Βλέπει τον Πρέσβη της Κίνας για το τερματικό ο Χριστοδουλίδης-«Υπάρχει σχέδιο β', το κράτος δεν εκβιάζεται»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανακοίνωσε ότι θα έχει τη Δευτέρα συνάντηση με τον Πρέσβη της Κίνας στην Κύπρο, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το τερματικό στο Βασιλικό, σημειώνοντας πως "το κράτος δεν εκβιάζεται".

Σε δηλώσεις το Σάββατο, και ερωτηθείς για το θέμα της διαφοράς που προέκυψε μεταξύ της ΕΤΥΦΑ και της κινέζικης κοινοπραξίας CPP-METRON CONSORTIUM LTD (CMC), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το έργο έχει τρεις φάσεις.

"Είναι το πλοίο, είναι το χερσαίο, είναι και το τερματικό που υπάρχει κάποια πρόοδος, κάποια (έργα) προχωρούν και κάποια δεν προχωρούν", σημείωσε.

Ανέφερε ότι είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τα οποιαδήποτε προβλήματα και ότι δεν πρόκειται να μπει σε ένα δημόσιο διάλογο με την εταιρεία. "Οφείλω να πω ότι με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις. Το κράτος δεν εκβιάζεται, το κράτος είναι πιστό στις υποχρεώσεις του και πάντα αναταποκρινόμαστε και είμαστε εδώ και υπάρχει αυτό το θέμα να το αντιμετωπίσουμε", ανέφερε.

Ο Πρόεδρος είπε ότι ζήτησε να έχει συνάντηση με τον Πρέσβη της Κίνας τη Δευτέρα με μοναδικό θέμα συζήτησης το συγκεκριμένο.

"Έχουμε έναν σχεδιασμό που πρέπει να υλοποιηθεί", τόνισε, που σχετίζεται, όπως ανέφερε, με την πρόοδο στο Βασιλικό και το έργο που ανέλαβε η συγκεκριμένη εταιρεία με συγκεκριμένες δεσμεύσεις, χρονολογικές και πολλές άλλες.

"Με απόλυτα καλή πίστη, θέληση θα διαχειριστούμε τα προβλήματα που υπάρχουν και ελπίζω με καλή βούληση και θέληση από την άλλη πλευρά ότι θα βρεθούν λύσεις", ανέφερε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει σχέδιο β’, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «φυσικά υπάρχει σχέδιο β’, είμαστε υποχρεωμένοι να σκεφτόμαστε σχέδιο β’, αλλά δεν θέλω να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να προχωρήσουν όλα όσα προνοούνται βάσει του συμβολαίου», ανέφερε.

Δειτε Επισης

Ένας παγκόσμιος επενδυτής και διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων ύψους 22 δισ. στην Great Sea Interconnector
ΑΔΜΗΕ: Συζητήσεις με Τρ. Κύπρου για χρηματοδότηση του Great Sea Interconnector-Τα σημαντικά βήματα σε εξέλιξη
ΑΗΚ: Αναγκαία η τήρηση των μέτρων προστασίας στην χρήση ηλεκτρισμού-Χρήσιμες συμβουλές
Πετρέλαιο: Πρόβλεψη από τη Citi-«Βουτιά» του Brent στα 60 δολάρια μέσα στο 2025
Προκήρυξη δύο θέσεων στον East Mediterranean Gas Forum
Στήριξη Επιτροπής Ελέγχου στους χειρισμούς Παπαναστασίου για το τερματικό στο Βασιλικό
ΙΕΑ: Η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου θα κορυφωθεί έως το 2029
Μικρή αύξηση στις τιμές πετρελαίου μετά τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της ΕΙΑ για τη ζήτηση
Ανησυχία Συνδέσμου Αγοράς Ηλεκτρισμού για τη μελέτη κόστους-οφέλους για την ηλεκτρική διασύνδεση
Σκληρό πόκερ για το τερματικό-Ο «όμηρος» των Κινέζων, η υπέρβαση της Λευκωσίας και το διαζύγιο που πλησιάζει