Θύμα κάποιας μορφής κυβερνοεπίθεσης περίπου μια στις τέσσερις επιχειρήσεις

Περίπου μία στις τέσσερις επιχειρήσεις έχουν πέσει θύμα κάποιας μορφής κυβερνοεπίθεσης σύμφωνα με την έρευνα του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής (CITEA), τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν το βράδυ της Τετάρτης στη Λευκωσία.

Ο CITEA παρουσίασε επίσης το «CITEA INDEX», μια πρωτοβουλία του για έναν δείκτη που θα αποτυπώνει την ψηφιακή ετοιμότητα των επιχειρήσεων στην Κύπρο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτού του δείκτη, σήμερα, σχεδόν 60% των επιχειρήσεων στην Κύπρο, είτε είναι στα αρχικά στάδια ή τώρα έχουν αρχίσει να μαθαίνουν για τα εργαλεία διαθέσιμα για ψηφιακό μετασχηματισμό.

Η έρευνα «Digital Cyprus Survey 2023» διενεργήθηκε τον Ιούνιο 2023 από τον Οργανισμό Ερευνών IMR του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με επιστημονικούς συνεργάτες τον CITEA και την εταιρεία Capacitor Partners. Το μέγεθος δείγματος ήταν 500 επιχειρήσεις και η συλλογή δεδομένων έγινε μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και τηλεφωνικών συνεντεύξεων με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Τα αποτελέσματα παρουσίασαν η Διευθύνουσα Σύμβουλος της IMR, Χριστίνα Κόκκαλου, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας συμβουλευτικών υπηρεσιών τεχνολογίας Capacitor Partners, Μιχάλης Τυρίμος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε ανάμεσα σε επιχειρήσεις με θέμα τον τομέα της τεχνολογίας, 97% των ερωτηθέντων ανέφεραν θεωρούν αρκετά/πολύ σημαντικές τις τεχνολογίες και τακτικές που αφορούν την κυβερνοασφάλεια, σε σύγκριση με το 89% της περσινής έρευνας.

Επιπλέον, 26% των επιχειρήσεων είπαν ότι έχουν δεχθεί κυβερνοεπιθέση, ενώ 88% των επιχειρήσεων ανέφεραν ότι έχουν λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση τέτοιων επιθέσεων, μια πολύ μεγάλη αύξηση σε σχέση με πέρσι που μόλις το 39% είχε πει ότι έλαβαν τέτοια μέτρα.

Οι δημοφιλέστερες πρακτικές για την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων περιλαμβάνουν τακτικούς ελέγχους και αξιολογήσεις ασφάλειας (79%), εφαρμογή τειχών προστασίας και συστημάτων ανίχνευσης εισβολών (75%), και συνεχής εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των εργαζομένων (70%).

Επίσης, το 85% των επιχειρήσεων ανέφεραν ότι σκοπεύουν να επενδύσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της επιχείρησης μέσα στον επόμενο χρόνο, με 24% να διαθέτουν μέχρι €10.000 για τον σκοπό αυτό, 46% από €11.000-€100.000 και 14% πάνω από €100.000.

Η συνεργασία με εμπειρογνώμονες του κλάδου και η συνεχής μάθηση και ανάπτυξη δεξιοτήτων αποτελούν για 6 στις 10 επιχειρήσεις τρόπους αξιοποίησης των ευκαιριών που παρουσιάζονται μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού, αναφέρουν τα αποτελέσματα της έρευνας. Επίσης, 6 στις 10 επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε μεγάλο ή αρκετό βαθμό με εκπαιδεύσεις ψηφιακών δεξιοτήτων, ενώ παράλληλα ποσοστό της τάξης του 66% των επιχειρήσεων έχουν εμπλέξει σε μεγάλο ή αρκετό βαθμό το προσωπικό στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Επιπρόσθετα, 76% των επιχειρήσεων αναφέρουν ως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις προς την μετάβαση της επιχείρησης στη νέα ψηφιακή εποχή την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων του προσωπικού τους.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, οκτώ στις 10 επιχειρήσεις προβλέπουν αυξημένη αποδοτικότητα και παραγωγικότητα αλλά και συνεχή προσαρμογή και εξέλιξη για το μέλλον της επιχείρησης μετά την υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, ενώ το σύνολο των επιχειρήσεων που έχουν χρησιμοποιήσει ψηφιακές τεχνολογίες θεωρούν ότι έχουν επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην επιχείρησή τους. Ως δημοφιλέστερες μέθοδοι για τη μέτρησης των επιδράσεων του ψηφιακού μετασχηματισμού αξιολογήθηκαν οι βασικοί δείκτες απόδοσης καθώς αλλά και η αξιολόγηση του ίδιου του προσωπικού της επιχείρησης.

CITEA INDEX

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του CITEA INDEX, τα αποτελέσματα του οποίου έχουν εξαχθεί με φόρμουλα στη βάση των απαντήσεων που έδωσαν οι επιχειρήσεις στις ερωτήσεις του Digital Cyprus Survey 2023, μόνο 11.3% κατατάσσονται στη υψηλότερη βαθμίδα – “Leader” – που αφορά σε εταιρείες που πρωτοπορούν στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών αλλά και καθορίζουν τάσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ο δείκτης κατατάσσει τις εταιρείες σε πέντε βαθμίδες, αναλόγως του που βρίσκονται όσον αφορά το ταξίδι τους προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Συγκεκριμένα, 30.2% βρίσκονται στην πρώτη βαθμίδα, “Beginner”, (μόλις ξεκινούν με τον ψηφιακό μετασχηματισμό), 27.4% είναι στο στάδιο “Explorer” (πειραματισμός και εκμάθηση ψηφιακών εργαλείων), 18.6% κατατάσσονται στην επόμενη βαθμίδα, “Competent” (έχουν καλή αντίληψη και χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών) και 12.5% είναι στην τέταρτη βαθμίδα, “Transformer” (ενεργά καινοτομούν και βελτιστοποιούν ψηφιακές διαδικασίες).

"Πολύ χρήσιμο εργαλείο" ο CITEA INDEX

Η  σημασία του δείκτη CITEA, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην Κύπρο οι επιχειρήσεις για να βρουν προσωπικό με εξειδίκευση στην πληροφοριακή, και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας ήταν κάποια από τα θέματα που τέθηκαν σε συζήτηση μετά την παρουσίαση.

Ο Πρόεδρος του CITEA, Δημήτρης Νησιώτης, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι ο Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) κατατάσσει την Κύπρο ουραγό στην ΕΕ και ότι ο CITEA INDEX, επιβεβαιώνει αυτά τα αποτελέσματα, σημειώνοντας πως ο CITEA INDEX, είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για αξιολόγηση του επιπέδου αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας και μια καλή ευκαιρία να ενδυναμωθεί το κομμάτι της τεχνολογίας στην Κύπρο.

Αναφέρθηκε επίσης στην έλλειψη στην Κύπρο προσωπικού εξειδικευμένου στον τομέα πληροφορικής αλλά και στην έλλειψη ενδιαφέροντος από τους νέους για τέτοια επαγγέλματα. Είπε ότι ο CITEA, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, διοργανώνουν ένα πρόγραμμα επανειδίκευσης, όπου θα επιλεγούν 15 άνεργοι πτυχιούχοι, με πτυχία όχι πληροφορικής, για να επανειδικευτούν σε τεχνολογία analytics.

Ζήτησε επίσης, όπως η Κυβέρνηση για την αναβάθμιση κρατικών ψηφιακών υπηρεσιών, επιλέγει εγχώριες εταιρίες, οι οποίες όπως είπε, «διψούν για να εξελιχθούν», και όχι από το εξωτερικό, όπως συνήθως γίνεται, για να μένει η γνώση των έργων αυτών στη χώρα.

Ο Επικεφαλής Επιστήμονας για την Έρευνα, την Καινοτομία και την Τεχνολογία, Δημήτρης Σκουρίδης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του δείκτη, σημείωσε ότι πρέπει να διανύσουμε μια μεγάλη διαδρομή για να εκμεταλλευτούμε την ψηφιακή μεταρρύθμιση και μετασχηματισμό και ότι ο δείκτης έχει τα συστατικά που θα μπορούσε να μετρήσει και να βοηθήσει την κυπριακή οικονομικά και τον κλάδο.

Σημείωσε ότι ο μετασχηματισμός είναι ένα συνεχές ταξίδι και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το σύνολο δεξιοτήτων, και οι ικανότητες που υπάρχουν στην Κύπρο μπορούν να βοηθήσουν προς αυτό.

Για τον ευρύτερο μετασχηματισμό της χώρας, ο κ. Σκουρίδης είπε ότι χρειάζεται ένας μετασχηματισμός ο οποίος θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχουμε σήμερα για να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα, από την οποία θα μπορέσουν όλα τα συστήματα μας να γίνουν πιο έξυπνα.

Ο Επίτροπος Επικοινωνιών, Γιώργος Μιχαηλίδης, σχολιάζοντας τη σημασία της κυβερνοασφάλειας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν είναι μόνο 26% των επιχειρήσεων που δέχτηκαν κυβερνοεπίθεση, αφού υπάρχουν και πολλοί που δεν αναφέρουν κυβερνοεπιθέσεις, για διάφορους λόγους, αλλά και πολλοί περισσότεροι που δέχτηκαν επίθεση αλλά δεν το γνωρίζουν.

Είπε ότι θεωρεί ότι μπορεί να είναι πάνω από 50% αυτοί που δέχτηκαν κυβερνοεπίθεση.

Συμμετοχή CITEA στο έργο Level Up

Ο Γραμματέας του CITEA, Γιώργος Μαλέκκος, παρουσίασε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Level Up στο οποίο συμμετέχει ο CITEA μαζί με 12 εταίρους σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος του έργου είναι να ενδυναμώσει το εργατικό δυναμικό των ευρωπαϊκών μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ψηφιακές δεξιότητες μέσω της ανάπτυξης και της παροχής βραχυπρόθεσμων, υψηλής ποιότητας και προσανατολισμένων στη βιομηχανία μαθημάτων κατάρτισης.

Δειτε Επισης

Γιατί έρχονται στην Κύπρο οι Google, Amazon, SalesForce & Binance;
NEDECO: Σχεδιάστε σήμερα τη μελλοντική σας ανάπτυξη και βιωσιμότητα
Αλλαγής σκυτάλης στα ηνία της Cablenet-Νέος CEO ο Ιωάννης Μαυρίδης
Η AWS ανακοινώνει νέες καινοτόμες λειτουργίες για το Amazon Bedrock
ConsulTech: Ενώνει δυνάμεις με την αμερικανική TKI με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων
Είκοσι νέες ψηφιακές υπηρεσίες εντός του 2024-Τα πλάνα του Υφ. Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής
Με μεγάλη επιτυχία το «2ο Cyprus: The New Global Tech & Innovation Hub Summit» (pics)
Η Quadcode ενώνει δυνάμεις με την Capacitor Partners για το μεγαλύτερο Hackathon στην Κύπρο
Η Κύπρος ως ιδανικός προορισμός για να ζει, να εργάζεται και να δραστηριοποιεί κανείς τις επιχειρήσεις του
Παγκράτιος Βανέζης: Η σημασία ενός ισχυρού καθεστώτος διανοητικής ιδιοκτησίας