Αλλαγή πορείας στον τουρισμό με οδηγό τον πλουραλισμό

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα την ανάγκη αλλαγή πορείας για το τουριστικό προϊόν πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Famagusta Business Forum. Το συνέδριο διοργάνωσαν από κοινού το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου (EBEA) με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ) με την ευκαιρία της 50ης επετείου της αδελφοποίησής τους.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης πολιτικοί αξιωματούχοι αντάλλαξαν απόψεις για την τουριστική βιομηχανία και τα μαθήματα που πήραν οι πρωταγωνιστές τους, από το παρελθόν.

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, έκανε την έναρξη της συζήτησης, διαμηνύοντας ότι η αντίδραση της κυβέρνησης στην αποκατάσταση πτήσεων την περίοδο της πανδημίας ήταν άμεση και μάλιστα η Κύπρος ήταν η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που εφάρμοσε το Cyprus flight pass. Μίλησε επίσης για άλλα κίνητρα και μέτρα που λήφθηκαν, αλλά και ευκαιρίες που προέκυψαν.

«Ο δείκτης απευθείας συνδεσιμότητας της χώρας μας είναι από τους καλύτερους, σχολίασε», για να πει ότι έχουμε πλέον 700 πτήσεις την εβδομάδα, κάτι που σηματοδοτεί την μεγάλη αύξησή τους. «Είχαμε προετοιμαστεί σωστά», είπε. Σημαντικό σημείο της τοποθέτησής του ήταν η αναφορά στη μεγάλη πρόκληση του μέλλοντος, το πακέτο Fit for 55 που «θα επηρεάσει τον τουρισμό». Ήδη, όπως, ανακοίνωσε καταρτίστηκε σχέδιο και προωθούνται προτάσεις, ώστε το κόστος να είναι όσο πιο χαμηλό γίνεται.

«Με το άνοιγμα άλλων τομέων (σ.σ. στην περιοχή Αμμοχώστου) θα έχει όφελος και ο τουρισμός», δήλωσε αρχικά στην δική του τοποθέτηση του ο Σάββας Περδίος, Υφυπουργός Τουρισμού. Ο πλουραλισμός σε αγορές και σε προϊόντα προς ανάδειξη καθώς και οι εποχές που υποδέχεται τουρισμό είναι σημαντικά στοιχεία ώστε μια χώρα να επηρεάζεται το λιγότερο δυνατό από πιέσεις, σχολίασε. «Δεν έχει γίνει καμία αλλαγή λόγω των κρίσεων, αντίθετα, ενισχύσαμε τις προσπάθειες για υλοποίηση του πλάνου δράσης», απάντησε λίγο μετά σε σχετική ερώτηση, για να τονίσει ότι αυτοί που βρίσκονται στο σταυροδρόμι σήμερα είναι οι επιχειρήσεις που θέλουν να ασχοληθούν με τον τουρισμό.

Η Υφυπουργός Τουρισμού Ελλάδος, Σοφία Ζαχαράκη, είπε πως το 2019 με την εμπειρία της επιτυχίας έκαναν του σχεδιασμούς για βιωσιμότητα, ισορροπία και ποιότητα. Τρίπτυχο που επικρατεί και σήμερα με κάποιες ποιοτικές αλλαγές, εξήγησε.

«Το ταξίδι της περιπέτειας της πανδημίας, μας έχεις ενισχύσει την ανθεκτικότητα και έδωσε αυτοπεποίθηση στους ανθρώπους του τουρισμού» υπέδειξε η κ. Ζαχαράκη σχολιάζοντας, ακολούθως, ότι σημειώθηκε μεγάλη άνοδος στις αφίξεις και πως ιδιαίτερη προσπάθεια γίνεται από το Υφυπουργείου, ώστε να ενισχυθούν οι αφίξεις από Ελλάδα προς Κύπρο. Η Αθήνα δίνει τελευταία έμφαση και στην τουριστική εκπαίδευση, κάτι που επεσήμανε στο πάνελ η  αρμόδια Υφυπουργός.

Ο Δώρος Τάκκας, πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων Αμμοχώστου κληθείς να σχολιάσει το πώς βιώνουν οι ξενοδόχοι Αμμοχώστου την τελευταία τριετία, είπε πως εκεί που αναμενόταν μια καλή σεζόν ήρθε ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας. Κυρώσεις που επηρέασαν δυσανάλογα τον τομέα του τουρισμού. «Χάσαμε το ¼ του τουρισμού μας σε ένα βράδυ», είπε χαρακτηριστικά. Θα μειώσουμε στο μέτρο του δυνατού τη ζημιά, δήλωσε.

Συντονιστής του πάνελ ήταν ο Χρίστος Αγγελίδης, πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων και Αντιπρόεδρος στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου.

Το συνέδριο διοργάνωσαν από κοινού το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου (EBEA) με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ), με την ευκαιρία της 50ης επετείου της αδελφοποίησής τους.

Δειτε Επισης

Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών