Σνάμπελ (ΕΚΤ): Χρειάζεται προσοχή στα επιτόκια, πιθανή μια μείωση τον Ιούνιο

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ιζαμπέλ Σνάμπελ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να μειώσει τα επιτόκια της τον Ιούνιο, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι προσεκτική σε νέες περικοπές των επιτοκίων δεδομένης της υψηλής αβεβαιότητας, όπως αναφέρει η ιαπωνική εφημερίδα Nikkei.

Η ΕΚΤ άφησε τα επιτόκια της αμετάβλητα τον προηγούμενο μήνα, ανοίγοντας πάντως την πόρτα σε μια μείωση των επιτοκίων της το επόμενο διάστημα, πιθανότατα στην επόμενη συνεδρίαση της, στις 6 Ιουνίου, εφόσον δεν υπάρξουν δυσμενείς εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού.

«Ανάλογα με τα εισερχόμενα στοιχεία και τις νέες προβλέψεις του προσωπικού του Ευρωσυστήματος, μια μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο μπορεί να είναι η κατάλληλη κίνηση», αναφέρει η Σνάμπελ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα.

«Αλλά η πορεία μετά τον Ιούνιο είναι πολύ πιο αβέβαιη. Τα πρόσφατα στοιχεία επιβεβαίωσαν ότι το τελευταίο μίλι του αποπληθωρισμού είναι το πιο δύσκολο», είπε.

Η αξιωματούχους της ΕΚΤ προειδοποίησε για κινδύνους μετά από πολλά χρόνια «πολύ υψηλού» πληθωρισμού και ενώ το outlook στις τιμές είναι ακόμα αβέβαιο.

«Χρειάζεται να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος στον πληθωρισμό και ιδιαίτερα στον εγχώριο πληθωρισμό, ο οποίος αποδεικνύεται πιο επίμονος, για να αποκτήσουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη πως ο πληθωρισμός θα επιστρέψει σταθερά στο στόχο του 2% το αργότερο το 2025», ανέφερε.

Ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να δεσμευτεί εκ των προτέρων για κάποια συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων της, λόγω της «πολύ υψηλής αβεβαιότητας» στις προοπτικές του πληθωρισμού.

«Θα πρέπει να κινηθούμε προσεκτικά. Θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά τα δεδομένα γιατί υπάρχει κίνδυνος πρόωρης χαλάρωσης», είπε, όταν ρωτήθηκε εάν η ΕΚΤ πρέπει να προχωρήσει σε νέες μειώσεις μετά το καλοκαίρι.

Προειδοποίησε εξάλλου ότι οι γεωπολιτικοί κλυδωνισμοί, όπως η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ανοδικούς κινδύνους στις προοπτικές για τον πληθωρισμό.

Δειτε Επισης

Τη θεσμική τους συνεργασία συζήτησαν Χρ. Πατσαλίδης και Επίτροπος Ισότητας
Στο 11,76% το επιτόκιο αναφοράς για τοκογλυφία
Revolut: Έλαβε τραπεζική άδεια στη Βρετανία-Η σημασία της
Νάγκελ: Η ΕΚΤ θα είναι σε θέση να μειώσει τα επιτόκια εάν δεν υπάρξουν εκπλήξεις
Εναρμόνιση για αγορές πιστώσεων ζητά από την Κύπρο η Κομισιόν
Οικονομικός αλφαβητισμός στα σχολεία: Τα αποτελέσματα του πρώτου εκπαιδευτικού προγράμματος της ActionAid
Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Ιούνιο
Με δύο εκ. στην 33East η Τράπεζα Κύπρου-Έμπρακτη στήριξη στο Κυπριακό Ταμείο Χρηματοδότησης Κεφαλαίου
Ο άγνωστος αλλά σημαντικός ρόλος των τραπεζών στη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης(video)
Τράπεζα Κύπρου: Στις 8 Αυγούστου η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του εξαμήνου