Νέο σκηνικό στην μετοχική σύνθεση της Ελληνικής με πλήρη έλεγχο από Eurobank

Ο κύβος ερρίφθη και η αντίστροφη μέτρηση για την επισημοποίηση της εξασφάλισης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας από την Eurobank Α.Ε. έχει αρχίσει.

Η χθεσινή ανακοίνωση του μέχρι σήμερα τέταρτου μεγαλομέτοχου της Ελληνικής Τράπεζας, εταιρείας ανάπτυξης ψηφιακών παιχνιδιών Wargaming, ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Eurobank για πώληση ολόκληρου του ποσοστού που κατέχει στην Ελληνική( 6,8%), καθώς και του 0,4% των ταμείων συνταξιοδοτικών παροχών της ανώτατης διεύθυνσης της εταιρείας, ήρθε ουσιαστικά να επιβεβαιώσει το αναμενόμενο. Ότι δηλαδή η Eurobank Α.Ε. ήταν απλώς θέμα χρόνου να προχωρούσε σε κίνηση εξασφάλισης του απόλυτου ελέγχου της Ελληνικής.

Διαβάστε εδώ: Eurobank: Μέσω Wargaming κλειδώνει 50%+ στην Ελληνική

Υπενθυμίζεται ότι κατέχοντας σήμερα το 29,2% της τράπεζας, έχοντας προ μηνών αποκτήσει ένα άλλο 13,41% από την Wargaming, καθώς και ένα 3,2% από επενδυτικά κεφάλαια τα οποία διαχειρίζεται η Senvest Management LLC, η Eurobank ανακοίνωσε μόλις την περασμένη εβδομάδα συμφωνία για εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Poppy Sarl (17,3%), αλλά και μεριδίου 1,6% επίσης από την Senvest Management LLC.

Ανακατατάξεις στην μετοχική σύνθεση

Με την έγκριση των συναλλαγών αυτών από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, όπως και των συμφωνιών με την Wargaming που ανακοινώθηκαν χθες, η συμμετοχή της Eurobank Α.Ε. στην Ελληνική θα ανέλθει στο 55,3%, καθιστώντας την έτσι τον απόλυτο κυρίαρχο. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής βεβαίως, δηλαδή της λήψης των απαιτούμενων εγκρίσεων, θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ενδεχομένως και αρκετοί μήνες.

Με την ολοκλήρωσή τους ωστόσο, θα επέλθει πλήρης διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά την μετοχική σύνθεση της Ελληνικής, με την Eurobank να έχει τον πλήρη έλεγχο και τις Poppy Sarl και Wargaming να βρίσκονται εντελώς εκτός.

Αντιθέτως, και εάν βεβαίως η Eurobank δεν προχωρήσει και σε νέες κινήσεις, Demetra Holding Plc- Logicom που σήμερα κατέχει το 21,3% και οι υπόλοιποι μέτοχοι οι οποίοι σήμερα κατέχουν ένα ποσοστό που συνολικά ξεπερνά το 23%(23,5%), θα κληθούν να τοποθετηθούν επί της δημόσιας πρότασης που υποχρεωτικά θα πρέπει να καταθέσει προς τους μετόχους η Eurobank για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου, από την στιγμή που θα έχει ήδη αποκτήσει πέραν του 30%.

Και τούτο, αφού η νομοθεσία προβλέπει όπως όταν μια εταιρεία αποκτήσει πέραν του 30% του μετοχικού κεφαλαίου μιας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο, προβεί σε δημόσια πρόταση προς τους μετόχους της συγκεκριμένης εισηγμένης εταιρείας για να αποκτήσει το σύνολο του μετοχικού της κεφαλαίου.

Προϋπόθεση για να είναι επιτυχής η δημόσια πρόταση αποτελεί η απόκτηση τουλάχιστον του 50% συν μία μετοχής, κάτι που στην περίπτωση της Ελληνικής η Eurobank-υπό την αίρεση πάντα των εγκρίσεων- επιτυγχάνει. Σημειώνεται πως εξαγορά των μετοχών μειοψηφίας (squeeze out) γίνεται με την απόκτηση πέραν του 90% του μετοχικού κεφαλαίου.

Στα καίρια ερωτήματα της επόμενης μέρας που αναφύονται πάντως, όπως ακριβώς το ποια στάση θα τηρήσει και ποιος θα είναι ο ρόλος Logicom-Demetra, με ποια επωνυμία θα πορευθεί ο οργανισμός στο μέλλον, πόσο καταλυτικός θα είναι ο ρόλος της Eurobank κατά τη διαδικασία επιλογής CEO, αλλά και ποια θα είναι πλέον η σχέση μεταξύ Eurobank Κύπρου και Ελληνικής, επί του παρόντος δεν μπορούν να δοθούν απαντήσεις.

Αντώνης Ρούβας: Ψήφος εμπιστοσύνης…

Χαρακτηριστική υπήρξε η τοποθέτηση του μεταβατικού ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή της Ελληνικής Τράπεζας Αντώνη Ρούβα στο πλαίσιο της διάσκεψης Τύπου που παράθεσε νωρίτερα χθες με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ομίλου για το πρώτο εξάμηνο του 2023, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά από το InBusinessNews, υπέδειξε πως αυτά είναι ζητήματα των μετόχων. «Εμείς δεσμευόμαστε να ακολουθήσουμε όλες τις νομοθεσίες και τις ενέργειες που προβλέπονται από τα ρυθμιστικά όργανα», ανέφερε.

Τοποθετούμενος επί του γενικότερου…μπασίματος της Eurobank στην Ελληνική, ο κ. Ρούβας υπέδειξε πως το γεγονός ότι η Eurobank αυξάνει τη συμμετοχή της στην τράπεζα υποδηλοί ότι πιστεύει, κατά την έκφρασή του, στην τράπεζα.

«Για εμάς είναι μια σφραγίδα ότι πηγαίνει καλά η τράπεζα, επιβεβαιώνει το επιχειρηματικό μοντέλο και την προοπτική που έχει η Ελληνική Τράπεζα, επιβεβαιώνει τον ρόλο που έχει στην κυπριακή οικονομία. Έχει καθιερωθεί η Ελληνική ως ένας βασικός πυλώνας της οικονομίας», υπογράμμισε.

Επιπρόσθετα, υποδεικνύοντας ότι η Eurobank διαθέτει ήδη τράπεζα την Κύπρο, ο κ. Ρούβας χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το ενδιαφέρον δεν εκδηλώνεται από έναν ξένο προς την Κύπρο.

«Βρίσκονται στην Κύπρο και ξέρουν τις προκλήσεις, αλλά και όλα τα θέματα-το εποπτικό πλαίσιο, το πολιτικό σύστημα, τα εργασιακά-, και επιλέγουν συνειδητά να μπουν μέσα και να εξαγοράσουν την Ελληνική Τράπεζα. Είναι ξεκάθαρα μια ψήφος εμπιστοσύνης, όχι μόνο στην Ελληνική Τράπεζα, αλλά και στην κυπριακή οικονομία», τόνισε ο κ. Ρούβας.

Ερωτηθείς για την επόμενη μέρα του επιχειρηματικού μοντέλου της Ελληνικής ο Αντώνης Ρούβας υπογράμμισε ότι η τράπεζα συνεχίζει απρόσκοπτα την υλοποίηση του επιχειρηματικού της σχεδίου.

«Έχουμε ένα δυνατό βαθιά ριζωμένο και δοκιμασμένο επιχειρηματικό μοντέλο, το οποίο προφανώς έλκυσε κάποια άλλη τράπεζα να το δει και να θέλει να επενδύσει σε αυτό. Οπόταν εμείς συνεχίζουμε κανονικά την πορεία μας μέχρις ότου υπάρξουν κάποιες άλλες αποφάσεις. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν θα αλλάξει κάτι», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη ύψους €160,2 εκατ. για το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ είδηση αποτέλεσε η αποκάλυψη του κ. Ρούβα για την πρόθεση της τράπεζας να ζητήσει από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές έγκριση για καταβολή μερίσματος για το 2023.

Δειτε Επισης

Επί τάπητος η πριμοδότηση Ταμείου Αλληλεγγύης για κουρεμένους με έσοδα από τον φόρο επί των καταθέσεων
Οι πέντε κίνδυνοι για την κυπριακή οικονομία και το βασικό σενάριο που θα μπορούσαν να επηρεάσουν
Θλίψη... Έφυγε ξαφνικά από την ζωή ο επιχειρηματίας Ντίνος Ιορδάνου-Η επιχειρηματική του πορεία
Με ευρωπαϊκά ταμεία, κρατικά κονδύλια και ιδιωτικά κεφάλαια, επενδύσεις πέραν των €3 δισ. για την πράσινη μετάβαση
Οι σκέψεις του Υπ. Οικονομικών... Προς έξοδο στις αγορές μετά τις αναβαθμίσεις, στόχος ένα δεκαετές ομόλογο
Σκιαγραφώντας το οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων στην Κύπρο-Στο τοπ 50 παγκοσμίως
Στις 29 Ιουνίου το 56ο τακτικό παγκύπριο συνέδριο της ΕΤΥΚ-Τα θέματα στη ημερήσια διάταξη
Υπουργείο Οικονομικών: Αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ανισορροπιών, ενίσχυση των κυπριακών τραπεζών
Ν. Χριστοδουλίδης: Πρόσβαση σε διεθνείς αγορές και ξένες επενδύσεις απαραίτητα συστατικά για διατήρηση της ανάπτυξης
Standard and Poor's: Δημοσιονομικά που υπερτερούν, ενισχυμένο το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου