Σε πορεία μετασχηματισμού τα δικηγορικά γραφεία: Τα data και...τα επιχειρηματικά μυαλά

H εμφάνιση τεχνολογικών επαναστατικών εργαλείων και ο επανακαθορισμός της στρατηγικής εταιρειών με εστίαση στη βιωσιμότητα άλλαξαν κατά πολύ τον ρόλο των δικηγορικών γραφείων, με τις απαιτήσεις των καιρών να αλλάζουν και τις εσωτερικές τους διεργασίες.

Τον ρόλο του σύγχρονου δικηγορικού γραφείου στο νέο πολύπλοκο παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον και το μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό μοντέλο για τις δικηγορικές εταιρείες της χώρας, ανέλυσαν γυναίκες που ξεχωρίζουν στον τομέα, κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης κατά το 8o Cyprus Professional Services Conference, που παρουσίασε η Τράπεζα Κύπρου.

H Μαρία Κλάππα, Partner στο Tassos Papadopoulos & Associates LLC, αγγίζοντας το θέμα της ισότητας, εξήγησε αρχικά τον σκοπό της συμμόρφωσης που είναι το να διορθώνει καταστάσεις. Έδωσε το παράδειγμα της ίσης εκπροσώπησης μεταξύ αντρών και γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια. Η Κύπρος είναι τελευταία στην Ε.Ε με 7%. «Έχουμε μεγάλο δρόμο», σχολίασε. Ακολούθως εξήγησε ότι αν και έγινε πρόοδος στο θέμα, υπάρχει χώρος για ακόμη περισσότερες βελτιωτικές κινήσεις.

Η Άντρη Μιχαήλ, Partner, KINANIS LLC, είπε πως πρέπει να δοθεί έμφαση στον πελάτη που θέλει ολιστική παροχή υπηρεσιών και από την άλλη στο στοίχημα της βιωσιμότητας που αφορά και τους επαγγελματίες της βιομηχανίας. Τόνισε την ανάγκη ενός συνδυασμού παροχής περισσότερων και πιο εξειδικευμένων υπηρεσιών, με γνώσεις που διαθέτουν μεγάλες και συχνά οι μεσαίες επιχειρήσεις. «Ο νομικός κόσμος επενδύει πλέον σε τεχνολογία και σε μεγαλύτερη εξειδίκευση για ικανοποίηση των πελατών, επισήμανε σχετικά.

Η Μελίνα Πύργου, Managing Director του Pyrgou Vakis Law Firm, μίλησε για τον χρόνο απόδοσης δικαιοσύνης στην Κύπρο που θεωρείται ιδιαίτερα μεγάλος σε σύγκριση με άλλες χώρες. Σύμφωνα με ευρήματα έρευνας που παρουσίασε, περίπου οι μισές εταιρείες που ρωτήθηκαν είπαν πως δεν αισθάνονται ασφαλείς για απόδοση δικαιοσύνης σε υποθέσεις σχετικές με επενδύσεις. «Πρέπει να προσελκύσουμε επενδυτές και τα δεδομένα αυτά δείχνουν πως χρειάζεται να γίνουν αλλαγές», τόνισε.

Ακόμη, εξήγησε ότι η χρήση ΑΙ στη δικαιοσύνη έχει σημαντικά οφέλη, υπενθυμίζοντας ότι στη χώρα μας ακόμη χρησιμοποιείται σε τεράστιο βαθμό το χαρτί αφού δεν υπάρχουν υποδομές ούτε στις δικαστικές αίθουσες για να προβάλλονται έγγραφα σε οθόνες.

Η Καλλιόπη Νικολαΐδου, Partner στο Hadjianastassiou, Ioannides LLC, και Member, Deloitte Legal network, σχολίασε το γεγονός ότι η καθημερινή εργασία των επαγγελματιών του χώρου βοηθήθηκε κατά πολύ με τη συνδρομή της τεχνολογίας. Θετικό αντίκτυπο προκύπτει και για τον πελάτη, όπως διαπιστώνει.

Η συλλογή δεδομένων ήταν καταλυτική πρόσθεσε, χάρη στην οποία υπάρχει περισσότερος χρόνος για το προσωπικό. «Τα δεδομένα βοηθούν σε τεράστιο βαθμό σε ό,τι αφορά τη λήψη αποφάσεων, τόσο για υφιστάμενα όσο και για μελλοντικά συμβόλαια», υποστήριξε η κ. Νικολαΐδου.

H Stephanie Laulhe Shaelou, Head of the School of Law του UCLan Cyprus, τόνισε την ανάγκη προώθησης της εκπαίδευσής στον νομικό κόσμο. Στα πανεπιστήμια, εκτίμησε, η ύλη πρέπει να εκμοντερνίζεται και να προετοιμάζει την μελλοντική γενιά των επαγγελματιών σε ακαδημαϊκό και σε επαγγελματικό επίπεδο. Ύλη, που πρέπει να περιλαμβάνει θέματα όπως η διαχείριση κινδύνου και τα soft skill. Σύμφωνα με την καθηγήτρια, οι νέοι επαγγελματίες πρέπει, επίσης, να γνωρίζουν από συμμόρφωση, βιωσιμότητα, ΙΤ, ακόμη και finance and management, αφού πρέπει να έχουν «επιχειρηματικό μυαλό».

Τη συζήτηση συντόνισε ο Νικόλας Χατζηαβραάμ CEO της Softline Computer Systems.

Δειτε Επισης

Στο μεγάλο δίκτυο του Propeller Club ΗΠΑ και επίσημα η Κύπρος-Στόχος η ενίσχυση της ναυτιλιακής συνεργασίας
Ιάκωβος Γαλανός: Αναγκαία τα ESG στη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη
Προκλήσεις της ναυτιλίας συζήτησαν Αννίτα Δημητρίου-Ένωση Πλοιοκτητών
Η αποτίμηση των πολιτών για το ΓεΣΥ πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή του-Αποκαλυπτικά ευρήματα
Πώς θα επιτευχθεί η ποιοτική αναβάθμιση του ΓεΣΥ
Γιώργος Παμπορίδης: Τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο
Robert Yates: Αυτές είναι οι βέλτιστες πρακτικές για επιτυχημένα εθνικά συστήματα υγείας
Δρ. Χρ. Πέτρου: Το ΓεΣΥ σήμερα και οι μεγάλες προκλήσεις-Eναρκτήρια ομιλία στο 7ο Cyprus HealthCare Conference
Μιχάλης Δαμιανός: Επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις αναβαθμίζουν τον τομέα της υγείας
Ο Σύνδεσμος Κοιλιοκάκης Κύπρου τιμά τη Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Κοιλιοκάκη