Σ. Κούρκουλος: Η εικόνα για ένα λιανεμπόριο κτίζεται στα φρέσκα

«Η εικόνα για ένα λιανεμπόριο κτίζεται στα φρέσκα», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Σπυρίδων Σάββα Κούρκουλος, Managing Director της Apricot Consulting Ltd, ο οποίος μιλούσε για την τυποποίηση διαδικασιών λειτουργίας λιανεμπορικών επιχειρήσεων με σκοπο τη μείωση του κόστους λειτουργίας, κατά τη διάρκεια του 19oυ Cyprus Grocery Retail Conference & Awards.

Κατά την ομιλία του, έκανε εκτενή αναφορά στις βέλτιστες πρακτικές για την μείωση των καταστροφών και άγνωστων απωλειών στα τμήματα των φρέσκων, καθώς και για την βελτίωση του περιθωρίου κερδοφορίας.

Όπως είπε, οι επιχειρήσεις εκεί που μπορούν να κάνουν τη διαφροά είναι στα φρέσκα, μεταξύ αυτών τα θαλασσινά και τα κρεατικά. Τα υπόλοιπα brands μπορούν να τα βρουν σχεδόν παντού, συμπλήρωσε. Μεγάλο μειονέκτημα είναι οι καταστροφές στις οποίες η Κύπρος είναι αρκετά επιρρεπής λόγω των κλιματολογικών συνθηκών. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι επιλογές είπε είναι δύο: Η μεταφορά του κόστους στον καταναλωτή (αύξηση τιμής) και οι λιανεμποροι και προμηθευτές να αναλάβουν μέρος της αύξησης (μείωση της κερδοφορίας).

Ακολούθως παρουσίασε τις λύσεις που υπάρχουν για τις επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών, είπε πως βελτιώση στην κερδοφορία μπορεί να φέρει η εστίαση στο εργατικό δυναμικό, η καλή οργάνωση και ο προγραμματισμός και η καινοτομία.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός που παρέθεσε, σύμφωνα με το οποίο το 8% των φρέσκων δεν πωλείται στον καταναλωτή και ότι οι εταιρείες έχουν 2,5% - 4% μείωση στην κερδοφορία. Επίσης 60% των φρέσκων πωλούνται με μικρό περιθώριο κέρδους.

Πώς μειώνουμε τις καταστροφές; Η απάντηση έρχεται με το dynamic pricing, τη συνεργασία με εταιρείες για αύξηση διάρκειας ζωής στα τρόφιμα και την αλλαγή στη συσκευασία.

Δειτε Επισης

Μειωμένες οι συνολικές πωλήσεις πετρελαιοειδών-Μικρή άνοδος στην αμόλυβδη βενζίνη
Ξάνθος Σαρρής: Η επέκταση της ΕΥΡΗΚΑ και η επόμενη γενιά
Οι Υπεραγορές Αλφαμέγα ανταμείβουν τους πελάτες τους με πολυτελή πιάτα MasterChef
Το βραβείο Red Dot Design 2024 στο νέο Hyundai Santa Fe
Μειώθηκαν στο μισό τα έσοδα από τη Διώρυγα του Σουέζ
Τα υβριδικά ψαλιδίζουν τα μερίδια αγοράς των βενζινοκίνητων-Οι κορυφαίες μάρκες του τριμήνου
Φέτος το Πάσχα οι προσφορές είναι επικές-Smartphones με €0 αρχικά και €200 έκπτωση
Υπουργείο Εμπορίου: Εφαρμόζονται κανονισμοί για έλεγχο της μεσιτείας όπλων
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Έπιπλα Andreotti: Η one-stop-shop επιλογή σου!