Υπεραγορές: Ράλι για να προλάβουν τις νέες μειωμένες τιμές

Σε αγώνα δρόμου θα επιδοθούν οι υπεραγορές προκειμένου την Παρασκευή να είναι έτοιμες να διαθέσουν τα βασικά αγαθά, στα οποία επιβλήθηκε μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ, σε μειωμένες τιμές, οι οποίες θα ανακουφίσουν τους καταναλωτές.

Ο μηδενικός ΦΠΑ αφορά μία σειρά από βασικά καταναλωτικά προϊόντα των νοικοκυριών, με ισχύ από τις 5 Μαΐου έως τις 31 Οκτωβρίου 2023.

Με βάση ανακοίνωση του Τμήματος Φορολογίας που εκδόθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ επιβάλλεται, μεταξύ άλλων, σε όλα τα είδη ψωμιού (φρέσκο ή κατεψυγμένο με ή χωρίς προζύμι), όπως για παράδειγμα λευκό, μαύρο, ολικής αλέσεως, πολύσπορο, χωριάτικο, σικάλεως, καλαμποκόψωμο, μπαγκέτα, τσιαπάτα, ψωμί σε φέτες, φραντζολάκια, πίτες, όπως επίσης στο φρέσκο γάλα, ζαχαρούχο, συμπυκνωμένο, μακράς διαρκείας, φυτικό γάλα, γάλα με γεύση, αυγά, παιδικές τροφές, σε σκόνη, ξηρή ή και υγρή μορφή, οι οποίες προορίζονται για κατανάλωση από παιδιά, παιδικές πάνες, προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή προστασία (ταμπόν, σερβιέτες υγιεινής και σερβιέτες ακράτειας) και πάνες ενηλίκων.

Διαβάστε εδώ: Διευκρινίσεις: Αυτά είναι τα προϊόντα με μηδενικό ΦΠΑ

Χρονοβόρα διαδικασία
Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου (ΠΑΣΥΛΕ), Μάριος Αντωνίου εξήγησε ότι η εφαρμογή νέας τιμολογιακής πολιτικής σε ορισμένα αγαθά από την Παρασκευή είναι μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο, προσοχή και προέλεγχο με στόχο να λειτουργήσουν όλα άψογα.

«Μεταξύ άλλων, χρειάζεται αλλαγή κωδικών στα σχετικά προϊόντα που επηρεάζονται από τον μηδενικό ΦΠΑ, ανάλογες σημάνσεις στα ράφια των υπεραγορών και έλεγχος στις ταμειακές μηχανές», επεσήμανε σχετικά, τονίζοντας ότι απομένει ελάχιστος χρόνος μέχρι την εφαρμογή του μέτρου.

Την ίδια ώρα, ο ΠΑΣΥΛΕ χαιρετίζει την επιβολή μηδενικού ΦΠΑ σε προϊόντα, όπως βρεφικές πάνες και πάνες ενηλίκων, στα οποία, βάσει των αρχικών σχεδιασμών, θα εφαρμοζόταν μειωμένος φορολογικός συντελεστής 5%.

Νέο κύμα με μειωμένο ΦΠΑ
Όσον αφορά στην άλλη κατηγορία προϊόντων και υπηρεσιών, την οποία επεξεργάζεται η Κυβέρνηση με στόχο τη μείωση και όχι τον μηδενισμό του ΦΠΑ, θα πρέπει να υπάρξει αφενός νομοθετική ρύθμιση από τη Βουλή και αφετέρου έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη λίστα με τα προϊόντα με μειωμένο ΦΠΑ αναμένεται να συγκαταλεχθούν προϊόντα προσωπικής υγιεινής, καθαριστικά και χαρτικά.

Ανάσα στους καταναλωτές
Παρά τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, οι υπεραγορές εκφράζουν την ετοιμότητά τους να προβούν στις απαραίτητες αλλαγές και ρυθμίσεις έτσι ώστε την Παρασκευή στα ράφια να βρίσκονται τα επηρεαζόμενα βασικά προϊόντα με μηδενικό ΦΠΑ, με τις αναθεωρημένες μειωμένες τιμές.

«Στόχος είναι το μέτρο να αποδοθεί από την πρώτη στιγμή που τίθεται σε ισχύ το διάταγμα, να το εισπράξουν αποτελεσματικά οι καταναλωτές στις τσέπες τους και να αποτελέσει ανάσα στην ακρίβεια, την οποία βιώνουμε τόσους μήνες», υπογράμμισε ο γ.γ. του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου.

Το δημοσιονομικό κόστος για την εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή σε μία σειρά από βασικά προϊόντα των νοικοκυριών αναμένεται να ανέλθει περίπου σε €11 εκατ.

Δειτε Επισης

Τα υβριδικά ψαλιδίζουν τα μερίδια αγοράς των βενζινοκίνητων-Οι κορυφαίες μάρκες του τριμήνου
Φέτος το Πάσχα οι προσφορές είναι επικές-Smartphones με €0 αρχικά και €200 έκπτωση
Υπουργείο Εμπορίου: Εφαρμόζονται κανονισμοί για έλεγχο της μεσιτείας όπλων
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Έπιπλα Andreotti: Η one-stop-shop επιλογή σου!
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»