Έπιασε τόπο το πακέτο της Κυβέρνησης για τις εκποιήσεις-Αναβολή για αναστολή πλειστηριασμού

Υπό το πρίσμα της κατάθεσης συνολικού πακέτου προτάσεων από πλευράς Κυβέρνησης για αντιμετώπιση του φλέγοντος ζητήματος των εκποιήσεων, η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την αναβολή για μία εβδομάδα της συζήτησης και ψήφισης της επίμαχης πρότασης που συνυπογράφουν βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της ΔΗΠΑ, της ΕΔΕΚ, του ΕΛΑΜ, των Οικολόγων, για αναστολή του πλειστηριασμού, μέσω της εξασφάλισης δικαστικού διατάγματος, προκειμένου να διαπιστωθεί το οφειλόμενο ποσό, ή να εξετασθεί ενδεχόμενη ύπαρξη καταχρηστικών χρεώσεων.

Παράλληλα, το νομοθετικό σώμα αποφάσισε να αναβάλει επίσης για μία εβδομάδα τη συζήτηση και ψήφιση της πρότασης νόμου του προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, η οποία σχετίζεται με τον καθορισμό της τιμής εκποίησης ενός ακινήτου στην αξία του ακινήτου κατά την αρχική σύναψη του δανείου.

Διαβάστε εδώ: Βουλή έχεις πακέτο... Απορρίπτει τις αιτιάσεις ο Κεραυνός

Την ίδια ώρα, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση νόμου ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, η οποία αφορά στην παραχώρηση πληροφόρησης στους δανειολήπτες σχετικά με το οφειλόμενο ποσό.

Επίσης, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση του ΑΚΕΛ για ανταλλαγή ακινήτου έναντι χρέους στην αγοραία τιμή του ακινήτου, αντί σε τιμή καταναγκαστικής πώλησης.

Σημειώνεται πως οι δύο προτάσεις νόμου που ψηφίστηκαν σε νόμο έχουν συμπεριληφθεί στο πακέτο που απέστειλε το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή για αντιμετώπιση του θέματος.

Αναλυτικά, ψηφίστηκε η πρόταση ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ που προνοεί σε περίπτωση υπερημερίας ή απαίτησης για πληρωμή ενυπόθηκου χρέους, μαζί με την ειδοποίηση που αποστέλλεται από ενυπόθηκο δανειστή προς τους δανειολήπτες, τους εγγυητές και τους παρόχους εξασφάλισης να αποστέλλεται και τυποποιημένη πληροφόρηση αναφορικά με την πιστωτική διευκόλυνση, με την επιστολή Τύπου Θ.

Η πρόταση νόμου εγκρίθηκε ομόφωνα και σε αυτήν προστέθηκαν τα σημεία τροπολογίας που κατέθεσε ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης. Αυτά αφορούν την προσθήκη στην επιστολή Θ’ της ημερομηνία τερματισμού ενός δανείου, αν υπάρχει απόφαση επιδιαιτησίας και στοιχεία επικαιροποίησης του δανείου. Τα θέματα αυτά εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία.

Επίσης, ψηφίστηκε πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ που προνοεί ότι σε περίπτωση που ενυπόθηκος οφειλέτης επιλέξει να προχωρήσει στην ανταλλαγή ενυπόθηκου ακινήτου έναντι εξόφλησης χρέους προς ενυπόθηκο δανειστή και το ακίνητο συνιστά κύρια κατοικία ή επαγγελματική στέγη, ως αξία ανταλλαγής να ορίζεται η αγοραία αξία που προκύπτει από την υφιστάμενη διαδικασία εκτίμησης ακινήτου, αντί η καταναγκαστική αξία. Η πρόταση αυτή εγκρίθηκε με 46 ψήφους υπέρ και 3 αποχές από την ΕΔΕΚ.

Όπως έχει προαναφερθεί, η πρόταση νόμου κομμάτων που αφορά το δικαίωμα του ενυπόθηκου οφειλέτη και άλλων ενδιαφερόμενων προσώπων να προσφεύγουν σε αρμόδιο δικαστήριο για την αναστολή διαδικασίας εκποίησης ακινήτου σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, αλλά και η πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ για εναρμόνιση με ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με την αξία του ενυπόθηκου ακινήτου, πήραν αναβολή μιας εβδομάδας για περαιτέρω συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών.

Νομοσχέδιο για ειδικό δικαστήριο και αίτημα για αναβολή συζήτησης

Πριν από την έναρξη της συζήτησης η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου ενημέρωσε το σώμα ότι κατατέθηκε νομοσχέδιο από τον Υπουργό Οικονομικών με την έκκληση να κηρυχθεί επείγον και να ψηφιστεί την ίδια μέρα και αφορά τη δημιουργία ειδικής δικαιοδοσίας του δικαστηρίου για θέματα εκποιήσεων. Ωστόσο ύστερα από συνεννόηση των κομμάτων το θέμα παραπέμφθηκε σε κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Νομικών.

Με την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι η συζήτηση για τις προτάσεις νόμου που αφορούν τις εκποιήσεις, θα πρέπει να αναβληθεί και οι προτάσεις νόμου να επιστρέψουν στην Επιτροπή Οικονομικών για περαιτέρω συζήτηση, μετά και την παρουσίαση ολοκληρωμένης πρότασης από την Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του θέματος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) και των εκποιήσεων.

Αντίθετα, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, εξέφρασε την άποψη ότι η συζήτηση για το θέμα έχει εξαντληθεί, εκτός και αν ο στόχος, όπως είπε, είναι να υπονομευθεί το περιεχόμενο ιδιαίτερα της πρότασης νόμου το δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη.

Διαφωνία με την αναβολή εξέφρασε και ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, ιδιαίτερα για την πρόταση που αφορά το δικαίωμα προσφυγής στο δικαστήριο από τους δανειολήπτες για να σταματήσουν εκποίηση.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης εξέφρασε την άποψη ότι η συζήτηση έχει τελειώσει. Ανέφερε ότι δέχονται αναβολή της συζήτησης μόνο σε περίπτωση που είναι για μια εβδομάδα, αλλιώς το θέμα θα καθυστερήσει και θα πάει μετά τον Οκτώβριο.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, αποδέχτηκε την πρόταση του ΔΗΚΟ για αναβολή, αναφέροντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, για να διασφαλιστούν οι ευάλωτοι δανειολήπτες και να μην διαταραχθεί η οικονομική σταθερότητα και το τραπεζικό σύστημα.  

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι παρά το ότι κάποιες προτάσεις από την Κυβέρνηση για το θέμα άργησαν, σήμερα βρίσκονται ενώπιον του σώματος και ιδιαίτερα το νομοσχέδιο για ειδική δικαιοδοσία του δικαστηρίου. Σημείωσε επίσης την οικειοθελή αναστολή των εκποιήσεων από τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης και είπε ότι είναι φρόνιμο και πολιτικό ορθό όλα αυτά να συζητηθούν στη Βουλή για να υπάρξει αποτελεσματικό και αξιόπιστο σύστημα ώστε οι πολίτες να βρίσκουν το δίκαιό τους.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι αυτά που υπάρχουν ενώπιον της Βουλής έχουν συζητηθεί σε μεγάλη λεπτομέρεια στο παρελθόν και δεν δέχτηκε την αναβολή της συζήτησης για την πρόταση του ΔΗΣΥ, ενώ είπε ότι είναι έτοιμοι να ψηφίσουν για όλες τις προτάσεις.

Δειτε Επισης

Κίνηση εντυπώσεων από ΑΚΕΛ με πρόταση νόμου για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Εκνευρισμένοι με Νομική Υπηρεσία οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής-«Πόση ικανοποίηση νιώθουν;»
Τα υβριδικά ψαλιδίζουν τα μερίδια αγοράς των βενζινοκίνητων-Οι κορυφαίες μάρκες του τριμήνου
Πρωτοποριακή επενδυτική επιλογή με το AstroBank Target Maturity Fund 2027
Ρένος Φωκάς: Τα καινοτόμα έργα είναι αυτά που έχουμε στόχο να διεκπεραιώσουμε (vid)
Ειρήνη Χριστοδούλου: Με τιμά ιδιαίτερα αυτό το βραβείο, θα συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά (vid)
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνώριση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων