Μ. Κυναιγείρου: Η αγορά ακινήτων, οι δικαιολογημένες αυξήσεις και οι αφύσικα υψηλές τιμές

Σε γενικές γραμμές ως καλή αξιολογεί την εικόνα της αγοράς των ακινήτων στην Κύπρο ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών Μαρίνος Κυναιγείρου, επισημαίνοντας πως ο τομέας αποδεικνύει την ανθεκτικότητά του παρά τις πολλές προκλήσεις.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews o κ. Κυναιγείρου εκφράζει την εκτίμηση ότι θα υπάρξει κάμψη στις πωλήσεις και αύξηση της ζήτησης ακινήτων για ενοικίαση, ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι έχει αρχίσει να μειώνεται η ζήτηση δανείων.

Αναφερόμενος στις τιμές, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών σημειώνει ότι ως ένα βαθμό οι αυξήσεις που παρατηρούνται είναι δικαιολογημένες, καθώς-όπως εξηγεί- αντανακλούν τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά όσον αφορά στην προσφορά και στη ζήτηση από τη μία και την αύξηση των τιμών στα κατασκευαστικά υλικά από την άλλη.

«Δυστυχώς όμως», υπογραμμίζει, «έχουμε εντοπίσει ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων, επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, ακόμη και ιδιώτες ζητούν αφύσικα ψηλές τιμές, ιδίως για την ενοικίαση των ακινήτων τους».

Ο Μαρίνος Κυναιγείρου κάνει ειδική αναφορά στις προσπάθειες του Συμβουλίου για καταπολέμηση της παράνομης κτηματομεσιτείας, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «είμαστε σε ανοιχτό πόλεμο με τους παράνομους και δίνουμε διαρκή μάχη με όλα τα μέσα που διαθέτουμε για την καταπολέμηση του φαινομένου της παράνομης κτηματομεσιτείας».

Ακολουθεί πιο κάτω η συνέντευξη του προέδρου του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών Μαρίνου Κυναιγείρου στο InBusinessNews:

Ποια είναι η κατάσταση, που επικρατεί στην αγορά των ακινήτων;

Η εικόνα της αγοράς των ακινήτων στην Κύπρο είναι σε γενικές γραμμές καλή, δεδομένων πάντοτε και των συνθηκών που επικρατούν. Ο τομέας αποδεικνύει την ανθεκτικότητά του παρά τις πολλές προκλήσεις, που σχετίζονται κυρίως με το κόστος της αγοράς ή της ενοικίασης διαμερισμάτων και οικιών.

Όπως διαφαίνεται από την ανάλυση των συγκριτικών πωλήσεων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, στην οποία προβαίνει το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών το πρώτο εξάμηνο του 2023 κατατέθηκαν 6391 πωλητήρια έγγραφα αξίας €2,2 δισ. και 5771 μεταβιβάσεις αξίας €957,4 εκατ.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα όμως βλέπουμε μέσα και από ανακοινώσεις τραπεζών ότι έχει αρχίσει να μειώνεται η ζήτηση δανείων ως εκ τούτου αναμένουμε κάμψη στις πωλήσεις και αύξηση της ζήτησης ακινήτων για ενοικίαση.

Η ραγδαία αύξηση των τιμών

Καταγράφεται όμως και ραγδαία αύξηση των τιμών. Πού αποδίδεται αυτή η ανοδική πορεία;

Έχετε δίκαιο ότι παρατηρούμε ένα ράλι τιμών το οποίο μας προβληματίζει πολύ και μας ανησυχεί ακόμη πιο πολύ. Σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Κατοικιών της Κεντρικής Τράπεζας καταγράφεται αύξηση 7,7% το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου χρόνου.

Υπάρχει αύξηση 6,6% στις τιμές των οικιών και 8,4% στις τιμές των διαμερισμάτων. Άρα έχουμε, για παράδειγμα, ένα διαμέρισμα των €150.000 το πρώτο τρίμηνο του 2022 να πωλείται σήμερα στις €163.000 περίπου και αντίστοιχα μια οικία των €250.000 στις €265.000 περίπου.

Ως ένα βαθμό οι αυξήσεις που βλέπουμε είναι δικαιολογημένες, καθώς αντανακλούν τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά όσον αφορά στην προσφορά και στη ζήτηση από τη μία και την αύξηση των τιμών στα κατασκευαστικά υλικά από την άλλη.

Δυστυχώς όμως έχουμε εντοπίσει ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων, επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, ακόμη και ιδιώτες ζητούν αφύσικα υψηλές τιμές ιδίως για την ενοικίαση των ακινήτων τους.

Ξέρουμε καλά την αγορά των ακινήτων και σας διαβεβαιώ ότι πλέον υπάρχουν αυξήσεις στις τιμές, οι οποίες είναι εκτός λογικής. Με τη λήξη του συμβολαίου του ενοικιαστή βλέπουμε απαιτήσεις για αυξήσεις στα ενοίκια της τάξης των €150-€200 μηνιαίως.

Capture

Capture1

Τι μπορεί να γίνει κατά την άποψή σας για να αλλάξει αυτή η κατάσταση;

Κατά την άποψή μας το ζήτημα της προσιτής στέγασης, θα έπρεπε να τεθεί εδώ και καιρό στο επίκεντρο και να κληθούμε από την κυβέρνηση όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τομέα των ακινήτων για να καταθέσουμε απόψεις και εισηγήσεις για εξεύρεση λύσεων.

Ίσως να ήμασταν οι πρώτοι που είχαμε καλέσει, πριν από ένα και πλέον χρόνο, την τότε κυβέρνηση και αμέσως μετά την εκλογή της την παρούσα κυβέρνηση να αναλάβει δράση γιατί βλέπαμε την πορεία των πραγμάτων. Δυστυχώς όσο περνά ο χρόνος και δεν γίνεται κάτι κινδυνεύουμε να φτάσουμε σε σημεία όπου θα δούμε κόσμο ο οποίος δεν θα μπορεί ούτε να αγοράσει, ούτε να ενοικιάσει κατοικία.

Ζούμε την αγορά των ακινήτων καθημερινά και σας διαβεβαιώ ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα γινόμαστε δέκτες της αγανάκτησης και της απόγνωσης πολλών συμπολιτών μας για αυτό το θέμα.

Υπάρχει κόσμος που μόλις και μετά βίας καταφέρνει να πληρώνει ενοίκιο και να συντηρεί την οικογένειά του καθώς η γενικότερη ακρίβεια φθείρει ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Εδώ επιτρέψτε μου να τονίσω για να γνωρίζει ο κόσμος ότι οι κτηματομεσίτες δεν καθορίζουν την τιμή πώλησης ή ενοικίασης διαμερισμάτων και οικιών.

«Είμαστε σε ανοιχτό πόλεμο…»

Ως πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών έχετε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση της παράνομης κτηματομεσιτείας. Υπάρχει αποτέλεσμα;

Είμαστε σε ανοιχτό πόλεμο με τους παράνομους και δίνουμε διαρκή μάχη με όλα τα μέσα που διαθέτουμε για την καταπολέμηση του φαινομένου της παράνομης κτηματομεσιτείας.

Τον περασμένο χρόνο το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών έχει καταχωρίσει περίπου 460 ποινικές υποθέσεις εναντίον φυσικών και νομικών προσώπων, που παραβίαζαν τις πρόνοιες του περί κτηματομεσιτών Νόμου 71(ι) του 2010 έως 2017.

Συνολικά το 2022 δικάστηκαν και καταδικάστηκαν, για παράνομη κτηματομεσιτεία, 25 νομικά και 45 φυσικά πρόσωπα, τα οποία εμπλέκονταν σε 55 υποθέσεις.

Θέλω να καλέσω όμως όλους τους συμπολίτες μας και ειδικά αυτούς που ψάχνουν να αγοράσουν ή να ενοικιάσουν ακίνητο να είναι πολύ προσεκτικοί με ποιους συνεργάζονται.

Είναι πολύ σημαντικό να ζητούν από τα άτομα, τα οποία τους συστήνονται ως κτηματομεσίτες, τα απαραίτητα αποδεικτικά (ετήσια άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ή επαγγελματική ταυτότητα για το τρέχον έτος). Η επιβεβαίωση των στοιχείων μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα μέσω της ιστοσελίδας μας ktimatomesites.com.

Η πλατφόρμα μας αποτελεί επίσης σημείο αναφοράς για αξιόπιστες πράξεις και ευκαιρίες, καθώς οι αγοραστές μπορούν να αναζητήσουν και να εντοπίσουν ακίνητα μόνο από αδειούχους Κτηματομεσίτες.

Δειτε Επισης

Αυτοψία Βαφεάδη σε αναπτυξιακά έργα στην Πάφο-Οι διαφορές με την εταιρεία για τον δρόμο προς την Πόλη
Ρεκόρ στην αγορά κατοικίας-Το είδος και η αξία των διαμερισμάτων που προτιμώνται
Όμιλος Λεπτός: Η ιστορία από το 1960, τα έργα ορόσημα και οι δραστηριότητες σήμερα
Νέος κύκλος εκστρατειών Altamira: Διαμερίσματα και επαύλεις σε παραλιακές περιοχές
Βγάζει ξανά στην...αναφορά την Kition ο Χριστοδουλίδης-«Το κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται από οποιονδήποτε»
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου
Κτηματομεσίτες: Απαραίτητη η διόρθωση για διενέργεια γενικής εκτίμησης κάθε πέντε αντί κάθε τρία χρόνια
Όμιλος Domenica: Επιτυχής ολοκλήρωση του «Universal Residences»-Μια εξαιρετική εμπειρία διαβίωσης
Ask Wire: Οι 10 ακριβότερες πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο τον Μάρτιο
ΥΠΕΣ: Τα έργα που προγραμματίζονται-Αναθεώρηση στεγαστικών, «Ιππόδαμος» και «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»