Τι εισηγούνται οι δανειολήπτες για δραστική μείωση των ΜΕΔ

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ.) αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι πρέπει οπωσδήποτε να θεσμοθετηθεί το ταχύτερο μηχανισμός ή να διαμορφωθούν οι υπάρχοντες μηχανισμοί για οριστική επίλυση του θέματος των εκποιήσεων και των αναδιαρθρώσεων, ούτως ώστε να μειωθούν δραστικά τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ), να επωφεληθεί η παραγωγικότητα και να τονωθεί η οικονομία πράγμα που θα ωφελήσει τις Τράπεζες και τους Δανειολήπτες.

Σημειώνοντας ότι ο θεσμοθετημένος φορέας του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου έχει βασικές αδυναμίες γιατί οι αποφάσεις του δεν είναι δεσμευτικές και η θητεία του είναι πενταετής, με προοπτική ανανέωσης, για ακόμη πέντε χρόνια, αναφέρει ότι  "η επαγγελματικότητα και η ευσυνειδησία αλλά και η εργατικότητα του συγκεκριμένου Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου κ. Παύλου Ιωάννου είναι παραδεχτή από όλους".

Ο Σύνδεσμος εισηγείται να βρεθεί νομοθετικός τρόπος ούτως ώστε η θητεία του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου να είναι ανάλογη με εκείνη των Δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου και οι αποφάσεις του να είναι δεσμευτικές.

Αλλες εισηγήσεις είναι να υπάρχει δικαίωμα Έφεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο ή σε κάποιο άλλο όργανο και του οποίου η απόφαση θα εγγυάται απονομή δικαιοσύνης καθ’ ικανοποίηση και των δυο μερών, δηλαδή των ΑΠΙ και των Δανειοληπτών.

"Η καταφυγή στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο με την νέα μορφή που εισηγούμαστε, θα αναστέλλει το δικαίωμα των ΑΠΙ να προχωρούν σε ιδιωτικές εκποιήσεις, χωρίς όμως να επηρεάζονται τα χρονοδιαγράμματα της υφιστάμενης νομοθεσίας" προστίθεται.

Επίσης, αναφέρει ότι τα ΑΠΙ πρέπει να υποχρεωθούν να συμμορφώνονται με τον Nόμο Περί Καταχρηστικών Ρητρών ούτως ώστε να αποφεύγεται η προσφυγή στα Δικαστήρια που απαιτούν χρόνο και χρήμα.

Δειτε Επισης

Αυτή είναι η πρόταση του ΑΚΕΛ για επιβολή τέλους 5% επί των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Όλες οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της Τρ. Κύπρου-Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ανά ψήφισμα
Επανεκλογή Τάκη Αράπογλου στην προεδρία-Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου
Τράπεζα Κύπρου: Πράσινο από τους μετόχους για το μέρισμα-Οι εκλεγέντες και επανεκλεγέντες στο Δ.Σ.(pics)
Τ. Αράπογλου: Σε θέση για βιώσιμη κερδοφορία και μετά την επιστροφή των επιτοκίων σε πτωτική τάση η Τρ. Κύπρου
Πανίκος Νικολάου: Ισχυρές επιδόσεις για την Τράπεζα Κύπρου και διανομή έξι φορές μεγαλύτερη από το 2023
Σνάμπελ (ΕΚΤ): Χρειάζεται προσοχή στα επιτόκια, πιθανή μια μείωση τον Ιούνιο
Βιλερουά: Σημαντική η πιθανότητα μείωσης επιτοκίων τον Ιούνιο
Ελληνικές τράπεζες: Κέρδη πέραν του €1 δις το πρώτο τρίμηνο-Τα αποτελέσματα
Τράπεζα Κύπρου: Ο λόγος στους μετόχους για το μέρισμα...Γενική συνέλευση με Χούριγκαν και Άκερμαν