Μιχάλης Βορκάς στο InΒusinessNews: Εποπτεία προς το συμφέρον του ονόματος της Κύπρου

«Μέλημά μας είναι όχι μόνο η αναβάθμιση του επαγγέλματος, αλλά ταυτόχρονα με τον εκσυγχρονισμό και μέσα από την μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, ευελπιστούμε ότι θα εξυπηρετήσουμε την ίδια την κοινωνία και την οικονομία του τόπου», τονίζει ο νεοκλεγείς πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου(ΠΔΣ), Μιχάλης Βορκάς.

Μιλώντας στο InBusinessNews με αφορμή την ανάδειξή του στην προεδρία του ΠΔΣ, ο κ. Βορκάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την μεγάλη συμμετοχή του δικηγορικού κόσμου στην προχθεσινή εκλογική διαδικασία, η οποία-όπως υπέδειξε- ανήλθε σε περίπου 70% των μελών.

«Οι δικηγόροι άσκησαν το δημοκρατικό τους δικαίωμα με σοβαρότητα και ανέδειξαν το νέο Συμβούλιο για την επόμενη τριετία. Η δική μου υποψηφιότητα έτυχε της επιλογής των συναδέλφων, ενώ απόλυτη επιτυχία υπήρξε για τον δικό μου συνδυασμό, με την εκλογή στο Συμβούλιο όλων των υποψηφίων», σημείωσε.

Υποδεικνύοντας πως χωρίς τους δικηγόρους δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει μια δημοκρατική κοινωνία, ούτε η δικαιοσύνη, ο νέος πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου έκανε λόγο για αμφίδρομα συμφέροντα, επισημαίνοντας συναφώς ότι και η κοινωνία θα πρέπει να στηρίξει τον νομικό κόσμο και ο νομικός κόσμος να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της κοινωνίας.

«Με όρεξη και συλλογικότητα», διαμήνυσε, «το νέο Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου θα συνεργαστεί με όλες τις εξουσίες του κράτους και τους θεσμούς, ώστε να προχωρήσουμε μπροστά».

Προσέλκυση νέων υποθέσεων

Ανάμεσα στις προτεραιότητες του νέου Δ.Σ., σύμφωνα με τον κ. Βορκά, θα είναι η συνεργασία με το Ανώτατο Δικαστήριο, ώστε να εξευρεθούν οι καλύτεροι τρόποι που θα μας βγάλουν, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, από το αδιέξοδο των καθυστερήσεων των δικαστικών υποθέσεων.

Αναφέροντας συναφώς πως σύντομα θα υπάρξουν νέοι διορισμοί δικαστών στα επαρχιακά δικαστήρια, ο πρόεδρος του ΠΔΣ εξέφρασε παράλληλα την πίστη ότι σύντομα επίσης θα λειτουργήσουν το εμπορικό δικαστήριο και το ναυτοδικείο.

«Θα πρέπει», είπε, «η Κύπρος να αναβαθμίσει την δικαιοσύνη της. Και μέσα από την δημιουργία και λειτουργία των δικαστηρίων τα οποία έχω ήδη αναφέρει, πιστεύω ότι αυτό θα επιτευχθεί, προσελκύοντας στην Κύπρο νέες υποθέσεις, οι οποίες σήμερα δυστυχώς με όσα επικρατούν δεν υπάρχουν ή για τις οποίες η Κύπρος δεν αποτελεί επιλογή».

Μεταξύ των προτεραιοτήτων που μιλώντας στο InBusinessNews ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου οριοθέτησε, βρίσκεται και η εξεύρεση τρόπου-μέσα από την κατάλληλη νομοθεσία-, να καταστεί αποτελεσματική η εκτέλεση των δικαστικών υποθέσεων. Και αυτό, όπως τόνισε, ώστε ο πολίτης προσφεύγοντας στην δικαιοσύνη να γνωρίζει ότι θα έχει και ουσιαστικό αποτέλεσμα η προσπάθειά του.

Τα θέματα εποπτείας

Όσον αφορά τα θέματα εποπτείας για ζητήματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, όπως διαμήνυσε ο κ. Βορκάς, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος θα λειτουργήσει εποικοδομητικά, προς το συμφέρον του κυπριακού κράτους, για το όνομα της Κύπρου προς τα έξω, μέσα από διαδικασίες τις οποίες θα εξετάσει και τις οποίες θα εφαρμόσει.

«Και συλλογικά ως δικηγόροι θα ενεργήσουμε, ώστε το κυπριακό κράτος να πάψει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα, τα οποία αντιμετώπισε στο παρελθόν», επισήμανε.

«Θέλω να σημειώσω επί τούτου», συνέχισε, «ότι η οποιαδήποτε επιλήψιμη ενέργεια από πλευράς δικηγόρων θα διώκεται. Όσον αφορά όμως εκείνο το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει συμβεί, δηλαδή να μπαίνουν στο ίδιο καλάθι όλοι οι δικηγόροι, αυτό δεν με βρίσκει σύμφωνο. Αντιθέτως, οι δικηγόροι της Κύπρου υπηρετούν το δίκαιο, είναι νομοταγείς και οι μερικές εξαιρέσεις δεν πρέπει να καταργούν τον κανόνα».

Αξιόπιστος επενδυτικός προορισμός

Καταλήγοντας, ο Μιχάλης Βορκάς χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος θεσμικά μπορεί, όπως είπε, να αποτελέσει τον πυρήνα και τον πρωτοστάτη, σε συνεργασία με όλες τις εργοδοτικές οργανώσεις που εκπροσωπούν τον επιχειρηματικό κόσμο, με στόχο συλλογικά να εξεύρουν τους τρόπους, ώστε το κράτος να θεσπίσει τις σωστές νομοθεσίες, την σωστή φορολογική μεταρρύθμιση κτλ.

«Προκειμένου», συμπλήρωσε, «η Κύπρος να βγει ξανά στο προσκήνιο μέσα από αυτά τα οποία προανέφερα, ώστε σε συνεργασία και με φορείς του εξωτερικού, να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις στην Κύπρο, σωστούς επιχειρηματίες, χωρίς στρεβλώσεις, και πάντα με τους σωστούς ελέγχους που θα μας καθιστούν ένα αξιόπιστο επενδυτικό προορισμό».

Δειτε Επισης

Νηνεμία μετά την τρικυμία στο λιμάνι Λάρνακας...Σε διάλογο για γεφύρωση των διαφορών Kition και συντεχνίες
Ο Invest Cyprus στο Abu Dhabi... Προώθηση της Κύπρου ως πύλης εισόδου για επιχειρήσεις από την Μέση Ανατολή στην Ε.Ε.
Δέσμευση για περαιτέρω στήριξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας-Οι εξαιρετικές σχέσεις Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου
Cisco Experience: Οι πλατφόρμες δικτύου, το μοντέλο NaaS και το Cloud Networking
Χρηματοδοτικά εργαλεία, σχέδια και αποζημιώσεις για γεωργούς και κτηνοτρόφους
Οι stars του UEFA Euro 2024 τώρα στα Lidl
Έρευνα: Ποιες οι προσδοκίες των πολιτών για το ΓΕΣΥ
Τακτικό μέλος της Ακαδημίας της Ευρώπης o Καθηγητής του ΤΕΠΑΚ Σωτήρης Καλογήρου
Τερματίστηκε η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας-Σε συνάντηση με Γιάννη Παναγιώτου, Kition και συντεχνίες
Συνεχίζεται η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας, έτοιμος να συνδράμει στην επίλυση της διαφοράς ο Βαφεάδης