Μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Κύπρο στον τομέα της υγείας

Αξιοσημείωτα συμπεράσματα προέκυψαν από τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο, «Οι επενδυτικές ευκαιρίες στην Ανατολική Μεσόγειο στην εποχή των κρίσεων», που έλαβε χώρα στο Famagusta Business Forum, συνέδριο που συν-διοργανώθηκε από το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου (EBEA) και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ) με την ευκαιρία της 50ης επετείου της αδελφοποίησής τους.

Διαβάστε ακόμη: 

Famagusta Business Forum: Το επιχειρείν στην εποχή των κρίσεων

Κ. Πετρίδης: Κύρια απάντηση στον πληθωρισμό οι ιδιωτικές επενδύσεις

Αλλαγή πορείας στον τουρισμό με οδηγό τον πλουραλισμό

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου, παραδέχτηκε ότι διανύουμε μια δύσκολη περίοδο λόγω της ουκρανικής κρίσης και νωρίτερα της πανδημίας. Παρά τις προκλήσεις που προέκυψαν εξαιτίας των πιο πάνω, το εμπόριο και η βιομηχανία έχουν αυξητική τάση.

«Οι κυπριακές εταιρείες έχουν δείξει τεράστια ανθεκτικότητα», ανέφερε. Το Υπουργείο, είπε, στηρίζεται σε δύο πυλώνες που είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η στροφή στην πράσινη μετάβαση. Έχει επιτευχθεί πρόοδος στα ποσά που δίνονται (σ.σ. σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά), αλλά και στην αυτοματοποίηση του Υπουργείου, ώστε σειρά διαδικασιών να γίνεται ηλεκτρονικά. Μίλησε επίσης για μέτρα και συστήματα μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η κάθοδος εταιρειών τεχνολογίας στην Κύπρο.

Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, που επίσης βρέθηκε στο πάνελ της συζήτηση, μίλησε για τις εξελίξεις στη χώρα και τις εξωτερικές συνθήκες που την επηρεάζουν. Για σκοπούς ανάλυσης του πρώτου σκέλους έκανε ανασκόπηση στις κρίσεις που βίωσε το νησί μας, υπενθυμίζοντας στους συνέδρους πως η Κύπρος κατά την περίοδο της πανδημίας βρέθηκε ανάμεσα στις τρεις καλύτερες χώρες λόγω των μικρών ποσοστών θνησιμότητας και του αριθμού lockdown.

«Παρά την κρίση στην Ουκρανία πολλές χώρες θέλουν να επενδύουν στον τομέα της υγείας στη χώρα μας», είπε ακόμη, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι προχωρά και η εξαγορά νοσοκομείων από ξένα επενδυτικά ταμεία. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, ο Υπουργός Υγείας μίλησε για την ανάγκη μείωσης της τιμής φαρμάκων, κάτι που εισηγήθηκε και σε συναντήσεις τους στην Ευρώπη. Η πρόταση της Κύπρου είναι όπως η χρήση ενός ενιαίου μηχανισμού αγοράς εμβολίων εφαρμοστεί και στην περίπτωση των φαρμάκων, κάτι που ο αρμόδιος Υπουργός εκτιμά ότι κερδίζει έδαφος στο εξωτερικό. «Από αυτή τη κρίση θα βγούμε πολύ πιο ενισχυμένοι λόγω της εξωστρέφειας της σημερινής κυβέρνησης», συμπλήρωσε.

Ο Θεοδόσης Τσιόλας, Γενικός Διευθυντής, της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης και Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, δήλωσε ότι κρίση στην Ουκρανία επηρεάζει την οικονομία μας, αλλά λόγω του ότι η δεν βασίστηκε στις ρωσικές καταθέσεις το τραπεζικό σύστημα παραμένει ισχυρό. Συνέχισε, εκτιμώντας ότι πρέπει «να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία κάτι» που θα επιταχυνθεί από υπουργείο Οικονομικών μέσα από το «όραμα 2030».  Ήδη,  όπως διαπιστώνει, προσελκύσαμε τεχνολογικές εταιρείες μέσω του headquartering. 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ελλάδος,  Άδωνις Γεωργιάδης, πήρε τη σκυτάλη κάνοντας ανασκόπηση των προβλέψεων και της πορείας της ελληνικής οικονομίας από το 2020 και πέρα. «Μπαίναμε στο 2022 με εξαιρετικά ευοίωνα στοιχεία, αλλά, όλ’ αυτά άλλαξαν από 24 Φεβρουαρίου και μετά», είπε, για να σχολιάσει ότι το γενικό περιβάλλον είναι κακό.

Έθεσε ερώτημα ως προς το τι μπορεί να γίνει, καταλήγοντας στα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για αντιμετώπιση του κλίματος, με έμφαση τη μείωση φόρων και την προώθηση επιδοματικών πολιτικών. «Πρέπει να κρατήσουμε δυνάμεις γιατί δεν τελειώνει γρήγορα η κρίση», είπε λίγο αργότερα, κάνοντας έντονη αναφορά στα προβλήματα που δημιουργούνται το τελευταίο διάστημα και που θα βρούμε μπροστά μας, από τις εξελίξεις στην Κίνα.

Το πάνελ συντόνισε ο Ηλίας Χατζηκουμής, Λειτουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Υποστήριξη και Χρηματοδότηση Προγραμμάτων.

Δειτε Επισης

Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου