Γ. Καμπανέλλας: Αυξημένο ενδιαφέρον εταιρειών τεχνολογίας για Κύπρο

Τεράστιες προοπτικές δημιουργεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, να εγκρίνει το νομοσχέδιο που παραχωρεί ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις για προσέλκυση στην Κύπρο ξένων και Κυπρίων επαγγελματιών υψηλού βιοτικού επιπέδου και με εξειδίκευση που εργάζονται στο εξωτερικό και για προώθησης της εγκατάστασης της έδρας ξένων επιχειρήσεων στην Κύπρο (headquartering).

Διαβάστε ακόμα:

The Residences by Londa: Σε τροχιά υλοποίησης με μεγάλο μομέντουμ

Καύσιμα: Αυτά είναι τα πιο φθηνά και πιο ακριβά πρατήρια ανά επαρχία

Altamira: Προς πώληση εμπορικό ακίνητο αξίας €7 εκατ. (photos)

Αποτελεί εξέχουσας σημασίας κίνηση, καθώς από την μία υλοποιείται η στρατηγική προσέλκυσης επιχειρήσεων για δραστηριοποίηση ή και επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην Κύπρο, και από την άλλη ικανοποιεί το έντονο ενδιαφέρον ξένων εταιρειών που δηλώνουν πρόθυμες να έρθουν.

Ο Γιώργος Καμπανέλλας, CEO του Invest Cyprus, μιλώντας στο InBusinessNews αναφορικά με την πιο πάνω εξέλιξη, ανέφερε ότι «είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που βλέπουμε την κυβέρνηση να προχωρεί με σταθερά βήματα στην υλοποίηση της Στρατηγικής Προσέλκυσης Επιχειρήσεων που ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον Υπουργό Οικονομικών».

Όπως τόνισε, είναι πολύ σημαντικό ότι εν μέσω των συνεχιζόμενων προκλήσεων στο διεθνές πολιτικοοικονομικό επίπεδο, η χώρα μας προχωρεί σε ουσιαστικές κινήσεις που βελτιώνουν ακόμα περισσότερο την ελκυστικότητά της ως επενδυτικό προορισμό.

Καταλήγοντας, ο Γιώργος Καμπανέλλας υπογράμμισε πως «το αυξημένο ενδιαφέρον που καταγράφεται κυρίως από εταιρείες τεχνολογίας και υψηλής εξειδίκευσης, οι οποίες τα τελευταία χρόνια προχωρούν στην επιλογή της Κύπρου ως προορισμού για εγκατάσταση των δραστηριοτήτων τους, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την αναπροσαρμογή του αναπτυξιακού μας μοντέλου και τη δημιουργία συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης με οριζόντια οφέλη για όλους τους τομείς της οικονομίας».

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο 

Το νομοσχέδιο, το οποίο κατατίθεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων για θέσπισή του σε νόμο, αφορά 50% φορολογική έκπτωση για εργαζόμενους με περισσότερες από €55.000 ετήσιες απολαβές, ενώ επεκτείνεται το πλαίσιο από δέκα έτη, που ισχύει σήμερα, σε δεκαεπτά έτη, αρχής γενομένης του έτους έναρξης της εργοδότησης στη Δημοκρατία.

Παράλληλα, για σκοπούς ίσης μεταχείρισης, παραχωρείται αντίστοιχη απαλλαγή στους υφιστάμενους δικαιούχους με αμοιβή πέραν των €55.000, νοουμένου ότι ήταν κάτοικοι εκτός της Δημοκρατίας για δώδεκα συνεχόμενα έτη πριν την έναρξη της εργοδότησης τους στη Δημοκρατία. Δίνεται επίσης χαριστική περίοδος δύο ετών για νέους εργαζομένους και για υφιστάμενους έξι μήνες για να ενταχθούν στο πλαίσιο της ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης στις περιπτώσεις που η αμοιβή από εργοδότηση ξεκίνησε με χαμηλότερο ποσό των €55.000. Το νομοσχέδιο αυτό βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη Τρίτη, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης τόνισε ότι «είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό το πρόγραμμα είναι από τα πιο ανταγωνιστικά προγράμματα στην Ε.Ε., ήδη υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον και αφορά ειδικά τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια να επιλέγουν το νησί για εγκατάσταση αλλά και για την έδρα τους».

Ανέφερε ακόμη ότι «είμαστε σίγουροι ότι με αυτό το νομοσχέδιο θα προωθηθεί περαιτέρω η ανάπτυξη αυτού του τομέα που αφορά και ένα στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης».

 

Δειτε Επισης

Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο