Οι επτά προτάσεις της κυβέρνησης για δίχτυ προστασίας ευάλωτων δανειοληπτών

Τις επτά κυβερνητικές ενέργειες για αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, υπέβαλε χθες στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός με επιστολή που απέστειλε στην Πρόεδρο του σώματος Αννίτα Δημητρίου, τονίζοντας πως το πλαίσιο αυτό κρίνεται ικανοποιητικό και «παρέχει ένα δίχτυ προστασίας των ευάλωτων ομάδων».

Στην επιστολή, την οποία εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, ο ΥΠΟΙΚ ενημερώνει τη Βουλή για την έγκριση τροποποίησης του Περί Δικαστηρίων Νόμου (ειδική δικαιοδοσία), που αποσκοπεί στη ρύθμιση του τρόπου εκδίκασης στα πλαίσια των Επαρχιακών Δικαστηρίων των υποθέσεων που αφορούν διαφορές μεταξύ δανειοληπτών και πιστωτών για πιστωτικές διευκολύνσεις, που εξασφαλίζονται με κύρια κατοικία αξίας μέχρι €350.000.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι ενισχύει και εμπλουτίζει δύο προτάσεις νόμου που κατέθεσαν κοινοβουλευτικά κόμματα. Ειδικότερα, σε σχέση με την πρόταση του ΑΚΕΛ για τον τρόπο τιμολόγησης στη διαδικασία εκούσιας ανταλλαγής ακινήτου έναντι χρέους, αναφέρεται ότι προτάθηκε αναθεωρημένο κείμενο με εισηγήσεις της Νομικής Υπηρεσίας για να καταστεί η πρόταση συνταγματική, ενώ σημειώνεται ότι από την πρόταση εξαιρούνται οι υποθέσεις που σχετίζονται με τον ενοίκιο έναντι δόσης.

Αναφορικά με την πρόταση ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ για παροχή εκτενούς πληροφόρησης κατά την αποστολή της επιστολής Τύπου Θ κατά τη διαδικασία εκποίησης, η κυβέρνηση σημειώνει ότι αυτή εμπλουτίστηκε με πρόσθετη υποχρέωση σε ενυπόθηκο δανειστή να δηλώνει τις ημερομηνίες αποστολής των επιστολών σύμφωνα με τον Κώδικα της ΚΤΚ σε όλους τους δανειολήπτες (ένδειξη τήρησης του Κώδικα) ενώ περιλήφθηκε διάταξη που υποχρεώνει τον ενυπόθηκο δανειστή, σε περιπτώσεις που αφορούν μόνο δάνεια με υποθήκη κύρια κατοικία αξίας μέχρι €250.000 να συνοδεύουν την επιστολή Τύπου Θ με υπεύθυνη δήλωση από νόμιμο ελεγκτή ή νόμιμο γραφείο που θα επιβεβαιώνει το ύψος του χρέους, με το κόστος της βεβαίωσης να βαραίνει τον ενυπόθηκο δανειστή.

Σήμερα τελική έγκριση στο ενοίκιο έναντι δόσης

Ο Υπουργός Οικονομικών ενημερώνει ότι το πλαίσιο προστασίας ενισχύεται με το σχέδιο Ενοίκιο έναντι δόσης, το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η σχετική απόφαση θα δημοσιευθεί σήμερα και σημειώνει ότι το σχέδιο θα εγκριθεί στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, υιοθετώντας έτσι τις «τυπικές αλλαγές» που επέφερε η Κομισιόν.

Με το σχέδιο, αναφέρει ο ΥΠΟΙΚ, δίνεται μια δίκαιη και οριστική λύση για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους με υποθήκη κύρια κατοικία αξίας μέχρι €250.000 σε τιμές αγοράς και παρέχει την ευχέρεια διατήρησης της κύριας κατοικίας τους.

Περαιτέρω ο Μάκης Κεραυνός σημειώνει ρυθμίζει οριστικά τις υποχρεώσεις των μη βιώσιμων δανειοληπτών των σχεδίων ΕΣΤΙΑ και ΟΙΚΙΑ, αποφεύγοντας την προοπτική εκποίησης.

Σημειώνεται ακόμη ότι με την έγκριση του Σχεδίου, αυτό θα προωθηθεί στις τράπεζες και εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων για εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα δημοσιευθεί προς το κοινό για υποβολή αιτήσεων.

Μελετάται επαναπροκήρυξη του ΕΣΤΙΑ

Εξάλλου, ο ΥΠΟΙΚ ενημερώνει ότι η κυβέρνηση μελετά την επαναπροκήρυξη του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ «προσαρμοσμένο στα σημερινά δεδομένα». Επισημαίνει ωστόσο ότι η εφαρμογή του προϋποθέτει έγκριση από την Κομισιόν για τη συμβατότητά του με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων.

Στη επιστολή σημειώνεται επίσης ότι η κυβέρνηση έχει προωθήσει ενέργειες για ενίσχυση με προσωπικό του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Οικονομικής Φύσης (Χρηματοοικονομικός Επίτροπος) και σημειώνεται η απόφαση Τραπεζών και Εταιρειών Εξαγοράς και Διαχείρισης Πιστώσεων για αναστολή των εκποιήσεων ακινήτων που αφορούν κύριες κατοικίες ύψους μέχρι €350.000 μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

«Το όλο πλαίσιο, το οποίο προωθείται, κρίνεται ικανοποιητικό για την λειτουργικότητα του συστήματος και παρέχει δίκτυ προστασίας των ευάλωτων ομάδων», σημειώνει ο ΥΠΟΙΚ και δηλώνει έτοιμος να παρουσιάσει σε λεπτομέρεια τα μέτρα και τους λόγους «για τους οποίους δεν πρέπει να διαφοροποιηθεί περαιτέρω και να αποδυναμωθεί το όλο πλαίσιο των εκποιήσεων».

Δειτε Επισης

Με αμελητέα κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ
Εξορθολογισμό του ρυθμού αύξησης του κρατικού μισθολογίου ζητά η ΟΕΒ-«Να μην επιστρέψουμε στα παλιά»
Aυξήσεις 1,5% στους μισθούς μετά από 15 χρόνια-Η συμφωνία ΥΠΟΙΚ,ΣΕΚ,ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ
Μ. Παναγιώτου: Προκήρυξη επενδυτικών παρεμβάσεων €10 εκατ. ως τέλη Ιουλίου
H Allianz Κύπρου πρώτη Main Event Sponsor του FIBA EuroBasket 2025
Μικρές ζημιές για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στο ΧΑΚ
Στο 3% ο εναρμονισμένος πληθωρισμός τον Ιούνιο
Πενήντα επιπλέον κοινότητες στην Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξη Ορεινών Κοινοτήτων
Η περιοχή του Τροόδους σε τροχιά αναβάθμισης...Τα νέα έργα και αναπτύξεις που παίρνουν σάρκα και οστά
Πλεονασματικοί οι προϋπολογισμοί των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης-Εγκρίθηκαν από το Υπουργικό