Γιατί η PCMK Holdings έριξε άκυρο στο deal με το κράτος για το NCC

Ναυαγεί η εξαγορά του Nicosia City Centre(ΝCC) από το κράτος, στη σκιά του σάλου που προκλήθηκε ένεκα των ενστάσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και του σταυρώματος από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών-κατόπιν συστάσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας-, του σχετικού κονδυλίου που ζητήθηκε προς αποδέσμευση από το Υπουργείο Οικονομικών.   

Την ώρα που χθες σε ανακοίνωση-απάντησή του στα ευρήματα και τις συστάσεις στην ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, το Υπουργείο Οικονομικών τόνιζε μεταξύ άλλων πως δεν έχει υπογραφεί η συμφωνία αγοράς εκκρεμούσης της διαδικασίας αποδέσμευσης των κονδυλίων, πληροφορίες που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας έφεραν την ιδιοκτήτρια εταιρεία, PCMK Holdings Ltd, να παγώνει το προδιαγραφόμενο deal και να έχει καταλήξει σε συμφωνία με ξένο κολοσσό που δραστηριοποιείται στον τομέα της τεχνολογίας (Wrike) για μακροχρόνια ενοικίαση μεγάλου μέρους του κτιρίου.

Διαβάστε εδώ: ΥΠΟΙΚ: Αβάσιμοι ισχυρισμοί Ελεγκτή για Metropolitan και NCC

Όπως πληροφορούμαστε, για την πρόθεσή της να έρθει συμφωνία με άλλο οίκο, η PCMK Holdings Ltd ενημέρωσε με επιστολή της το αρμόδιο Υπουργείο προ περίπου δύο εβδομάδων.  

Θέση της εταιρείας αποτελεί πως η καθυστέρηση που παρατηρείται στο κλείσιμο της συμφωνίας με το κράτος καθίσταται επιζήμια για την ίδια, καθώς μετατρέπει σε ασύμφορη την ανταπόκρισή της στις υποχρεώσεις της έναντι των εργολάβων και γενικότερα σε ό,τι αφορά τρέχοντα έξοδα για την ολοκλήρωση του κτιρίου.

Διαβάστε εδώ: Φρενάρει την αγορά Metropolitan και NCC από το κράτος η Βουλή

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και ώθησε οριστικά την ιδιοκτήτρια εταιρεία να προχωρήσει στη συμφωνία με τον ξένο κολοσσό, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί πως συντηρούσε ζωντανό το ενδιαφέρον του κρίνοντας το κτίριο ως ιδανικό και θεωρώντας πως πληροί όλες τις προδιαγραφές για κάλυψη των αναγκών του, ήταν η πρόσφατη, σχετική, ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα όσα σε αυτή καταγράφονταν ως διαπιστώσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Κύμα ικανοποίησης στους φορείς του τουρισμού για την ακτοπλοϊκή

Με νέα ταινία και ντοκιμαντέρ επανέρχεται το Olivewood

Στο IN Business Μαΐου: Πολυσέλιδο αφιέρωμα στα 14α IN Business Awards

Σάββας Περδίος: Δύσκολη χρονιά, αλλά δεν θα είναι καταστροφή

194 δράσεις κόστους €397 εκατ. για ανάπτυξη της ορεινής Κύπρου

Σε εφαρμογή το Σχέδιο επιχορήγησης αδειών εργοδοτουμένων για το 2022

Εκστρατεία επιθεωρήσεων σε υποστατικά του τομέα της μεταποίησης

Η εταιρεία έκρινε πως τα όσα αναφέρονταν και όσα το τελευταίο διάστημα λέγονταν με αφορμή τις απόψεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και το μπλοκάρισμα που επέφεραν στην διαδικασία εξαγοράς από το κράτος, συνιστούσαν δυσφήμιση για την ίδια και δεν της άφηναν πλέον κανένα άλλο περιθώριο να περιμένει. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, από τη στιγμή που από βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης αφέθηκαν κατά τη συζήτηση του θέματος τον περασμένο Νοέμβριο στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, σκιές γύρω από την ίδια περί ενδεχόμενης διαπλοκής.   

Διαβάστε εδώ: Σκιές Οδυσσέα στην εξαγορά του Nicosia City Center από το κράτος

Υπενθυμίζεται πως το Nicosia City Centre, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Καλλιπόλεως και Εθνικής Φρουράς, προοριζόταν από το κράτος για στέγαση των Εξωτερικών Ιατρείων Λευκωσίας, του Τμήματος Οδοντιατρικών Υπηρεσιών, του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη, καθώς και της Διοίκησης του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Το κτίριο προτάθηκε προς πώληση στο κράτος από την εταιρεία PCMK Holdings Ltd, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης Δήλωσης Ενδιαφέροντος προς τον ιδιωτικό τομέα που δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Οικονομικών στις 13.9.2019, σύμφωνα με την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με Αρ. 87.871 και ημερομηνία 25.7.2019, για πώληση κατάλληλων ακινήτων προς το κράτος για κάλυψη των στεγαστικών αναγκών υπουργείων/υπηρεσιών.

Διαβάστε εδώ: Κόπηκε το Γιώρκειο, ποια άλλα κτίρια αξιολογεί γι’ αγορά το κράτος

Αξίζει να σημειωθεί πως στην χθεσινή απαντητική του ανακοίνωση σε σχέση με τη διαπίστωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ότι η απόκτηση του κτιρίου τελείται σε ασύμφορη για τη Δημοκρατία τιμή, το Υπουργείο Οικονομικών τόνιζε πως η εκτίμηση του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας υπολογίστηκε στα €20.07 εκατ. μειωμένη κατά 10%, λόγω του μεγέθους του κτιρίου, ενώ η αντίστοιχη εκτίμηση από τον ιδιώτη εκτιμητή ανέρχετο στα €24.54 εκ. «Το συμφωνηθέν ποσό κατά τη διαδικασία της οικονομικής διαπραγμάτευσης», υπογράμμιζε το Υπουργείο Οικονομικών, «οριστικοποιήθηκε στα €22.65 εκατ.»

Δειτε Επισης

Νέα εβδομάδα, νέες επενδυτικές ευκαιρίες από την Altamira Real Estate
Astrobank: Προς πώληση ακίνητα ιδανικά για επένδυση
Cyfield: Το κέντρο της Λευκωσίας αλλάζει-Αστικά αντιπλημμυρικά έργα στην ενορία Τρυπιώτη
Σε εξέλιξη η κατασκευή του Zeus Tower-Signature Collection-Εντυπωσιακό βίντεο από τα έργα στο Limassol Blu Marine
Ονειρικές πολυτελείς κατοικίες με θέα τη θάλασσα
Υπογράφηκε η σύμβαση για κατασκευή και επιδιόρθωση πεζοδρομίων στον Στρόβολο-Στο €1 εκ. το κόστος
The Great Ocean Building: Μια νέα πολυώροφη γραφειακή ανάπτυξη στη Λεμεσό-Τι θα περιλαμβάνει
Χωρίς άσπρο καπνό αλλά συνεχίζεται η προσπάθεια... οικοδόμησης συμφωνίας για τη συλλογική σύμβαση
Αύξηση 3,3% στον αριθμό αδειών οικοδομής το πρώτο τρίμηνο του 2024-Τα στοιχεία ανά κατηγορία έργου
Έρχεται το μεγάλο Open Day της Altamira Real Estate στο Majestic Gardens στην Τερσεφάνου