Simon Squire: Οι πρακτικές του Η.Β. για τις κυρώσεις και οι συστάσεις προς τις επαγγελματικές υπηρεσίες

«Οι κυρώσεις αφορούν σε δραστηριότητες και όχι σε τομείς οικονομίας», τόνισε ο Simon Squire, Head of Services Trade Sanctions του UK Department for Business and Trade

Σε ομιλία κατά το 8o Cyprus Professional Services Conference που παρουσίασε η Τράπεζα Κύπρου, ο Simon Squire, είπε πως η επιβολή των κυρώσεων γίνεται με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι παράνομες δραστηριότητες μέσα σε κάθε κλάδο.

Αναλύοντας τις πρακτικές που ακολουθεί το Η.Β. σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις οικονομικές κυρώσεις, δήλωσε, αρχικά, ότι η Ρωσία εξαρτάται από G7 χώρες για την οικονομία της εκ των οποίων η πλειοψηφία έχει επιβάλει κυρώσεις, είπε, τονίζοντας τον αντίκτυπο που έχουν στην ίδια. Όπως είπε, τουλάχιστον το 74% των εισαγωγών σε τομείς υπηρεσιών υπόκεινται σε κυρώσεις και πως συχνά πρόκειται για εμπόριο κρίσιμων αγαθών.

Παρουσίασε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το ΗΒ κατά της Ρωσίας, διευκρινίζοντας πως σκοπός τους δεν είναι να επηρεάσουν τις βιομηχανίες όπου εφαρμόζονται αλλά σε δραστηριότητες. «Οι κυρώσεις είναι κατά των δραστηριοτήτων και όχι του τομέα», είπε χαρακτηριστικά.

Όσο για το μέλλον, οι κυρώσεις, προειδοποίησε, αναμένεται να αγγίξουν και τις νομικές συμβουλευτικές υπηρεσίες (δεν καλύπτει τη νομική εκπροσώπηση).

Σχετικά με το πώς οι κυρώσεις επηρεάζουν τον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών, ο κ. Squire προχώρησε σε κάποιες χρήσιμες εισηγήσεις και συστάσεις. Οι ενέργειες στις οποίες μπορεί να χρειαστεί να προβούν οι πάροχοι υπηρεσιών, προκειμένου να συμμορφωθούν με τις εν λόγω κυρώσεις θα πρέπει να διαφέρουν ανάλογα με τη φύση των δραστηριοτήτων και των συναλλαγών, εξήγησε αρχικά.

«Εάν δεν είστε βέβαιοι για το εάν οι δραστηριότητές σας ενδέχεται να επηρεαστούν από τις εν λόγω κυρώσεις, σας συνιστούμε να ζητήσετε ανεξάρτητη νομική συμβουλή και σας ενθαρρύνουμε να εξετάσετε εάν η δραστηριότητά σας ευθυγραμμίζεται με τους γενικούς στόχους και το πνεύμα των κυρώσεων», εξήγησε.

Για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο, οι επιχειρήσεις μπορούν, όπως χαρακτηριστικά είπε, να προσδιορίσουν τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν δεσμοί τόσο με ρωσικές όσο και με βρετανικές επιχειρήσεις ή με επαγγελματίες του Ηνωμένου Βασιλείου που εργάζονται στο εξωτερικό και να λάβουν νομική συμβουλή σχετικά με τη συγκεκριμένη φύση αυτών των περιπτώσεων.

Επίσης, κάλεσε τους επαγγελματίες του χώρου να κατανοήσουν σε ποιες ισχύουν οι εξαιρέσεις και οι άδειες του Ηνωμένου Βασιλείου και επομένως επιτρέπεται η συνέχιση ορισμένων δραστηριοτήτων.

Τέλος, τόνισε τη σημασία που έχει να είναι κατανοητές από τους ιδίους οι διαφορές μεταξύ των καθεστώτων των ΗΠΑ, της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ, εξήρε τη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ πολιτείας και ιδιωτικού τομέα για αντιμετώπιση του ζητήματος.

Δειτε Επισης

Αγώνας Super Sprint Triathlon Αγία Νάπα: H θέληση για πρωτιά
Αποκαλυπτήρια μνημείου του σκηνοθέτη Μιχαήλ Κακογιάννη στη Λεμεσό-Φόρος τιμής στο έργο του
KEBE: Στηρίζει έμπρακτα τη μετάβαση των επιχειρήσεων στη ψηφιακή εποχή
O John Malkovich συζητά με τον Alexander Weinstein και το κοινό-«Η Κύπρος μπορεί να γίνει η επόμενη Αvignon»(vid)
Έρχεται το 1ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για την Αναδοχή στην Κύπρο
Σύνδεσμος Ρευματοπαθών Κύπρου: Συνέδριο «Αυτοδιαχείριση Ρευματικών Παθήσεων - Συναπόφαση Ιατρού-Ασθενή»
Το μέλλον των κυπριακών νομικών εταιρειών και παρόχων υπηρεσιών
Cisco Experience: Οι υπηρεσίες cloud και το Customer Engagement
Η Υφ. Ναυτιλίας στο Λονδίνο-Στόχος η προώθηση της Κύπρου στο Ην. Βασίλειο ως ανεπτυγμένο ναυτιλιακό κέντρο
Βιώσιμη Υγεία: Η αναγκαιότητα του ESG στη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη