Powered by

Σταύρος Καραμοντάνης: Ανάγκη κινήτρων για περαιτέρω ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού

Χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση, σύμπνοια απόψεων και συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ώστε να γίνει η Κύπρος ακόμη πιο ελκυστικός και φιλικός προορισμός για επενδύσεις, καθώς και ναυτικός προορισμός, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Μαρίνας Αγίας Νάπας, Σταύρος Καραμοντάνης.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, ο κ. Καραμοντάνης κάνει λόγο για έλλειψη κινήτρων, τόσο για πιθανές νέες επενδύσεις όσο και σε κίνητρα για το ναυτικό τουρισμό, υποδεικνύοντας πως η παραχώρησή τους, όπως και η διευκόλυνση των διαδικασιών και όχι μόνο, θα βοηθήσουν σημαντικά προς την προαναφερθείσα κατεύθυνση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Μαρίνας Αγίας Νάπας σημειώνει ότι η αυξητική τάση των τιμών έχει επηρεάσει σημαντικά τη συμπεριφορά του καταναλωτή και κυρίως την αγοραστική του πρόθεση και διάθεση, ενώ υπογραμμίζει πως οι συζητήσεις το τελευταίο διάστημα για τον ΦΠΑ στα ακίνητα προκάλεσε επιπρόσθετη αβεβαιότητα.

Σε ό,τι αφορά την Μαρίνα Αγίας Νάπας, ο Σταύρος Καραμοντάνης τονίζει πως το 2023 αποτελεί ακόμη μια σημαντική χρονιά και συνέχεια των προηγούμενων επιτυχημένων, καθώς εκτός από τη συνέχιση των παραδόσεων των επαύλεων, είναι προγραμματισμένη και η παράδοση του ανατολικού πύργου.

Επίσης, όπως σημειώνει, η εμπορική ζώνη της Μαρίνας λειτουργεί από τον Μάιο με ακόμη περισσότερες επιλογές διασκέδασης, ψυχαγωγίας και αγορών.

Πώς σκιαγραφείτε γενικά την σημερινή εικόνα του τομέα που δραστηριοποιείστε; Ποια τα προβλήματα και ποιες οι προκλήσεις;

Θεωρώ ότι μια σειρά από γεγονότα, αρχής γενομένης με την υγειονομική κρίση και κατ’ επέκταση του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αλλά όχι μόνον, έχουν λειτουργήσει αρνητικά τόσο για την εγχώρια οικονομία όσο και για την παγκόσμια οικονομία. Παράλληλα, συνεχίζονται να παρατηρούνται σημαντικά υψηλές τιμές στην ενέργεια.

Επιπρόσθετα, για μεγάλο χρονικό διάστημα παρατηρείται αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών και των κατασκευαστικών υλικών με παράλληλη αύξηση στους χρόνους παράδοσης αυτών. Ένα ακόμα πρόβλημα που συναντάται έντονα είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού ευρύτερα, ενώ οι συζητήσεις το τελευταίο διάστημα για το ΦΠΑ στα ακίνητα σίγουρα προκάλεσε επιπρόσθετη αβεβαιότητα.

Σημαντικός πυλώνας της κυπριακής οικονομίας αποτελεί ο κλάδος τους τουρισμού και ως εκ τούτου απαιτείται οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες του κράτους να δώσουν έμφαση σε καίρια ζητήματα, όπως η παροχή κινήτρων για την περαιτέρω ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού.

Η αυξητική τάση των τιμών

Πώς έχουν επηρεάσει τις δραστηριότητες της Μαρίνας Αγίας Νάπας οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών, όπως για παράδειγμα ο πληθωρισμός;

Αδιαμφισβήτητα, η γενικότερη αύξηση των τιμών και κυρίως των επιτοκίων ασκεί σημαντικές πιέσεις στην οικονομία και κυρίως στα νοικοκυριά. Παρά ταύτα, τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια για την ανθρωπότητα και τον επιχειρηματικό κόσμο, δημιουργήσαν και δημιουργούν την ανάγκη για αλλαγή στην καθημερινότητα μας.

Με τις προβλέψεις για τον τομέα του τουρισμού να είναι ευοίωνες για τη σεζόν που διανύουμε η παραπάνω άποψη ενισχύεται ακόμα περισσότερο.

Από την αντίθετη πλευρά, οι αυξήσεις αυτές οδηγούν σε σημαντικές αυξήσεις τιμών των τελικών προϊόντων/υπηρεσιών τις οποίες αναπόφευκτα επωμίζεται ο καταναλωτής/τελικός χρήστης. Είναι βέβαιο ότι η αυξητική τάση των τιμών, έχει επηρεάσει σημαντικά τη συμπεριφορά του καταναλωτή και κυρίως την αγοραστική του πρόθεση και διάθεση.

Παροχή κινήτρων για επενδύσεις

Πώς οι κυρώσεις επηρεάζουν γενικά τον τομέα σας; Θα μπορούσε η Κύπρος να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις;

Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στις χρηματοοικονομικές κυρώσεις καθώς και σε θέματα που σχετίζονται με χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Οι αυστηρές - και επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω τον όρο «εξοντωτικές» διαδικασίες ελέγχου των πελατών (KYC) λειτούργησαν και συνεχίζουν να λειτουργούν αποτρεπτικά στην προσέλκυση νέων επενδυτών, ενώ παράλληλα δυσχεραίνουν την προσπάθεια πώλησης, επεκτείνουν το χρόνο και μερικές φορές έχει παρατηρηθεί ότι λειτουργούν αποτρεπτικά στην επιτυχή ολοκλήρωση της πώλησης.

Κατά καιρούς, όταν μου δίδεται το βήμα, αναφέρομαι στην έλλειψη κινήτρων τόσο για πιθανές νέες επενδύσεις όσο και σε κίνητρα για το ναυτικό τουρισμό. Ως εκ τούτου δεν θα παρεκκλίνω των απόψεων μου.

Χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση, σύμπνοια απόψεων και συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα έτσι ώστε να γίνει η Κύπρος ακόμη πιο ελκυστικός και φιλικός προορισμός για επενδύσεις, καθώς και ναυτικός προορισμός.

Η παροχή κινήτρων και η διευκόλυνση των διαδικασιών, αλλά όχι μόνον, θα βοηθήσουν σημαντικά προς την κατεύθυνση αυτή. Όπως έχω δηλώσει και στο παρελθόν, στην προσπάθεια αυτή για την ανάδειξη της Κύπρου στο εξωτερικό δεν περισσεύει κανείς.

Παράδοση του ανατολικού πύργου

Ποιο είναι το στίγμα της στρατηγικής βάσει της οποίας κινείται η Μαρίνα Αγίας Νάπας;

Σε ό,τι αφορά τη Μαρίνα Αγίας Νάπας, το 2023 αποτελεί ακόμη μια σημαντική χρονιά και συνέχεια των προηγούμενων επιτυχημένων, καθώς εκτός από τη συνέχιση των παραδόσεων των επαύλεων, είναι προγραμματισμένη και η παράδοση του ανατολικού πύργου. Επίσης, η εμπορική ζώνη της Μαρίνας λειτουργεί από τον Μάιο με ακόμα περισσότερες επιλογές διασκέδασης, ψυχαγωγίας και αγορών.

Κλείνοντας θεωρώ σημαντικό να αναφερθώ στο γεγονός ότι η χρονιά για εμάς ξεκίνησε με δύο σημαντικές βραβεύσεις. Το βραβείο στην κατηγορία Τουρισμός, Ψυχαγωγία, Εστίαση στα 15α IN Business Awards αποτελεί ιδιαίτερα τιμητική διάκριση για τη Μαρίνα Αγίας Νάπας. Εξίσου τιμητική, είναι και η βράβευση στα Honorary Yachting Awards στην Ελλάδα, για τη συμβολή της Μαρίνας Αγίας Νάπας στο ναυτικό τουρισμό.

Δειτε Επισης

Minthis Resort: Πασχαλινή πολυτέλεια σε έναν παράδεισο εκλεπτυσμένης απόλαυσης
Κώστας Κουμής: Επιβεβαιώνεται η μεγάλη συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού στην τουριστική οικονομία
Στο 50% οι πληρότητες στα ξενοδοχεία το Πάσχα-Ετοιμάζονται για δύσκολη χρονιά οι ξενοδόχοι
WIZZ Experiences: Νέα πρόσθετη υπηρεσία για τους επιβάτες της Wizz Air
Στα €1,4 δισ. οι δαπάνες για ταξίδια Κυπρίων στο εξωτερικό το 2022
Ψηφίζουν εξωτερικό για τις πασχαλινές διακοπές τους οι Κύπριοι-Για 48ωρα οι κρατήσεις στο εσωτερικό
Ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο η Πορτογαλία
ΕΤΑΠ Λευκωσίας: Διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο GreenHost Project
Απογειώθηκαν τα ταξίδια των Κυπρίων-Πού αποδίδεται η αύξηση και οι δημοφιλέστεροι προορισμοί
Λαμπερό reopening για το The Retail Village στο Nammos Limassol του Parklane Resort & Spa (pics)