Δυνατοί παίχτες στη Μέση Ανατολή οι εταιρείες τεχνολογίας με βάση την Κύπρο

Άλλη μια επιβεβαίωση της τεράστιας δυναμικής που βιώνει και με την οποία αναπτύσσεται ο τομέας της τεχνολογίας στην Κύπρο, αποτελούν η συμπεριλήψη και οι επιδόσεις εταιρείων με έδρα την χώρα μας στην 2η έκδοση του προγράμματος Deloitte Technology Fast 50, το οποίο αναδεικνύει και αναγνωρίζει τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες τεχνολογίας με έδρα τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Ειδικότερα, πρόκειται για πρόγραμμα το οποίο αναδεικνύοντας τις ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες, παρέχει ταυτόχρονα σε οργανισμούς εδραιωμένων και αναδυόμενων τεχνολογιών μια αξιόπιστη πλατφόρμα για την ανάδειξη της ηγετικής τους θέσης στον κλάδο, καθώς και για την ανάπτυξη και ενίσχυση του εμπορικού σήματός τους.

Το πρόγραμμα κατατάσσει, αναγνωρίζει και επιβραβεύει τις 50 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες τεχνολογίας στην περιοχή με βάση την ποσοστιαία αύξηση εσόδων σε διάστημα τεσσάρων ετών, περιλαμβάνοντας όλους τους σχετικούς κλάδους δραστηριότητας όπως μέσα επικοινωνίας, περιβαλλοντική τεχνολογία, χρηματοοικονομική τεχνολογία, υλικό (hardware), λογισμικό (software), υγεία και επιστήμες υγείας, μέσα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, αθλητισμό και εκπαίδευση.

Οι... πρωταθλητές

Με περίπου 100 αιτήσεις συμμετοχής, η 2η έκδοση του προγράμματος Deloitte Technology Fast 50 συμπεριέλαβε εταιρείες κατά 28% από την Κύπρο και 44% από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ ακολουθούν, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Ιορδανία, Μπαχρέιν, Αίγυπτος, Λίβανο και Κουβέιτ.

Ο μέσος όρος ανάπτυξης των 50 πρώτων ανέρχεται στο 277%, με την μεγαλύτερή ανάπτυξη, στα 2210%, να ανήκει σε εταιρεία με έδρα την Κύπρο.

Πιο κάτω ακολουθεί η λίστα των 12 κυριότερων εταιρειών με βάση την Κύπρο και η θέση τους στην έκθεση:

deloitte01

Στις πρώτες τρεις θέσεις της λίστας βρίσκονται οι εταιρείες capital.com, Dinarak και Brandripplr.

Όσον αφορά την capital.com-με έδρα την Κύπρο-, γίνεται ιδιαίτερη μνεία, καθώς είναι η εταιρεία που κατέγραψε την ανάπτυξη της τάξεως του 2210%. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι πρόκειται για εταιρεία Fintech με υψηλή ανάπτυξη που ενθαρρύνει το κοινό να συμμετέχει στις χρηματοπιστωτικές αγορές μέσω απλών και καινοτόμων διαδικτυακών πλατφόρμων συναλλαγών.

Η διαισθητική βραβευμένη πλατφόρμα της, επιτρέπει στους επενδυτές να συναλλάσσονται σε πάνω από 3700 παγκοσμίου φήμης αγορές. Η Capital.com διαθέτει παγκόσμιο δίκτυο με γραφεία που βρίσκονται σε Κύπρο, Ηνωμένο Βασίλειο, Λιθουανία, Βουλγαρία και Αυστραλία.

Το 2022 η πλατφόρμα κατέγραψε αύξηση 83% στους λογαριασμούς χρηστών, κατατάσσοντας την ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πλατφόρμες επενδυτικών συναλλαγών στην Ευρώπη με περισσότερους από 7 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες.

Σημειώνεται πως η διεθνής εταιρεία PayTech payabl. με έδρα την Κύπρο, κατέλαβε την 7η θέση στη 2η έκδοση του προγράμματος, ενώ παράλληλα αναδείχθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία πληρωμών στην Κύπρο.

Διαβάστε εδώ: payabl.: Αναδείχθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία πληρωμών στην Κύπρο

Τα «ανερχόμενα αστέρια»

Η δεύτερη λίστα της έκθεσης της Deloitte, αναφέρεται σε εταιρείες που παρουσιάζουν μεγάλες δυνατότητες, αλλά βρίσκονται για λιγότερο από τρία χρόνια στην αγορά και επομένως δεν πληρούν τα κριτήρια απονομής Technology Fast 50. Εδώ, αν και η λίστα είναι μικρότερη, με μόλις εννέα εταιρείες, οι πέντε έχουν την Κύπρο ως βάση.

deloitte02

Για τις δύο εταιρείες, Flexfin και AdOperator, η έκθεση αναφέρει ότι κατέγραψαν ανάπτυξη 370% και 117%, αντίστοιχα.

Η Flexfin είναι μια εταιρεία ψηφιακού factoring (χρηματοδότηση τιμολογίων) που παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης ρευστότητας και απαιτήσεων κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο μέσω της διαδικτυακής της πλατφόρμας.

Η Adoperator είναι μια διαφημιστική πλατφόρμα που λειτουργεί με διαφορετικά είδη επισκεψιμότητας. Η αποστολή της εταιρείας είναι να βελτιώσει τη διαφημιστική εμπειρία για τους διαδικτυακούς χρήστες και τους διαφημιστές και να δημιουργήσει νέες τεχνολογίες επιστήμης δεδομένων, που θα βοηθήσουν στην κατανόηση της πολυπλοκότητας της ανθρώπινης συμπεριφοράς στο διαδίκτυο.

Εταιρείες με προοπτική

Πέραν των πιο πάνω εταιρειών, η Deloitte στην έκθεσή της αναφέρεται και στην καινοτομία και τα επιτεύγματα ορισμένων επιχειρήσεων που πρωτοστατούν, αλλά δεν πληρούν ακόμη τα κριτήρια για το Technology Fast 50. Ωστόσο, αυτές οι εταιρείες δείχνουν μεγάλες δυνατότητες να ενταχθούν στην κατάταξη της Deloitte Technology Fast 50 τα επόμενα χρόνια.

Μεταξύ αυτών των 11 εταιρειών, βρίσκονται και δύο με κυπριακή βάση. Πρόκειται για την ARGOSmart (www.argosmart.io) και την Factory 39 (www.factory39.io).

H ARGOSmart είναι πλατφόρμα κατασκευών και διαχείρισης ακινήτων βασισμένη σε δεδομένα, η οποία ενσωματώνει όλες τις διαδικασίες μιας κατασκευαστικής εταιρείας σε ένα χώρο.

Η Factory 39 είναι μια δημιουργική ψηφιακή συμβουλευτική εταιρεία.

Ολόκληρη την έκθεση μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ

Δειτε Επισης

Φιλελεύθερο ανά την Ευρώπη το ωράριο των καταστημάτων-Τι κατέδειξε έρευνα της Βουλής
Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Κερδίζουν από τους ενοικιαστές τους Mall of Cyprus και Mall of Engomi
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Μοναδικές οικιστικές επιλογές σε όλη την Κύπρο από την Altamira Real Estate
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
«Ανάβει» το παράνομο εμπόριο αντί να σβήνει το τσιγάρο η υψηλή φορολογία(έρευνα)
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης