Έκκληση-δέσμευση Αν. Ρούβα στους δανειολήπτες-«Συνεργαστείτε και θα βρούμε λύσεις»

Βαρυσήμαντα μηνύματα, τόσο προς τους δανειολήπτες-ειδικά τους ευάλωτους- όσο και προς το πολιτικό σύστημα του τόπου, έστειλε ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Αντώνης Ρούβας με φόντο το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τις συζητήσεις που γίνονται σε πολιτικό επίπεδο για τις εκποιήσεις.

Μιλώντας στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου που παρέθεσε με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου της τράπεζας, περίπου σε δραματικό τόνο ο κ. Ρούβας απηύθυνε έκκληση προς τους ευάλωτους δανειολήπτες να συνεργαστούν για αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, εκφράζοντας μάλιστα την προσωπική του δέσμευση, αλλά και ως τράπεζα, για συνεργασία προς εξεύρεση λύσεων.

Διαβάστε επίσης:

«Είναι προσωπική δέσμευση ότι θα βρούμε λύση και θα στηρίξουμε όλες τις ευάλωτες ομάδες. Είναι μια ανοικτή πρόσκληση, να έρθουν να συζητήσουμε και θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να στηρίξουμε τις ευάλωτες ομάδες», είπε, για να συμπληρώσει λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε έτοιμοι να βάλουμε το χέρι πολύ βαθιά στην τσέπη».

Ο κ. Ρούβας επισήμανε πως η πρόσκλησή του απευθύνεται και προς τις μη ευάλωτες ομάδες, καλώντας επίσης σε συνεργασία.

«Γίνεται πολλή συζήτηση για το εργαλείο των εκποιήσεων. Δεν είναι πρόθεσή μας να βγάλουμε κανένα από το σπίτι του. Υπάρχουν περιπτώσεις όμως που πολλοί δεν συνεργάζονται», υπογράμμισε ο Αντώνης Ρούβας.

Επαρκές το νομοθετικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ρούβας ανέφερε ότι το εργαλείο των εκποιήσεων είναι απαραίτητο για να ασκείται πίεση προς τους δανειολήπτες. «Δεν είναι αυτοσκοπός», είπε, σημειώνοντας ότι «δεν είναι πρόθεσή μας να βγάλουμε κανέναν από το σπίτι του».

Την ίδια ώρα όμως, ανέφερε ότι η υφιστάμενη νομοθεσία είναι επαρκής, δεν χρειάζονται περαιτέρω ρυθμίσεις, καθώς από εδώ και πέρα ενθαρρύνονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. «Δεν πρέπει να κάνουμε άλλα πειράματα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι πρέπει να δοθεί χρόνος να εφαρμοστούν οι νομοθεσίες που ψηφίστηκαν.

«Παρά την μετατόπιση των ΜΕΔ εκτός τραπεζικού συστήματος, το επίπεδό τους στην Κύπρο παραμένει ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ως επιτακτική ανάγκη την εφαρμογή ενός σταθερού και λειτουργικού νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών και για να συνεχίσει η Κύπρος να προσελκύει άμεσες ξένες επενδύσεις και να διευκολύνει την πρόσβαση των εγχώριων εκδοτών χρέους στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου», ανέφερε, σημειώνοντας την πίεση που δέχονται οι τράπεζες από οίκους αξιολόγησης και την ΕΚΤ για το θέμα και τη σημασία μετάβασης της τράπεζας στην επενδυτική βαθμίδα.

Άδικος ο φόρος στα υπερκέρδη των τραπεζών

Σημειώνοντας ότι είναι άδικο να στοχοποιείται ο συγκεκριμένος κλάδος με τη φορολόγηση των επιπλέον κερδών, που προκύπτουν από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, από τη στιγμή που το προηγούμενο διάστημα αυτά ήταν αρνητικά και οι τράπεζες επωμίζονταν το κόστος, ο κ. Ρούβας σημείωσε επιπλέον ότι οι τράπεζες ήδη φορολογούνται επί του συνόλου των καταθέσεων με τον ειδικό φόρο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι θα ήταν προτιμότερο να επιβληθεί η φορολόγηση υπερκερδών με βάση το ιταλικό μοντέλο, νοουμένου ότι θα καταργηθεί ο ειδικός φόρος καταθέσεων, που εφαρμόζεται στο σύνολο των καταθέσεων.

Σημείωσε, ακόμα, ότι η συγκεκριμένη κερδοφορία πρέπει να εξετάζεται στο πλαίσιό της, σημειώνοντας ότι τα έσοδα αυτά δεν είναι μόνιμα. «Να μη δαιμονοποιήσουμε τα κέρδη», ανέφερε, σημειώνοντας ότι σημασία έχει ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο.

Επιπλέον, σημείωσε την «αδικία» του μέτρου για την Ελληνική Τράπεζα ιδιαίτερα, η οποία δεν έχει αυξήσει σημαντικά τα δανειστικά της επιτόκια, καθώς ως επί το πλείστον τα δάνειά της δεν είναι συνδεδεμένα με το Euribor και επομένως «θα έχουμε δυσανάλογο κόστος».

Ενδεικτικά, είπε ότι ενώ το Euribor αυξήθηκε 4,25%, το βασικό επιτόκιο της Ελληνικής αυξήθηκε μόνο κατά 0,70%, με τον μέσο όρο των δόσεων των δανειοληπτών να αυξάνεται κατά 6% περίπου.

Ερωτηθείς αν η Τράπεζα προτίθεται να αυξήσει τα καταθετικά της επιτόκια, ο κ. Ρούβας σημείωσε ότι όπου χρειάζεται θα αυξηθούν και ότι η τράπεζα βρίσκεται σε διάλογο με τους καταθέτες, σημειώνοντας ότι δεν έχει διαφανεί προς το παρόν ζήτηση για προϊόντα προθεσμίας, καθώς λαμβάνουν υπόψη και τη φορολόγηση των τόκων κατά 30%.

Ανέφερε, επίσης, ότι η τράπεζα διατηρεί ψηλό ποσοστό καταθέσεων σε σχέση με δάνεια.

Δειτε Επισης

Συναγερμός στο Υπ. Οικονομικών για Τρ. Κύπρου-Παρακολουθεί στενά για CarVAl Investors και Caius Capital LLC
Τρ. Κύπρου: Ανώτερος ανεξάρτητος διοικητικός σύμβουλος ο Adrian Lewis, αλλαγές στην σύνθεση των Επιτροπών Δ.Σ.
Τράπεζα Κύπρου: Δυναμικό παρών και στον τομέα της ναυτιλίας
Ενημερώνει τους πιστωτές της πρώην Λαϊκής για την πορεία εκκαθάρισης ο Αυγουστίνος Παπαθωμάς
Alpha Holdings: Αναληθή τα δημοσιεύματα για απόκτηση ποσοστού στην Τράπεζα Κύπρου
Απορρίπτει για CarVal Investors και Caius Capital η Alpha Holdings-Η ανεπίσημη τοποθέτηση της Τράπεζας Κύπρου
Παραίτηση από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Τράπεζας-Φεύγει ο Kristofer Richard Kraus
Οι δύο μεγαλομέτοχοι της Τρ. Κύπρου που φέρονται να ψάχνονται για να πωλήσουν-Τι υποστηρίζει το Bloomberg
Oικονομία, ψηφιακός μετασχηματισμός, διάλογος με ΗΠΑ στη συνάντηση ΠτΔ-Συνδέσμου Τραπεζών
Παρουσιάστηκε νέα Επιτροπή Εκπροσώπησης των Συμβούλων Αφερεγγυότητας