Κ. Πετρίδης: Κύρια απάντηση στον πληθωρισμό οι ιδιωτικές επενδύσεις
13:18 - 12 Μαΐου 2022
Οι επιπτώσεις στις εθνικές οικονομίες από παγκόσμιες κρίσεις και τα μέτρα για αντιμετώπιση του πληθωρισμού της μείωσης των ρυθμών ανάπτυξης, βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης του Famagusta Business Forum. Ομιλητές στο πάνελ ήταν άτομα-κλειδιά στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, τα οποία παρέθεσαν αναλυτικά τις απόψεις και τις εκτιμήσεις τους.
Διαβάστε ακόμη:
Famagusta Business Forum: Το επιχειρείν στην εποχή των κρίσεων
Μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Κύπρο στον τομέα της υγείας
Αλλαγή πορείας στον τουρισμό με οδηγό τον πλουραλισμό
Κ. Πετρίδης: Ορθολογικές πολιτικές
Ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, στην αρχική του τοποθέτηση διαπίστωσε ότι η Ελλάδα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη μέσα από ορθολογικές πολιτικές, στρατηγική που ακολούθησε, είπε, και η κυπριακή κυβέρνηση εν μέσω των κρίσεων.
«Η σημερινή είναι μια κρίση πληθωρισμού», ανέφερε, σχολιάζοντας το σημερινό τοπίο, τονίζοντας πως το ισχυρό πλεονέκτημά μας είναι η τόλμη και η εμπειρία. Εξέφρασε παράλληλα επιφυλάξεις σε σχέση με ευρωπαϊκές πράσινες πολιτικές, καθώς εκτοξεύουν τις τιμές, όπως επεσήμανε. Ως παράδειγμα έδωσε τα ενεργειακά αποθέματα στην ανατολική Μεσόγειο και τον Eastmed, που οι προβλέψεις τον θέλουν να μην είναι βιώσιμος, αφού λόγω του «fit for 55» τα εν λόγω αποθέματα δεν θα μπορούν να αξιοποιηθούν.
«Η τεχνολογία των ΑΠΕ δεν είναι επαρκής για ενεργειακή απεξάρτηση», σημείωσε, αφού, συνεπάγεται σε κοινωνικό κόστος που πλήττει πολύ περισσότερο και τους ευάλωτους και τη μεσαία τάξη.
Αναφορικά με τη στρατηγική της Κύπρου ο Υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε πως «είμαστε από τις λίγες χώρες που πήραμε και οριζόντια μέτρα», για να προσθέσει το εξής: «Έχουμε την πολυτέλεια να ζητήσουμε επιπλέον δανεικά, αλλά ως θεματοφύλακες των δημόσιων οικονομικών θέλουμε να είμαστε πολύ προσεχτικοί. Δεν θέλω να επηρεαστεί η βιωσιμότητα του μελλοντικού χρέους».
«Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις», συμπλήρωσε, για να επαναλάβει, αυτή τη φορά από τη σκηνή του Famagusta Business Forum, ότι η «απάντηση μας είναι η ανάπτυξη».
«Βάλαμε στον προϋπολογισμό πολλά χρήματα για ενεργειακή απεξάρτηση μέσω ΑΠΕ και τώρα στοχεύουμε σε ιδιωτικές επενδύσεις, γιατί αυτή θα είναι η κύρια απάντηση έναντι στον πληθωρισμό», κατέληξε.
Διαβάστε ακόμη:
The Residences by Londa: Σε τροχιά υλοποίησης με μεγάλο μομέντουμ
Γ. Καμπανέλλας: Αυξημένο ενδιαφέρον εταιρειών τεχνολογίας για Κύπρο
Καύσιμα: Αυτά είναι τα πιο φθηνά και πιο ακριβά πρατήρια ανά επαρχία
Σταϊκούρας: Η οικονομία της Ελλάδος αναβαθμίζεται
Διαδικτυακή παρέμβαση έκανε ο Υπουργός Οικονομικών Ελλάδος, Χρήστος Σταϊκούρας, που μίλησε για ένα συνέδριο συναισθηματικής αξίας από δύο εξαιρετικά ενεργά επιμελητήρια.
«Οι δύο κυβερνήσεις έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολυεπίπεδες κρίσεις», ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως τα αποτελέσματά τους είναι τουλάχιστον ικανοποιητικά.
«Καταφέραμε επιχειρήσεις και πολιτεία σε πολύ στενή συνεργασία να χτίσουμε ένα δίχτυ ασφαλείας για να συγκρατήσουμε το κίνδυνο των λουκέτων. Ως αποτέλεσμα σημειώσαμε 8,3% ανάκαμψη στην οικονομία της Ελλάδας, περιορισμό του δημοσιονομικού της ελλείμματος και σημαντική συρρίκνωση της ανεργίας», είπε, παρουσιάζοντας τα μέτρα αντιμετώπισης.
Σχολίασε επίσης την αύξηση καταθέσεων σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και τις ισχυρές, υψηλές αντοχές των επιχειρήσεων. «Η οικονομία της Ελλάδος συνεχώς αναβαθμίζεται», δήλωσε.
«Τώρα έχουμε μια νέα, ενεργειακή κρίση που ταρακουνά, αλλά δεν διαφοροποιεί τα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας, ήταν η εκτίμηση του Έλληνα Υπουργού, σύμφωνα με τον οποίο αυτή έχει αναπτυχθεί με 3,1%. «Ναι, επηρεάζεται σημαντική η οικονομία, αλλά αντέχουμε», ήταν η χαρακτηριστικά του δήλωση.
Ακολούθως, ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας παρέθεσε σειρά στόχων που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση και τρόπους με τους οποίους επιτεύχθηκαν.
Αγκαστινιώτης: Κι’ άλλα μέτρα κατά του πληθωρισμού
Ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης είπε πως η Κύπρος έχει κάποια χαρακτηριστικά που την κάνουν ευάλωτη σε κρισιακές καταστάσεις. «Η Κύπρος και η Ελλάδα δεν βρίσκονται πάντα σε θέση ισχύος για αντιμετώπισή τους», δήλωσε επ’ αυτού, καθώς λόγω δημοσιονομικών χρεών υποχρεώθηκαν στο παρελθόν να ενταχθούν σε μνημόνια.
«Το δίδαγμα είναι να προσέχουμε την ευρωστία των οικονομικών μας», είπε χαρακτηριστικά. «Και οι δύο οικονομίες είμαστε αντιμέτωπες με την κρίση του πληθωρισμού που κατασπαράζει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών», σημείωσε.
Πληθωριστικά μέτρα μπορούν να εφαρμοστούν κι άλλα, ήταν ακολούθως η εισήγηση του Αγκαστινιώτη προς τον Υπουργό Οικονομικών, που ήταν στο πάνελ. Ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ εξέφρασε, τέλος, την έντονη του ανησυχία για μελλοντική έλλειψη πρώτων υλών και σοβαρές ανατροπές, τόσο στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών όσο και σε αυτόν του τουρισμού.
Μπρατάκος: Μέτρα δημοσιονομικής ισορροπίας
Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Αθηνών Γιάννης Μπρατάκος, που επίσης συνέβαλε στη συζήτηση διαδικτυακά, είπε πως οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία αναθεωρούνται προς τα κάτω. Τα δεδομένα στην ενέργεια είναι διαφορετικά, πρόσθεσε, καθώς η Ε.Ε. επιδιώκει τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο.
«Νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Ελλάδος δέχτηκαν πιέσεις εξαιτίας των εξελίξεων», επισήμανε ο κ. Μπρατάκος, κάτι που κατέστησε επιτακτική τη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση της χώρας. Μέτρα, που κατά τον πρόεδρο του ΕΒΕ πρέπει να παραμείνουν για όσο διαρκέσει η κρίση. «Οποιοδήποτε μέτρο πρέπει να λαμβάνεται στη βάση της δημοσιονομικής ισορροπίας», είπε λίγο αργότερα.
Κορκίδης: Η επιχειρηματικότητα, το χρήμα και το κλίμα
Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πειραιώς, Βασίλειος Κορκίδης εξέφρασε τη χαρά του για την ταύτιση θέσεων ανάμεσα σε Κύπρο και Ελλάδα απέναντι στις διαδοχικές κρίσεις, κάτι που επέφερε την εμπιστοσύνη στον έξω κόσμο και για τις δύο χώρες.
«Η επιχειρηματικότητα βασίζεται και στο χρήμα και στο κλίμα», είπε. Το κλίμα το δημιουργεί η πολιτική ηγεσία, σχολίασε, για να τονίσει πως έχουμε να αντιμετωπίσουμε την πληθωριστική καταιγίδα. «Πρέπει να διαχειριστούμε την ακρίβεια», ήταν η βασική εισήγηση για αντιμετώπισή της.
Ως άλλη μία στρατηγική κίνηση, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πειραιώς πρότεινε όπως η νοτιοανατολική μεσόγειος -Ελλάδα και Κύπρος- καταστούν ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη. «Οι ΑΠΕ είναι η απάντηση», είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι τα ταμεία ανάπτυξης και οι αναπτυξιακές τράπεζες πρέπει να αξιοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Κυριάκος Ιορδάνου, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου.
Το συνέδριο διοργάνωσαν από κοινού το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου (EBEA) με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ), με την ευκαιρία της 50ης επετείου της αδελφοποίησής τους.