Eurobank: Μέσω Wargaming κλειδώνει 50%+ στην Ελληνική

Η Wargaming συμφώνησε την πώληση προς την Eurobank ολόκληρου του ποσοστού (6.8% ή stake (6.8% ή 28,023,767 μετοχές) που κατέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής Τράπεζας, έναντι €65.9 εκατ. (€2.35 ανά μετοχή).

Το τίμημα μπορεί να προσαρμοστεί, μεταξύ άλλων, ανάλογα με την ημερομηνία της ολοκλήρωσης της συναλλαγής και τους όρους της επακόλουθης δημόσιας πρότασης που θα πρέπει η Eurobank να υποβάλει, αφού το ποσοστό της στην Ελληνική ξεπεράσει το 30%.

Ταυτόχρονα ταμεία συνταξιοδοτικών παροχών της ανώτατης διεύθυνσης της Wargaming επίσης συμφώνησαν την πώληση ολόκληρου του ποσοστού μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας που κατέχουν (0.4% ή 1,686,245 μετοχές) έναντι €4.0 εκατ. (€2.35 ανά μετοχή) με τους ίδιους λοιπούς όρους.

Διαβάστε εδώ: Ελληνική: Πρόθεση υποβολής αίτησης για έγκριση καταβολής μερίσματος

Οι πωλήσεις υπόκεινται στις εγκρίσεις των αρμόδιων εποπτικών αρχών και θα ολοκληρωθούν μετά την πλήρη εκπλήρωσή τους. Μέχρι τότε η Wargaming και τα ταμεία συνταξιοδοτικών παροχών της ανώτατης διεύθυνσής της θα συνεχίσουν να διατηρούν την πλήρη νομική και πραγματική κυριότητα των μετοχών προς πώληση, καθώς και όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτές.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, στόχος της Wargaming με την επένδυσή της στην Ελληνική Τράπεζα ήταν η στήριξη της κυπριακής οικονομίας και η δημιουργία μιας υγιούς τράπεζας, ο οποίος έχει πλήρως επιτευχθεί. Η πώληση της επένδυσης της Wargaming προς την Eurobank, αποτελεί πώληση σε έναν αξιόπιστο αντισυμβαλλόμενο, ο οποίος μπορεί να προσθέσει αξία στην Ελληνική, και όχι σε ένα ευκαιριακό ταμείο.
Διαβάστε εδώ: Έκκληση-δέσμευση Αν. Ρούβα στους δανειολήπτες-«Συνεργαστείτε και θα βρούμε λύσεις»

Υπενθυμίζεται ότι η συνολική επένδυση της Wargaming στην Ελληνική ανερχόταν στα €127 εκατ. Όπως είναι γνωστό, η εταιρεία συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας το 2013, αφού η Ελληνική, εν μέσω της τότε οικονομικής κρίσης, ήταν η μοναδική τράπεζα στην Κύπρο που κάλυψε τις κεφαλαιακές της ανάγκες από τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς κρατική στήριξη ή και κούρεμα καταθέσεων.

Η Wargaming στήριξε όλες τις αυξήσεις κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας κατά την τελευταία δεκαετία.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο είχε ολοκληρωθεί επιτυχώς, με τη λήψη των σχετικών εποπτικών εγκρίσεων, η απόκτηση από την Eurobank ποσοστού 13,41% του μετοχικού κεφαλαίου της Wargaming στην Ελληνική.

Διαβάστε εδώ: Με 29,2% και με βούλα στην Ελληνική η Eurobank-Παραμένει 4ος μεγαλύτερος μέτοχος η Wargaming

Η σημερινή εξέλιξη, δηλαδή της συμφωνίας για εξαγορά και του υπόλοιπου 6,8% που συνέχισε να κατέχει η Wargaming στην Ελληνική, έρχεται να προστεθεί στις ανακοίνωσεις στις οποίες προέβη την περασμένη εβδομάδα η Eurobank αναφορικά με τις συμφωνίες στις οποίες προέβη προς περαιτέρω ενίσχυσης της συμμετοχής στην Ελληνική.

Αρχικά, με την ανακοίνωση της συμφωνίας για εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Poppy Sarl (17,3%), μιας εξαγοράς που μόλις ολοκληρωθεί με την εκπλήρωση των κανονιστικών εγκρίσεων στις οποίες υπόκειται θα ανεβάσει το ποσοστό της Eurobank στο 46,5%, και ακολούθως, της νέας συμφωνίας με την Senvest Management LLC για απόκτηση μεριδίου 1,6% στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής, αυξάνοντας έτσι τη συμμετοχή της-με την λήψη βεβαίως και εδώ των απαραίτητων εγκρίσεων- στο 48,1%.

Διαβάστε εδώ: Ελληνική: Στην εποχή της Eurobank που πάει ολοταχώς για πλήρη έλεγχο

Δεδομένου πως, όπως αναφέρεται στη σημερινή ανακοίνωση της Wargaming, πέραν της πώλησης του 6,8% της εταιρείας, συμφωνήθηκε και η πώληση ολόκληρου του ποσοστού μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας που κατέχουν τα ταμεία συνταξιοδοτικών παροχών της ανώτατης διεύθυνσης της Wargaming, το ποσοστό που αγοράζει η Eurobank ανέρχεται συνολικά στο 7,2%.

Έτσι, με την έγκριση από τις εποπτικές αρχές, τόσο των συμφωνιών με την Wargaming όσο και αυτών που προηγήθηκαν την περασμένη βδομάδα, η συμμετοχή της Eurobank στην Ελληνική θα ανέλθει στο 55,3%, αποκτώντας έτσι τον πλήρη έλεγχο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κυπριακή νομοθεσία επιβάλλει όπως όταν μια εταιρεία αποκτήσει πέραν του 30% του μετοχικού κεφαλαίου μιας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο εταιρείας, προβεί σε δημόσια πρόταση προς τους μετόχους της συγκεκριμένης εισηγμένης εταιρείας για να αποκτήσει το σύνολο του μετοχικού της κεφαλαίου.

Για να είναι επιτυχής η δημόσια πρόταση θα πρέπει να αποκτήσει τουλάχιστον το 50% συν μία μετοχή για να έχει τον έλεγχο, εξέλιξη που στην περίπτωση της Ελληνικής Τράπεζας η Eurobank φαίνεται να κλειδώνει.

Διαβάστε εδώ: Κεφαλαιαγορά: Υποχρεωτική η δημόσια πρόταση Eurobank για Ελληνική

Δειτε Επισης

Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης και ο οδικός χάρτης μείωσης των επιτοκίων
Κίνηση εντυπώσεων από ΑΚΕΛ με πρόταση νόμου για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Εκνευρισμένοι με Νομική Υπηρεσία οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής-«Πόση ικανοποίηση νιώθουν;»
Πρωτοποριακή επενδυτική επιλογή με το AstroBank Target Maturity Fund 2027
Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική