των προσφορών εκπονήθηκαν από το Αρχιτεκτονικό Γραφείο «Theoni Xanthi XZA Architects» ύστερα από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, υπό τον συντονισμό του Τμήματος Δημοσίων Έργων.

mouseioj

Συντονισμός και επίβλεψη εργασιών
Στο συμβόλαιο της μελέτης περιλαμβάνεται πρόνοια για την επίβλεψη του έργου, το οποίο προσφοροδοτήθηκε από το Τμήμα Δημοσίων Έργων που θα αναλάβει και τον συντονισμό, επίβλεψη και διαχείριση της σύμβασης.

mouseioj1

Το Αρχιτεκτονικό Γραφείο «Theoni Xanthi XZA Architects» βρέθηκε στη Λευκωσία και στον χώρο του εργοταξίου στο πλαίσιο συνάντησης για συντονισμό του έργου και επίβλεψη των εκσκαφών, χωματουργικών και άλλων εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

mouseioergasiesjuly20236

Το Μουσείο, συνολικού εμβαδού 30.000 τ.μ. (συμπεριλαμβανομένων υπογείων) ανεγείρεται σε οικόπεδο 40.000 τ.μ., στην περιοχή του παλαιού Γενικού Νοσοκομείου, απέναντι από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

mouseioergasiesjuly20235

Τις εργασίες ανέλαβε η κοινοπραξία «Iacovou - Cyfield (M) Joint Venture», με τη σύμβαση να προβλέπει περίοδο συντήρησης δύο χρόνων και πρόνοια για διαπραγμάτευση για δεκαετή συντήρηση.

Το φιλόδοξο έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2026, ενώ η σύμβαση προβλέπει περίοδο συντήρησης δύο ετών, καθώς και πρόσθετη πρόβλεψη για διαπραγμάτευση 10ετούς περιόδου τήρησης.

Ανάδειξη ιστορίας και πολιτισμού
Το νέο Μουσείο πρόκειται να φιλοξενήσει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές της Κυπριακής Αρχαιολογίας συμβάλλοντας στη διεθνή ανάδειξη της ιστορίας και του Κυπριακού πολιτισμού.

Θα περιλαμβάνει μόνιμους εκθεσιακούς χώρους 5.500 τ.μ. που θα φιλοξενούν γύρω στις 6.500 αρχαιότητες, χώρους περιοδικών εκθέσεων 1.000 τ.μ., χώρους εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εργαστήρια συντήρησης 2.000 τ.μ., υπόγειους χώρους στάθμευσης, αποθήκες αρχαιοτήτων 5.000 τ.μ., εστιατόριο, καφετέρια, βιβλιοθήκη, αμφιθέατρο, γραφεία, πωλητήριο/ art shop και εκτενή τοπιοτέχνηση των εξωτερικών χώρων.

Στα έργα τοπιοτέχνησης θα περιλαμβάνεται και δημόσια πλατεία με σιντριβάνι, η οποία θα σηματοδοτήσει και θα αναβαθμίσει τη νέα, βελτιωμένη εικόνα του αστικού κέντρου.

Φωτογραφίες: XZA architects

Δειτε Επισης

«Να μην χρειαστεί να διακόψουμε την σύμβαση...»Ψάχνουν φως στο τούνελ του δρόμου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς
Το σκληρό μέτρο που αποφεύγεται και πώς θα παρακολουθούνται οι μισθοί στην οικοδομική βιομηχανία
Τι προνοεί η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για την οικοδομική βιομηχανία-Αναμένει απαντήσεις μέχρι την Τετάρτη
Στα χέρια των κοινωνικών εταίρων η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για την οικοδομική βιομηχανία
Ask Wire: Σταθερές οι τιμές αγοράς και ενοικίασης ακινήτων το β’ τρίμηνο-Έπονται μειώσεις
Επενδυτικές ευκαιρίες προσφέρει η AstroBank
Κρίσιμη μέρα για την οικοδομική βιομηχανία.. Ανοίγει τα χαρτιά του για την συλλογική σύμβαση ο Παναγιώτου
Προσιτή στέγη: Επαναβεβαίωσαν συνεργασία ο Δήμος Λεμεσού και ο ΚΟΑΓ-Στόχος η υλοποίηση ώριμων έργων
Κωνσταντίνος Ιωάννου: Προσπάθεια εξεύρεσης εναλλακτικής λύσης για εγλωβισμένους αγοραστές
ΚΕΒΕ: Χαιρετίζει τα κίνητρα για κατεδάφιση παλαιών και επικίνδυνων οικοδομών