Τα πιο ακριβοπληρωμένα επαγγέλματα στην Κύπρο-Απολαβές έως €4.000

Την πρώτη ετήσια μείωση σε πραγματικούς όρους από το 2014 κατέγραψαν το 2022 οι μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων, οι οποίες, ωστόσο, ξεπερνούν τα €2.200.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, εξακολουθούν να καταγράφουν τεράστιο χάσμα, αφού κυμαίνονται από €918 έως €4.011.

Εντούτοις, το υψηλότερο ποσοστό υπαλλήλων (15,4%) εξακολουθούσε να λαμβάνει την περασμένη χρονιά από €1.000 έως €1.249.

Οι πιο υψηλόμισθοι
Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τις υψηλότερες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στον τομέα των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων (π.χ. τραπεζικά ιδρύματα, ασφαλιστικές εταιρείες).

Ακολουθούν η ενημέρωση και η επικοινωνία με €3.406, ο τομέας της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού με €3.171, αλλά και οι εργαζόμενοι στην κυβέρνηση με €3.067.

Οι μέσες απολαβές στη δημόσια διοίκηση και άμυνα, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση ανήλθαν το 2022 στα €2.960, στα ορυχεία και λατομεία στα €2.957, στις επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες στα €2.635, ενώ κατά €2.511 αμείβονται κατά μέσο όρο οι εργαζόμενοι στη μεταφορά και την αποθήκευση.

apolaves2022

Οι υπάλληλοι που απασχολούνται στον τομέα της εκπαίδευσης έχουν ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές περί τα €2.081, ενώ στις τέχνες, τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία οι απολαβές φτάνουν τα €2.041.

Στη διαχείριση ακίνητης περιουσίας οι μέσες απολαβές κάθε μήνα κυμαίνονται κοντά στα €1.986, στις διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες στα €1.979, στον τομέα της παροχής νερού, επεξεργασίας λυμάτων, διαχείρισης αποβλήτων και των δραστηριοτήτων εξυγίανσης στα €1.928, ενώ έναντι €1.848 τον μήνα φαίνεται να αμείβονται κατά μέσο όρο όσοι εργοδοτούνται στις δραστηριότητες σχετικές με την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική μέριμνα.

Την ίδια ώρα, στη μεταποίηση και στις κατασκευές οι μηνιαίες απολαβές διαμορφώθηκαν την περασμένη χρονιά στα €1.694 και €1.675 αντίστοιχα.

Οι κλάδοι με τους χαμηλότερους μισθούς
Στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται σημαντικό κομμάτι το πληθυσμού, αλλά και την επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών οι μέσες απολαβές των υπαλλήλων φτάνουν τα €1.612, ενώ στις δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης (π.χ. ξενοδοχεία, εστιατόρια, καταλύματα) οι απολαβές υπολογίζονται στα €1.413.

Ο πιο χαμηλά αμειβόμενος τομέας εξακολουθεί να είναι η γεωργία, η δασοκομία και η αλιεία, καθώς οι μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές φτάνουν μόλις τα €918.

Δειτε Επισης

Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της Ε.Ε. σε ΑΑΑ με σταθερή τάση ο Morningstar DBRS
Ν. Χριστοδουλίδης: Εθνική αποστολή με πανευρωπαϊκή διάσταση για την Κ.Δ. η Προεδρία της Ε.Ε. το 2026
Γ. Παπαναστασίου: Αξιόπιστο κέντρο επιχειρηματικότητας η Κύπρος-Η σημασία του Great Sea Interconnector
Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε