Famagusta Business Forum: Το επιχειρείν στην εποχή των κρίσεων

Υπό τον τίτλο «Το επιχειρείν στην εποχή των κρίσεων», πραγματοποιήθηκε στο Event Center της Μαρίνας Αγίας Νάπας το Famagusta Business Forum.

Το Famagusta Business Forum πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της 50ης επετείου της αδελφοποίησης του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου (EBEA) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ). Στο σπουδαίο γεγονός παρέστησαν κορυφαία στελέχη του επιχειρείν και εκπρόσωποι της κυπριακής και ελληνικής κυβέρνησης.

Ο Αυγουστίνος Παπαθωμάς, πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου, είπε πως κοινός στόχος είναι το Συνέδριο να γίνει θεσμός. Οι Αμμοχωστιανοί, τόνισε, έχουν αποδείξει ότι οι κρίσεις δεν τους φοβίζουν. «Μέσα από τις κρίσεις έχουμε μάθει να βγαίνουμε πιο δυνατοί», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας ιστορική αναφορά στις κρίσεις- από την εισβολή μέχρι τις σημερινές προκλήσεις. Πρότεινε επίσης όπως η πολιτεία εφαρμόσει ειδικά κίνητρα για νέες επενδύσεις στην περιοχή.

Ο Βασίλειος Κορκίδης, πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, υπογράμμισε πως η αδελφοποίηση θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις στις δύο χώρες. Αναφορικά με τα μέτρα περιορισμού που πήρε η Ε.Ε. λόγω πολέμου στην Ουκρανία, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικές προτάσεις μέσα από το συνέδριο. Έκανε σύντομη ανασκόπηση των κεφαλαίων που θα απασχολήσουν την εκδήλωση, με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό της ακτοπλοϊκής επανασύνδεσης, σημαντική για το εμπόριο και το μεταφορικό κόστος. Είπε επίσης ότι ο κόσμος επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση, κάτι που αντανακλάται στη ροή των κρατήσεων.

Σημαντικά ήταν τα όσα είπε στην ομιλία του ο Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας. Ο Υπουργός τόνισε ότι ο θεσμός είναι σπουδαίος, εκφράζοντας την υποστήριξη στην προσπάθεια «να μείνει ζωντανή η Αμμόχωστος». Ζούμε σε περίεργες εποχές είπε, για να προσθέσει ότι από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 βιώνουμε πολύ μεγάλες προκλήσεις στην οικονομία και ανάγκες για στενότερη συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου. «Οι προκλήσεις είναι απολύτως κοινές και οι λύσεις απολύτως ταυτόσημες», ανέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης.

Την εκδήλωση τίμησε με χαιρετισμό της και η Νατάσα Πηλείδου, Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Η κ. Πηλείδου πήρε το λόγο για τον δικό της χαιρετισμό λέγοντας ότι διανύουμε δύσκολους καιρούς στους οποίους βλέπουμε μία κατάσταση (σ.σ. στην Ουκρανία), που ξυπνούν μνήμες στους Αμμοχωστιανούς. «Στις μέρες μας χρειάζονται βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα», είπε, για να υπενθυμίσει ότι μέσα από το ταμείο ανάκαμψης το υπουργείο έχει πάνω από μισό δις ευρώ και ότι ήδη έχει για την περσινή χρονιά διατέθηκαν €130 εκατ. και φέτος διατίθενται 155 εκατ. ευρώ. Πρόκειται, σημείωσε, για μια τεράστια προσπάθεια από τις υπηρεσίες του Υπουργείου για να σταθούν δίπλα στη βιομηχανία και τον εμπορικό κόσμο.

Ο Κυριάκος Κούσιος, Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, προσφώνησε το Συνέδριο. Κατά την προσφώνησή του εξέφρασε τη θλίψη του για το γεγονός ότι η εκδήλωση δεν γίνεται στην πόλη της Αμμοχώστου, αφού παραμένει βουβή και περιμένει την απελευθέρωσή της από την Τουρκία που ανοίγει την πόλη της Αμμοχώστου και σφετερίζεται τις περιουσίες. «Η ΠτΔ είναι έτοιμος να προβεί σε διάλογο για μια δίκαιη λειτουργική και άρα βιώσιμη λύση» είπε, τονίζοντας ότι  κάτι τέτοιο «δεν μπορεί να υπάρξει αν η πόλη της Αμμοχώστου δεν επιστραφεί στους κατοίκους της». Μίλησε ακολούθως για τις κρίσεις που βίωσε η Κύπρος, για να τονίσει ότι η κυβέρνηση με σοβαρότητα τις διαχειρίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο υπό τις περιστάσεις κάνοντας, επίσης, αναφορά στο Σχέδιο Ανάκαμψης για περαιτέρω ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

Η πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Άντζελα Γκερέκου, σε διαδικτυακή της παρέμβαση είπε πως εντείνονται οι κοινές δράσεις Ελλάδας-Κύπρου. Σχετικά με τον τουρισμό, ανέφερε ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους άσσους που έχουν οι δύο χώρες. Πρέπει όμως να ληφθούν υπόψη οι νέες συνθήκες και πώς ανταποκρίνονται οι δύο νέες χώρες στις νέες απαιτήσεις. Οι νέες γενιές επιβραβεύουν τον βιώσιμο τουρισμό, σχολίασε. «Δημιουργήσαμε σειρά από καμπάνιες με έμφαση στον τουρισμό ευεξίας, τον θρησκευτικό, τον κινηματογραφικό». Για την ακτοπλοϊκή σύνδεση η πρόεδρος είπε πως είναι «ό,τι πι σημαντικό έχει συμβεί τον τελευταίο καιρό» και πως τα θαλάσσια ταξίδια μας θα έχουν ως αρχή την πράσινη ναυτιλία.

To Forum φιλοξενεί συζητήσεις που αφορούν στις επιπτώσεις στις εθνικές οικονομίες από παγκόσμιες κρίσεις, τα μέτρα αντιμετώπισης πληθωρισμού και αύξησης ρυθμών ανάπτυξης και τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ανατολική Μεσόγειο στην εποχή των κρίσεων.

Δειτε Επισης

Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης