Η... εξίσωση για το μέλλον του λογιστικού επαγγέλματος-Πού «επενδύουν» οι κορυφαίοι του κλάδου

Συζήτηση σε σχέση με το μέλλον του κυπριακού λογιστικού επαγγέλματος πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του 8oυ Cyprus Professional Services Conference, που παρουσίασε η Τράπεζα Κύπρου.

Πρωταγωνιστικά πρόσωπα του κλάδου προχώρησαν σε επισκόπηση της αγοράς και προβλέψεις σχετικά με το μέλλον των κυπριακών λογιστικών εταιρειών, όπου το ΑΙ φαίνεται να κάνει τη μεγάλη διαφορά.

Οι αλλαγές στις προτεραιότητες κατά τις προσλήψεις νέων ταλέντων στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών στην Κύπρο ήταν επίσης ένα από τα θέματα που συζήτησαν οι Ronald Attard, Country Managing Partner, EY Cyprus & Malta, Strategy and Transactions Leader for CESA region, Γιώργος Παντελίδης, Chief Strategy Officer της Deloitte, Φίλιππος Σώσειλος, CEO και Chairman της PwC Cyprus, Γιώργος Θεμιστοκλέους, Managing Partner, CEO, RSM Cyprus Ltd και Χρίστος Βασιλείου, Managing Director της KPMG Limited.

O Ronald Attard άνοιξε τη συζήτηση κάνοντας τοποθέτηση με επίκεντρο τις νέες τεχνολογίες. «Εστιάζουμε στο AI και σε άλλες τεχνολογίες. Επίσης δίνουμε σημασία στα θέματα συμμόρφωσης και των κυρώσεων», είπε. Διαφορετική είναι και η προσέγγιση του έργου που διατελεί και ο σύγχρονος επαγγελματίας του χώρου.

«Αλλάζουμε και διαδραματίζουμε πιο σημαντικό ρόλο. Σκοπός μας είναι να βοηθούμε τη χώρα στην πρόοδό της. Έχουμε μεγαλύτερη ευθύνη στο να φέρουμε τα θετικά στοιχεία της τεχνολογίας», δήλωσε, για να σχολιάσει ότι υπάρχουν «πολλές ευκαιρίες για μας στη νέα εποχή».

Ο Γιώργος Παντελίδης, Chief Strategy Officer της Deloitte, είπε πως είναι σημαντικό ο τομέας να κινηθεί πιο γρήγορα με τη χρήση της ΑΙ και την προσέλκυση ταλέντου με περιεχόμενο που να το ενδιαφέρει. «Έτσι, θα επικεντρωθούν οι άνθρωποι μας σε υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας», είπε, και κάλεσε τους παίχτες της αγοράς να δουν το «πώς να αξιοποιήσουμε τα δεδομένα προς όφελος μας».

Αναφέρθηκε στα ESG και τους τρόπους μέσω των οποίων μπορούν να γίνουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. «Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους πελάτες μας, ώστε να τα δουν ως ευκαιρίες και μία προστιθέμενη αξία παρά ως συμμόρφωση», εξήγησε.

O Φίλιππος Σώσειλος μίλησε για τον ρόλο των ανθρώπων της βιομηχανίας. «Βλέπουμε τους εαυτούς μας ως επαγγελματίες που στηρίζουν την κοινωνία απέναντι στα μεγάλα ζητήματά της. Οι λογιστές είναι σύμβουλοι και παρέχουν εμπιστοσύνη σε οικονομικές πληροφορίες και όχι μόνο», είπε χαρακτηριστικά.

Συνεπώς υπέδειξε, «οι οργανισμοί του χώρου μας εργοδοτούμε νέα ταλέντα και ψάχνουμε ποικιλομορφία στις δεξιότητες. Αναζητούμε ανθρώπους που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλό και που έχουν την ικανότητα να επανεφεύρουν τον εαυτό τους», σημείωσε.

O Γιώργος Θεμιστοκλέους συμφώνησε με τους συνομιλητές, δίνοντας επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην εργοδότηση νέων ταλέντων. Σε ό,τι αφορά τους λογιστές με την παραδοσιακή έννοια του επαγγέλματος, στόχος είναι να τους παρέχουν τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα και να αποκτήσουν νέες δεξιότητες.

Όπως εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους, πρόκειται για κάποια στοιχεία που αναζητούν οι σύγχρονοι πελάτες και που αναμένουν από τις υπηρεσίες του κλάδου να τα παρέχουν. Είπε επίσης ότι η εταιρεία δίνει μεγάλη σημασία στην παροχή καλύτερης υπηρεσίας στον πελάτη μέσα από υψηλού επιπέδου γνώσεις και δεξιότητες που προσφέρει στο προσωπικό.

O Χρίστος Βασιλείου εξήγησε ότι ο τομέας έχει σημειώσει μεγάλες αλλαγές. «Το audit χρησιμοποιεί ΑΙ, που σημαίνει ότι είναι μεγάλη η ανάγκη για προσωπικό με γνώσεις στην τεχνολογία», είπε. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, οι τεχνολογίες είναι σημαντικές για ανάλυση του παρελθόντος.

Η συλλογή δεδομένων από πελάτες εξυπηρετεί, συμπλήρωσε, την πρόγνωση του μέλλοντος. «Τα δεδομένα μάς βοηθούν να εντοπίσουμε τάσεις του αύριο», εξήγησε, τονίζοντας εκ νέου τη σημασία που δίνεται στην επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό που τα επεξεργάζεται και τα αναλύει.

Τη συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Μιχάλης Περσιάνης.

Δειτε Επισης

Professional Services: Η νέα γενιά καταθέτει οράματα, φιλοδοξίες και προβληματισμούς
Σοφία Βορκά: Αποτέλεσμα καθημερινής εργασίας για μια βιώσιμη ζωή στο σπίτι η βράβευση της IKEA (vid)
Προς πώληση έργα του Sovereign Art Foundation Student Prize Cyprus 2024
Διάκριση Δήμου Αγλαντζιάς για το πρόγραμμα της Coca-Cola στην Κύπρο «Zero Drop – Aποστολή Νερό»
Ρένος Φωκάς: Τα καινοτόμα έργα είναι αυτά που έχουμε στόχο να διεκπεραιώσουμε (vid)
Ειρήνη Χριστοδούλου: Με τιμά ιδιαίτερα αυτό το βραβείο, θα συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά (vid)
ΚΝΕ: Χαιρετίζει την έγκριση του νόμου Net-Zero Industry από την Ευρωβουλή
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνώριση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)