Καυτή εβδομάδα για τις εκποιήσεις με ορόσημο την Ολομέλεια της Πέμπτης

Εξαιρετική κρίσιμη και αρκούντως καθοριστική προμηνύεται η τρέχουσα εβδομάδα σε ό,τι αφορά τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη αναφορικά με τις προσπάθειες αντιμετώπισης του φλέγοντος ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και δη των εκποιήσεων.

Ενώπιον της Βουλής βρίσκεται από την περασμένη εβδομάδα το πακέτο επτά προτάσεων της Κυβέρνησης που στοχεύει στη συνολική επίλυση του θέματος μέσα από μια ολιστική προσέγγιση, μέρος του οποίου αποτελεί και το κυβερνητικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε και προβλέπει τη δημιουργία ειδικής δικαιοδοσίας στα επαρχιακά δικαστήρια προς ταχύτερη εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν διαφορές μεταξύ δανειοληπτών και πιστωτών για πιστωτικές διευκολύνσεις, οι οποίες εξασφαλίζονται με κύρια κατοικία αξίας μέχρι €350.000.

Διαβάστε εδώ: Οι επτά προτάσεις της κυβέρνησης για δίχτυ προστασίας ευάλωτων δανειοληπτών

Η συζήτηση επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου θα ξεκινήσει σήμερα στο πλαίσιο κοινής συνεδρίας των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Νομικών, στην παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Μάκη Κεραυνού.

Εν συνεχεία, επίσης σήμερα στην παρουσία Μάκη Κεραυνού, στο τραπέζι της Επιτροπής Οικονομικών θα βρεθεί η πρόταση νόμου που κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη και υπογράφεται από τους βουλευτές του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Χρύση Παντελίδη, από τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, βουλευτή, Μαρίνο Σιζόπουλο και από τον βουλευτή της ΔΗΠΑ, Αλέκο Τρυφωνίδη.

Πρόκειται για πρόταση νόμου η οποία μεταφέρει τις πρόνοιες του μηχανισμού που είχε προτείνει η ΚΤΚ, που προνοούν στη διασφάλιση των δικαιωμάτων επιλέξιμου ενυπόθηκου οφειλέτη κύριας κατοικίας με εκτιμώμενη αξία μέχρι €350.000, ώστε να καταχωρείται εκ μέρους του έφεση στο Επαρχιακό Δικαστήριο για παραμερισμό του πλειστηριασμού εντός 21 ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της ειδοποίησης, εφόσον υφίσταται ένας εκ των λόγων που προβλέπονται στον προτεινόμενο νόμο. Σημειώνεται πως στην πρόταση, όπως είχε αρχικά κατατεθεί, η μέγιστη αξία ανερχόταν στις €250.000.

Κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει και θα αναλύσει τις επτά προτάσεις που περιλαμβάνονται στο πακέτο που κατέθεσε η Κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, ενώ αναμένεται να συνεχιστεί και η συζήτηση επί των δύο προτάσεων νόμου που ήταν προγραμματισμένο να συζητηθούν και να τεθούν προς ψήφιση στην Ολομέλεια της προηγούμενης Πέμπτης, αλλά πήραν τελικά αναβολή.

Διαβάστε εδώ: «Ξεσκονίζει» την ειδική δικαιοδοσία στα επαρχιακά δικαστήρια για τις εκποιήσεις η Βουλή

Ως ορόσημο για την εξέλιξη των πραγμάτων φαντάζει η Ολομέλεια της ερχόμενης Πέμπτης, καθότι εκεί αναμένεται να ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις των κομμάτων γύρω από την επίμαχη πρόταση νόμου που αφορά το δικαίωμα του ενυπόθηκου οφειλέτη και άλλων ενδιαφερόμενων προσώπων να προσφεύγουν σε αρμόδιο δικαστήριο για την αναστολή διαδικασίας εκποίησης ακινήτου σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω πρόταση νόμου, όπως και η πρόταση νόμου του προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου για εναρμόνιση με ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με την αξία του ενυπόθηκου ακινήτου, ήταν προγραμματισμένο, όπως έχει προαναφερθεί, να συζητηθούν και να τεθούν προς ψήφιση στην Ολομέλεια της περασμένης Πέμπτης.

Ωστόσο, και υπό το πρίσμα του συνολικού πακέτου προτάσεων της Κυβέρνησης δόθηκε αναβολή μιας εβδομάδας, προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω μελέτη του πακέτου. Αντιθέτως, την περασμένη Πέμπτη υπερψηφίστηκε η κοινή πρόταση ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ που προνοεί όπως σε περίπτωση υπερημερίας ή απαίτησης για πληρωμή ενυπόθηκου χρέους, μαζί με την ειδοποίηση που αποστέλλεται από ενυπόθηκο δανειστή προς τους δανειολήπτες, τους εγγυητές και τους παρόχους εξασφάλισης να αποστέλλεται και τυποποιημένη πληροφόρηση αναφορικά με την πιστωτική διευκόλυνση, με την επιστολή Τύπου Θ.

Υπερψηφίστηκε επίσης η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ που προνοεί ότι σε περίπτωση που ενυπόθηκος οφειλέτης επιλέξει να προχωρήσει στην ανταλλαγή ενυπόθηκου ακινήτου έναντι εξόφλησης χρέους προς ενυπόθηκο δανειστή και το ακίνητο συνιστά κύρια κατοικία ή επαγγελματική στέγη, ως αξία ανταλλαγής να ορίζεται η αγοραία αξία που προκύπτει από την υφιστάμενη διαδικασία εκτίμησης ακινήτου, αντί η καταναγκαστική αξία.

Και οι δύο προτάσεις νόμου, αξίζει να σημειωθεί, έτυχαν της σύμφωνου γνώμης, τόσο του Υπουργείου Οικονομικών όσο και της Κεντρικής Τράπεζας και έχουν συμπεριληφθεί στο κυβερνητικό πακέτο.

Διαβάστε εδώ: Έπιασε τόπο το πακέτο της Κυβέρνησης για τις εκποιήσεις-Αναβολή για αναστολή πλειστηριασμού

Με τα δεδομένα αυτά, τα κόμματα καλούνται πλέον να λάβουν τις αποφάσεις τους σταθμίζοντας όλες τις παραμέτρους και πιθανές προεκτάσεις των όσων θα αποφασίσουν, επιδεικνύοντας την απαιτούμενη υπευθυνότητα και χωρίς στο βωμό της δήθεν προστασίας των δανειοληπτών, να τοποθετούν βόμβα ή βόμβες στα θεμέλια της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται άλλωστε, πως τόσο οι τράπεζες όσο και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων έχουν παγώσει οικειοθελώς τις εκποιήσεις μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, δίνοντας έτσι άπλετο χρόνο στη Βουλή να διαβουλευθεί και να ενεργήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και προς εξυπηρέτηση, όντως, του καλώς νοούμενου συμφέροντος της οικονομίας στο ευρύτερο πλαίσιο της.

Διαβάστε εδώ: Παγώνουν εκποιήσεις μέχρι 31 Οκτωβρίου τράπεζες και εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων

Σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, η μπάλα ως προς τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν στη Βουλή βρίσκεται ουσιαστικά στα πόδια των κομμάτων που συμμετέχουν ή στηρίζουν την Κυβέρνηση, και τα οποία καλούνται και θα κριθούν μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες από το κατά πόσο θα αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών, λαμβάνοντας τα μηνύματα που ο ίδιος ο Προέδρος της Δημοκρατίας έχει στείλει επανειλημμένως το τελευταίο διάστημα. Ότι δηλαδή δεν θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που να πλήττουν την αξιοπιστία και να βάζουν σε περιπέτειες της κυπριακή οικονομία.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του μόλις την περασμένη Παρασκευή, εμφανίστηκε πραγματικά ξεκάθαρος, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι η εκτελεστική εξουσία δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσει με οτιδήποτε συνεπάγεται καθολικό τερματισμό των εκποιήσεων. Και υποδεικνύοντας πως κάτι τέτοιο δεν βοηθά αυτούς που έχουν πραγματικά πρόβλημα, έδειξε ως τον μόνο δρόμο που μπορεί να οδηγήσει στην άμβλυνση των προβλημάτων τους, τις προτάσεις που υπέβαλε η Κυβέρνηση στη Βουλή.

Διαβάστε εδώ: Ν. Χριστοδουλίδης: Τίποτα που να οδηγεί σε καθολικό τερματισμό των εκποιήσεων

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει για σήμερα το απόγευμα σύσκεψη στο Προεδρικό με... προσκεκλημένες τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να πείσει περί της ορθότητας των προτάσεων που περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό πακέτο και να αποτρέψει αποφάσεις που θα κινούνται προς εκ διαμέτρου αντίθετη κατευθύνση. Προς στην κατεύθυνση, δηλαδή, στην οποία οδηγούν οι προτάσεις νόμου που συν-υπογράφονται από βουλευτές συγκυβερνώντων κομμάτων.

Διαβάστε εδώ: Κ. Λετυμπιώτης για εκποιήσεις: Έχουμε εμπιστοσύνη στην υπευθυνότητα των πολιτικών δυνάμεων

Δειτε Επισης

Σημαντικό ενδιαφέρον δικαιούχων δανειοληπτών για το νέο σχέδιο ΚΕΔΙΠΕΣ σε συνεργασία με doValue Cyprus
Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Δεν υπάρχει λόγος να βιαστούμε για τα επιτόκια μετά τον Ιούνιο
Ολοταχώς για νέα μορφή διακυβέρνησης η Κεντρική Τράπεζα-Ενημέρωσε Χριστοδουλίδη ο Διοικητής
Αύξηση καταναλωτικών επιτοκίων, μείωση στεγαστικών τον Μάρτιο
Βραβείο «Χρυσός Προστάτης του Περιβάλλοντος» για την Ελληνική Τράπεζα
Γιατί οι τραπεζικοί κολοσσοί συρρέουν στο Ριάντ
Θετικά σήματα από Ευρώπη για ανάπτυξη και πληθωρισμό-Πιο κοντά η μείωση επιτοκίων
Νοέλ Κουίν (HSBC): Η τρομερή πενταετία που έβαλε τέλος στο όνειρο 37 ετών
Σε υψηλά επίπεδα οι μετοχές στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω τραπεζικών κερδών
Θέματα παρεμπόδισης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στη συνάντηση ΕΚΚ-ΚΤ της Λετονίας