«Περιορισμένες οι αυξήσεις στα καύσιμα-Από τις φθηνότερες η Κύπρος»

Με κατηγορηματικό τρόπο απορρίπτουν οι εταιρείες πετρελαιοειδών την εντύπωση πως για τις αυξημένες τιμές των καυσίμων είναι αυτές που ευθύνονται, όπως εξίσου κατηγορηματικά απορρίπτουν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται περί αισχροκέρδειας.

Διαβάστε εδώ: Πόσα πληρώνουν για βενζίνη οι Κύπριοι και πόσα οι άλλοι Ευρωπαίοι

Μάλιστα, κατά τη συζήτηση του θέματος την περασμένη Τρίτη στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, οι εταιρείες πετρελαιοειδών τόνισαν πως λόγω του ανταγωνισμού τους τελευταίους μήνες καταγράφουν ζημιές, αφού δεν μπορούν να μεταφέρουν άμεσα τις αυξημένες τιμές των φορτίων καυσίμων που παραλαμβάνουν.

Τα καύσιμα που παραλαμβάνονται, εξήγησαν, είναι διυλισμένα, τα οποία είναι ακριβότερα από το ακατέργαστο πετρέλαιο και βασίζονται στις τιμές Platts, που λειτουργεί ως χρηματιστήριο.

Εκπρόσωποι εταιρειών πετρελαιοειδών, μιλώντας στο InBusinessNews, απάντησαν στα όσα τους καταλογίζονται σε σχέση με τις τιμές των καυσίμων, έδωσαν την από την δική τους οπτική γωνία πραγματική διάσταση των πραγμάτων και εξέφρασαν τις εκτιμήσεις τους για την μελλοντική πορεία των τιμών.

Διαβάστε εδώ: Απέρριψαν τις κατηγορίες για αισχροκέρδεια οι εταιρείες πετρελαιοειδών

«Δεν βρισκόμαστε σε κακό σημείο»

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Πετρολίνα, Ντίνος Λευκαρίτης, υπογράμμισε πως παρά τις φωνές διαμαρτυρίας που ακούγονται, η Κύπρος είναι αυτή τη στιγμή από τις πιο φθηνές χώρες σε ό,τι αφορά τις τιμές των καυσίμων. Υπογράμμισε παράλληλα πως το φαινόμενο των ακριβών τιμών των καυσίμων είναι διεθνές και δεν αφορά μόνο την Κύπρο.

Κληθείς να εκτιμήσει κατά πόσο θα δούμε περαιτέρω αύξηση των τιμών, ο κ. Λευκαρίτης έκανε λόγο για ανοδική τάση που παρατηρείται, χωρίς ωστόσο να προβαίνει σε ασφαλή πρόβλεψη. «Δεν ξέρουμε ακόμη. Η τάση φαίνεται ότι είναι ανοδική. Κανείς δεν ξέρει», ανέφερε.

Ερωτηθείς κατά πόσο ο μειωμένος φόρος κατανάλωσης που ισχύει τους τελευταίους μήνες είναι μέτρο που συμβάλλει ουσιαστικά με θετικό πρόσημο στις τσέπες καταναλωτών, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Πετρολίνα τόνισε πως αν δεν υπήρχε το συγκεκριμένο μέτρο, τα καύσιμα θα ήταν ακριβότερα κατά περίπου επτά σεντς.

Ο Ντίνος Λευκαρίτης επισήμανε πάντως ότι δεν θεωρεί πως το κράτος θα μπορούσε να ενεργήσει με πρόσθετα μέτρα για συγκράτηση των τιμών, εξηγώντας πως μια περαιτέρω μείωση της φορολογίας θα είχε αρνητική επίπτωση στα δημόσια οικονομικά και δη στο ΑΕΠ.  

«Εμείς λέμε ότι η Κύπρος είναι από τις πιο φθηνές χώρες αυτή τη στιγμή. Δεν βρισκόμαστε σε κακό σημείο. Όλη η Ευρώπη είναι πιο ακριβή από εμάς. Αν συγκρίνουμε την φορολογία μας με άλλες, η δική μας είναι πιο χαμηλή», τόνισε ο κ. Λευκαρίτης.

«Έχει να κάνει με τα πρατήρια»

«Οι αυξήσεις μπαίνουν όταν πρέπει και είναι περιορισμένες. Μπαίνουν λιγότερες αυξήσεις για να μην είναι απότομες οι αλλαγές στη τιμή», υπογράμμισε από την πλευρά του, μιλώντας επίσης στο InBusinessNews, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Staroil, Γιώργος Πέτρου.

Ο κ. Πέτρου έθιξε για ακόμη μία φορά το θέμα του ανταγωνισμού και το γεγονός ότι οι εταιρείες λειτουργούν διαφορετικά όσον αφορά τις τιμές. Όπως εξήγησε, υπάρχουν  διαφορετικοί τρόποι υπολογισμού, όπως το «First in, first out», όπου οι εταιρείες πωλούν το προϊόν όπως το παραλαμβάνουν ή με βάση τη μέση τιμή του προϊόντος ή με βάση τον μέσο όρο των πέντε ημερών. Υπολογισμό δηλαδή, σε ό,τι αφορά το τελευταίο, δύο μέρες πριν και δύο μέρες μετά, κρατώντας τον μέσο όρο.

«Οι τιμές αυξομειώνονται ανάλογα με τον κάθε πρατηριούχο, ο οποίος είναι ο επιχειρηματίας. Δεν είναι οι εταιρείες που καθορίζουν τις τιμές, έχει να κάνει με τα πρατήρια», διαμήνυσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Staroil.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Πέτρου, η μείωση της φορολογίας σίγουρα βοήθησε. «Σήμερα ανεβαίνουν οι τιμές. Κάθε φορτίο που έρχεται αυξάνεται η φορολογία του (σ.σ. φορολογία πωλήσεως και ΦΠΑ). Είναι ο μόνος τρόπος να ελέγχουν, αν αυτό επιτρέπεται. Στις άλλες χώρες είναι πιο ακριβές οι τιμές των καυσίμων, επειδή η φορολογία τους είναι ψηλή», επισήμανε

Ερωτηθείς κατά πόσο θεωρεί πως υπάρχει άλλος τρόπος παρέμβασης της πολιτείας για συγκράτηση των τιμών, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Staroil, ήταν ξεκάθαρος. «Μόνο με τις φορολογίες. Αν μπορεί να αλλάξει τη φορολογία, μπορεί να βοηθήσει. Αν όχι, δεν μπορεί».

Δειτε Επισης

Cyta: Κέρδισε έφεση κατά της ΕΠΑ για επιβολή διοικητικού προστίμου €663.000
Τρίτη πρόσκληση για ενίσχυση επιχειρηματικότητας στην εντός των τειχών Λευκωσία
Στις κοινές προκλήσεις των MED9 στη γεωργία αναφέρθηκε η Μαρία Παναγιώτου
Πράσινη και ψηφιακή μετάβαση με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αλλάζουν την Κύπρο
Το REPowerEU σηματοδοτεί μια νέα εποχή
Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου βελτιώνει την καθημερινότητα του κάθε πολίτη και ενισχύει την οικονομία
Χορηγοί, απονεμητές, παρευρισκόμενοι... Όλες οι δηλώσεις από τα 16α IN Business Awards (vid)
Κύπρος Νικολαΐδης: Αυτό το βραβείο είναι σημαντικό για μένα, προέρχεται από την πατρίδα μου (vid)
Γιώργος Κοσιής & Σάββας Κοσιής: Επιβράβευση των κόπων και των προσπαθειών μας, δεν σταματάμε εδώ (vid)