Επαγγελματικές υπηρεσίες: Πλήγμα από τις κυρώσεις, «αγκάθι» η κακή φήμη της Κύπρου

Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών στην Κύπρο από τις κυρώσεις που επέβαλαν ΗΠΑ, Η.Β. και διεθνείς οργανισμοί κατά της Ρωσίας με τη συλλογική και αποτελεσματική ρύθμιση να αποτελούν προτεραιότητα. Ακόμη πιο μεγάλο «αγκάθι» είναι η κακή φήμη που απέκτησε το νησί και που οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις τους ξένους που αναζητούν την επόμενη σπουδαία αγορά.

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διεξήχθη κατά το 8o Cyprus Professional Services Conference, που παρουσίασε η Τράπεζα Κύπρου, ανέδειξε τον αντίκτυπο στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών στην Κύπρο μετά την επιβολή των κυρώσεων. Επίσης, οι συμμετέχοντες στο πάνελ, προτείναν όπως εφαρμοστούν άμεσα μέτρα για βελτίωση της φήμης της Κύπρου, η οποία πλήγηκε το τελευταίο διάστημα με σημαντικές επιπτώσεις στην προσέλκυση ξένων εταιρειών.

Συμμετέχοντες στο πάνελ, ήταν η Τζώρτζια Κωνσταντίνου-Παναγιώτου, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, ο Ευγένιος Ευγενίου, Πρόεδρος του Invest Cyprus, ο Μιχάλης Περσιάνης, Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, ο Χριστόφορος Κουτουρούσης, πρόεδρος του Συνδέσμου CYFA και ο Πιερής Μάρκου, τέως πρόεδρος του ΣΕΛΚ.

Η Τζώρτζια Κωνσταντίνου-Παναγιώτου μίλησε για τις προεκτάσεις των κυρώσεων και πώς ολόκληρη η βιομηχανία επηρεάστηκε από αυτές, και όχι αποκλειστικά οι επαγγελματικές υπηρεσίες, θέλοντας έτσι να δείξει την τεράστια επιρροή που καταγράφεται στην οικονομία. Δήλωσε πως ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος είχε ως ρόλο να καθοδηγήσει τους επηρεαζομένους, ώστε η επίδραση να είναι όσο πιο μικρή.

Έμφαση έδωσε η κ. Κωσταντίνου-Παναγιώτου και στη συλλογική προσπάθεια διαχείρισης των προκλήσεων που προκύπτουν με ένα κοινό πλαίσιο, καθώς και στην ανάγκη διατήρησης καλής φήμης του ονόματος της χώρας μας.

Ο Ευγένιος Ευγενίου πήρε την σκυτάλη για να μιλήσει για την στρατηγική του Invest Cyprus, που σκοπό έχει την προσέλκυση επενδύσεων και πως αυτή «κοιτάζει μπροστά αντί πίσω». «Ασχολούμαστε με εταιρείες ΙΤ και αυτή τη στιγμή στην Κύπρο υπάρχει cluster που συνεισφέρει με πάνω από 10% στην οικονομία και εργοδοτεί προσωπικό», είπε, και πως σταδιακά δημιουργούνται και άλλα cluster, όπως βιοϊατρική.

«Όραμα μας είναι στο πλαίσιο αυτό η αξιοποίηση των επαγγελματικών υπηρεσιών», πρόσθεσε. Παραδέχτηκε πως η Κύπρος έχει υψηλούς δείκτες στις βαθμολογίες, με εξαίρεση τη φήμη της, όπου χρειάζεται άμεσα βελτίωση.

Ο Χριστόφορος Κουτουρούσης είπε πως ο CYFA διαχρονικά υποστηρίζει τη διαφάνεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μίλησε και αυτός με τη σειρά του για τη σημασία της φήμης στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών, λέγοντας ότι παλαιότερα η αξιοποίηση της χώρας από ξένες εταιρείες και επενδυτές ήταν δεδομένη, ενώ, τώρα κάνουν δεύτερες σκέψεις.

«Ας δούμε πέραν από τις κυρώσεις και να κτίσουμε μια καλή φήμη», είπε. Ακόμη, για τις κυρώσεις εκτίμησε πως θα υπάρξουν κι άλλες στο μέλλον και ως εκ τούτου πρέπει να είμαστε ελαστικοί και να αντιληφθούμε ότι πολλές εξ αυτών «ήρθαν για να μείνουν».

Ο Πιερής Μάρκου εξήγησε πως η μεγάλη πρόκληση είναι το να αναρωτηθούμε κατά πόσο μπορούμε να εξυπηρετήσουμε κάποιον νόμιμα και κατά πόσο πρέπει να το εξυπηρετήσουμε. Ακολούθως είπε: «Στην Κύπρο πρέπει να επενδύσουμε στη φήμη μας».

Κάλεσε τον κάθε οργανισμό του κλάδου να είναι ενήμερος για τα ρίσκα και να επενδύει στην τεχνολογία, καθώς και στο database, ώστε να λαμβάνονται σωστές αποφάσεις για το αν μπορούν ή πρέπει να προσφέρουν υπηρεσίες σε κάποιον υποψήφιο πελάτη, ή όχι. «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι εφαρμόζεται ένας μηχανισμός παρακολούθησης (monitoring) της κατάστασης», συμπλήρωσε.

Ο Μιχάλης Περσιάνης μίλησε για την επίδραση των κυρώσεων στην οικονομία της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ικανότητα συμμόρφωσης μας ήταν χαμηλή, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα».

Ωστόσο, τόνισε ότι «η ποιότητα που έχουμε ως οικονομία στο θέμα συμμόρφωσης έχει αυξηθεί σε τεράστιο βαθμό τα τελευταία χρόνια». «Πολλές επιχειρήσεις και τράπεζες, δικηγόροι, επαγγελματικές υπηρεσίες έκαναν εκπληκτική δουλειά και μπορούμε να κάνουμε ακόμη καλύτερα επιδιώκοντας τη βιωσιμότητα και όχι το να αυξήσουμε το κέρδος αλλά το να είναι σταθερό μέσα από τα χρόνια», συμπλήρωσε.

Ακόμη, είπε πως το κόστος της φήμης μας είναι πολύ μεγαλύτερο από όσο μπορεί κανείς να αναλογιστεί, και επομένως πρέπει να διορθώσουμε καταστάσεις και να δούμε πιο μακριά.

Τη συζήτηση, συντόνισε ο Χάρης Πίστος, Διευθυντής Διεύθυνσης Διεθνών Τραπεζικών Εργασιών στην Τράπεζα Κύπρου.

Δειτε Επισης

Αγώνας Super Sprint Triathlon Αγία Νάπα: H θέληση για πρωτιά
Αποκαλυπτήρια μνημείου του σκηνοθέτη Μιχαήλ Κακογιάννη στη Λεμεσό-Φόρος τιμής στο έργο του
KEBE: Στηρίζει έμπρακτα τη μετάβαση των επιχειρήσεων στη ψηφιακή εποχή
O John Malkovich συζητά με τον Alexander Weinstein και το κοινό-«Η Κύπρος μπορεί να γίνει η επόμενη Αvignon»(vid)
Έρχεται το 1ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για την Αναδοχή στην Κύπρο
Σύνδεσμος Ρευματοπαθών Κύπρου: Συνέδριο «Αυτοδιαχείριση Ρευματικών Παθήσεων - Συναπόφαση Ιατρού-Ασθενή»
Το μέλλον των κυπριακών νομικών εταιρειών και παρόχων υπηρεσιών
Cisco Experience: Οι υπηρεσίες cloud και το Customer Engagement
Η Υφ. Ναυτιλίας στο Λονδίνο-Στόχος η προώθηση της Κύπρου στο Ην. Βασίλειο ως ανεπτυγμένο ναυτιλιακό κέντρο
Βιώσιμη Υγεία: Η αναγκαιότητα του ESG στη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη