Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Μ. Παναγίδης: Η Πνευματική Ιδιοκτησία είναι συνυφασμένη με το επιχειρείν

Την κρισιμότητα της έναρξης λειτουργίας της Αρχής Πνευματικής Ιδιοκτησίας, η οποία θα εποπτεύει τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης και τη διαχείριση των αμοιβών των μελών τους και θα επιλαμβάνεται των παραπόνων των χρηστών, εξήρε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Μάριος Παναγίδης.

Σε χαιρετισμό του κατά το Συνέδριο «Πνευματικά Δικαιώματα – Χρήση Έργων από Επιχειρήσεις και Καταστήματα: Ανοικτή Συζήτηση για τις Προκλήσεις και τις Προοπτικές» τόνισε πως το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό τον ρόλο που διαδραματίζουν τα Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας στον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και στην ανάπτυξη του Πολιτισμού στη χώρα μας.

«Η Πνευματική Ιδιοκτησία είναι συνυφασμένη με το «επιχειρείν» ανεξαρτήτως της σχέσης της με την κερδοφορία της επιχείρησης», είπε, λέγοντας παράλληλα ότι η Πνευματική Ιδιοκτησία είναι μια μορφή περιουσίας, η οποία ανήκει σε δημιουργούς που έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν ή να διαθέτουν τα δικαιώματα αυτά. «Η οποιαδήποτε χρήση της εν λόγω περιουσίας από τρίτους συνεπάγεται καταβολή δίκαιης και εύλογης αμοιβής προς τους δημιουργούς», είπε.

Παραδέχτηκε πως στην Κύπρο καταγράφονται κατά καιρούς διαφωνίες και σημεία τριβής μεταξύ των εμπλεκομένων μερών. Γεγονός που έκανε την νομοθετική ρύθμιση σε επίπεδο ΕΕ αναγκαία, με στόχο τη θέσπιση ενός εκσυγχρονισμένου, συνεκτικού και αποδοτικού πλαισίου διακυβέρνησης και διαφάνειας για τη συλλογική διαχείριση των δικαιωμάτων, αλλά και για μια βελτιωμένη διαδικασία παροχής διακρατικών αδειών σε μουσικά έργα, συνεισφέροντας ταυτόχρονα και στην ανάπτυξη της ενιαίας αγοράς.

«Έχουμε αφουγκραστεί τους προβληματισμούς των μερών που εμπλέκονται με τα Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας σε κατ΄ιδίαν συναντήσεις που έχουν γίνει στο Υπουργείο με διάφορες Οργανώσεις, και θεωρούμε ότι η νομοθετική ρύθμιση της συλλογικής διαχείρισης Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων είναι επιτακτική ανάγκη», συμπλήρωσε.

Παραδοχή έγινε και για το γεγονός ότι η νομοθετική αυτή ρύθμιση έχει καθυστερήσει σε μεγάλο βαθμό, ενισχύοντας έτσι τις όποιες διαφωνίες μεταξύ δημιουργών και χρηστών. «Το Υπουργείο έχει εργαστεί και έχει καταθέσει τις απόψεις του αναφορικά με την πρόταση για τροποποίηση του «περί της Συλλογικής Διαχείρισης των Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων, καθώς και για τη Χορήγηση Πολυεδαφικών Αδειών για Επιγραμμικές Χρήσεις Μουσικών Έργων Νόμου του 2017», η οποία είναι προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων. Το ίδιο ισχύει και για τους σχετικούς εφαρμοστικούς Κανονισμούς, οι οποίοι έχουν κατατεθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή για συζήτηση» είπε.

Συμπληρώνοντας είπε πως μέλημα του Υπουργείου είναι με την τροποποίηση της ως άνω νομοθεσίας και την ψήφιση των Κανονισμών, να τεθεί σε εφαρμογή ένα δίκαιο και ξεκάθαρο σύστημα καθορισμού αμοιβών για την αδειοδότηση των Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας, εναρμονισμένο με την ενωσιακή Οδηγία και το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσει η λειτουργία της Αρχής Πνευματικής Ιδιοκτησίας, η οποία θα εποπτεύει τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης και τη διαχείριση των αμοιβών των μελών τους και θα επιλαμβάνεται των παραπόνων των χρηστών.

Το Συνέδριο πραγματοποίησαν οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης GRAMMO, ΑΠΟΛΛΩΝ, ΔΙΟΝΥΣΟΣ, ΕΡΑΤΩ και CNR, που εκπροσωπούν δικαιούχους πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων (δισκογραφικές εταιρείες, τραγουδιστές και μουσικούς, ηθοποιούς, και μουσικοσυνθέτες και στιχουργούς).

Δειτε Επισης

Αυτή η νέα ηγεσία του ιατρικού κόσμου-Συνεχίζει στην προεδρία του ΠΙΣ ο Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου
Στο Ολυμπιακό Μέγαρο το εναρκτήριο λάκτισμα για την Toyota Kύπρου
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Αγγλικής Σχολής-Πρόεδρος η Ιωάννα Δημητρίου
Κοτ-Κοτ: Πρωτοποριακή λύση κυκλικής οικονομίας για επίλυση της κρίσης διαχείρισης απορριμμάτων
ΟΠΑΠ Κύπρου: Αρχίζει και το 2024 με βήματα στην υγεία υιοθετώντας ξανά δύο δωμάτια της Αροδαφνούσας
Νέα συνεργασία Πανεπιστημίου Λεμεσού με AMMITEC στον ναυτιλιακό κλάδο
Εξετάζοντας τη σημασία του βιώσιμου μάρκετινγκ για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ)
Women Leaders’s Forum: Πώς να αγνοήσετε τα εμπόδια
Κενές θέσεις εργασίας στο Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΙΔΕΠ) Διά Βίου Μάθησης
Υποτροφίες για μεταπτυχιακά από την Eni Cyprus Limited