Ηροδότου: Ο αγώνας κατά του πληθωρισμού απέχει πολύ για να τελειώσει

Τα τρέχοντα οικονομικά ζητήματα όπως ο πληθωρισμός και την κυπριακή οικονομία ανέλυσε σε ομιλία του ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Κωνσταντίνος Ηροδότου, κατά τη διάρκεια του ετήσιου Κυπριακού Φόρουμ Ναυτιλίας στη Λεμεσό.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας μίλησε για τις εξελίξεις όσον αφορά τον πληθωρισμό αντιπαραβάλλοντας τη ζώνη του ευρώ με τις ΗΠΑ, δίνοντας μια σαφέστερη εστίαση στη δυναμική και τις διαφορές των οικονομικών τάσεων και του πληθωρισμού. Μίλησε ακόμη για την κυπριακή οικονομία, εστιάζοντας στους λόγους που κράτησαν ισχυρή την οικονομία μας και στους παράγοντες που θα βοηθήσουν στη διασφάλιση της μελλοντικής της πορείας.

Συνοπτικά, ανέφερε ότι η ανάκαμψη στις ΗΠΑ μετά την πανδημία ταχύτερη και ισχυρότερη από ό,τι στη ζώνη του ευρώ. Αντίθετα, η ζώνη του ευρώ ήταν πιο εκτεθειμένη στην ενεργειακή κρίση από τις ΗΠΑ, δεδομένης της εγγύτητάς της και μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία και ιδιαίτερα το ρωσικό αέριο. Η δεύτερη βασική διαφορά σχετίζεται με τη δυναμική της αγοράς εργασίας των δύο οικονομιών, είπε.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι σε αυτό το πλαίσιο του υψηλού μετρητικού πληθωρισμού και του πυρήνα, οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής πρέπει να διασφαλίσουν ότι ο πληθωρισμός δεν θα παγιωθεί. «Στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στις αρχές Φεβρουαρίου, επαναλάβαμε την ανάγκη να διατηρήσουμε την πορεία της αύξησης των επιτοκίων με σταθερό ρυθμό και να τα διατηρήσουμε σε περιοριστικά επίπεδα για να διασφαλίσουμε την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο μας δύο τοις εκατό» ανέφερε.

Στις προβλέψεις για τη ζώνη του ευρώ, ανέφερε ότι το ευρώ από τις τελευταίες διαθέσιμες προβλέψεις του Δεκεμβρίου 2022, δείχνουν ότι η μέση ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά από 3,5% το 2022 σε 0,5% φέτος, πριν ανακάμψει στο 1,9% το 2024 και στο 1,8% το 2025.

Ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί, από 8,4% κατά μέσο όρο πέρυσι σε 6,3% φέτος, με τον πληθωρισμό να προβλέπεται να μειωθεί από 10% το τελευταίο τρίμηνο του 2022 σε 3,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Ο ονομαστικός πληθωρισμός είναι τότε αναμένεται να μειωθεί κατά μέσο όρο στο 3,4% το 2024 και στο 2,3% το 2025. Η μείωση του μετρούμενου πληθωρισμού στον ορίζοντα προβολής, αντανακλά τις ισχυρές πτωτικές επιδράσεις της βάσης που σχετίζονται με την ενέργεια καθ' όλη τη διάρκεια του 2023, τη σταδιακή επίδραση της ομαλοποίησης της ΕΚΤ η νομισματική πολιτική που ξεκίνησε στις αρχές του 2022, οι ασθενέστερες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και η υποτιθέμενη πτώση των τιμών της ενέργειας και των βασικών προϊόντων διατροφής, σε συμφωνία με τις τιμές μελλοντικής εκπλήρωσης. Η υποκείμενη υπόθεση σε όλα αυτά είναι ότι οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα συνεχίσουν να παραμένουν σταθερές.

Όσον αφορά την Κύπρο, ο κ. Ηροδότου ανέφερε ότι η οικονομία επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα το 2022, σημειώνοντας σημαντική ανάπτυξη 5,6%, παρά το αρνητικό διεθνές περιβάλλον.

«Αυτό οφείλεται εν μέρει στην υψηλότερη από την αναμενόμενη δραστηριότητα στον τουριστικό κλάδο, στη μη εξάρτηση της κυπριακής οικονομίας από το ρωσικό αέριο, καθώς και στην πραγματικότητα ότι ο κυπριακός τραπεζικός τομέας έχει πολύ περιορισμένη έκθεση στη ρωσική οικονομία και ως εκ τούτου δεν έχει επηρεάστηκε από τις κυρώσεις στη Ρωσία» σημείωσε.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι καταθέσεις πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανέρχονται μόνο στο 2,17% των συνολικών καταθέσεων του κυπριακού τραπεζικού τομέα στο τέλος Ιανουαρίου 2023, ενώ τα δάνεια ανέρχονται μόνο στο 0,2% των συνολικών δανείων.

Η οικονομική ανάπτυξη στην Κύπρο υποστηρίχθηκε επίσης από νέους δανεισμούς από τον κυπριακό τραπεζικό τομέα και από άμεσες ξένες επενδύσεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου του Δεκεμβρίου 2022, η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας αναμένεται στο 2,5% φέτος, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ 0,5%. Ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2023 και να διαμορφωθεί στο 3,3%, από 8,1% το 2022.

«Αναμφίβολα, ο ναυτιλιακός κλάδος είναι ένας άλλος σημαντικός πυλώνας της οικονομικής επιτυχίας της Κύπρου. Η Λεμεσός, η ναυτιλιακή πρωτεύουσα της Κύπρου, είναι η πατρίδα ονομάτων με επιρροή στη ναυτιλιακή βιομηχανία, που ανέβασαν τη χώρα στις κορυφαίες τάξεις του κλάδου» είπε.

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι «τις προκλήσεις για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής: Η παγκόσμια δυναμική του πληθωρισμού αντιμετωπίζεται επί του παρόντος από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά ο αγώνας απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει. Η νομισματική πολιτική χρησιμοποιείται με διαφορετικό ρυθμό σε διάφορες περιοχές, λόγω των διαφορών στα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη».

Δειτε Επισης

Αυτή είναι η πρόταση του ΑΚΕΛ για επιβολή τέλους 5% επί των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Όλες οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της Τρ. Κύπρου-Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ανά ψήφισμα
Επανεκλογή Τάκη Αράπογλου στην προεδρία-Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου
Τράπεζα Κύπρου: Πράσινο από τους μετόχους για το μέρισμα-Οι εκλεγέντες και επανεκλεγέντες στο Δ.Σ.(pics)
Τ. Αράπογλου: Σε θέση για βιώσιμη κερδοφορία και μετά την επιστροφή των επιτοκίων σε πτωτική τάση η Τρ. Κύπρου
Πανίκος Νικολάου: Ισχυρές επιδόσεις για την Τράπεζα Κύπρου και διανομή έξι φορές μεγαλύτερη από το 2023
Σνάμπελ (ΕΚΤ): Χρειάζεται προσοχή στα επιτόκια, πιθανή μια μείωση τον Ιούνιο
Βιλερουά: Σημαντική η πιθανότητα μείωσης επιτοκίων τον Ιούνιο
Ελληνικές τράπεζες: Κέρδη πέραν του €1 δις το πρώτο τρίμηνο-Τα αποτελέσματα
Τράπεζα Κύπρου: Ο λόγος στους μετόχους για το μέρισμα...Γενική συνέλευση με Χούριγκαν και Άκερμαν