Φρενάρει την αγορά Metropolitan και NCC από το κράτος η Βουλή

Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών τέθηκε τη Δευτέρα το θέμα της διάθεσης κονδυλίων δεκάδων εκατομμυρίων για την αγορά κτιρίων που προορίζονται να στεγάσουν υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες, με τη Βουλή να σταυρώνει τα ποσά, έπειτα και από σύσταση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι  το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε την αποδέσμευση ποσού ύψους €25 εκατ. για την αγορά του κτιρίου Μετροπόλιταν στο κέντρο της Λευκωσίας, για τις ανάγκες στέγασης της διοίκησης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και των υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Άλλα €8 εκ. ζητήθηκαν για την αγορά του κτιρίου Nicosia City Centre(NCC).

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνεδρίασης της Επιτροπής, ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, εξέφρασε την ικανοποίηση της ΕΥ για την απόφαση της Βουλής να ακολουθήσει τις συστάσεις της και να σταυρώσει τα κονδύλια που αφορούν σε ενοικιάσεις και αγορές κτιρίων. «Οφείλουμε να πούμε ότι στις πέντε εργάσιμες μέρες του 2021, η συγκεκριμένη Επιτροπή έσπευσε να συμφωνήσει όρους, παρακάμπτοντας τις διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου», είπε ο κ. Πετρίδης.

Αναφερόμενος στον υπολογισμό των ποσών, που οδήγησαν και στις συστάσεις της ΕΥ, ο κ. Πετρίδης εξήγησε ότι αν ακολουθούνταν η εκτίμηση για το κτίριο του Κτηματολογίου, το οποίο με εμβαδόν 8.000 τ.μ. κόστισε €15 εκ., τότε το κτίριο για το οποίο ζητήθηκε το κονδύλι των €25 εκ., με 6.5000 τ.μ. θα έπρεπε να κοστίζει €12 εκ. «Η εκτίμηση των Δημοσίων Έργων ήταν στα €12.6 εκ. και αδυνατούμε να αντιληφθούμε την εκτίμηση γιατί δόθηκε εκτιμώμενη αξία €20 εκ. και τελική συμφωνία για €21 εκ.», τόνισε ο ίδιος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, μάλιστα, είπε ότι ενόσω η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει κρατική γη που μπορεί να αξιοποιηθεί για να ανεγερθούν κτίρια με σύγχρονες μεθόδους και με συμφέρουσες τιμές για τον φορολογούμενο πολίτη, τότε αυτή θα πρέπει να είναι η κύρια επιλογή. Κατέληξε ότι η επιλογή της ενοικίασης θα πρέπει να αφορά μόνο έκτακτες συνθήκες, ενώ σε ακόμα πιο έκτακτες και επείγουσες ανάγκες μπορούν να συζητηθούν άλλες εναλλακτικές.

Κλείνοντας, υπενθύμισε ότι θέση της ΕΥ είναι ότι θα πρέπει με πλήρη διαφάνεια όλα τα στοιχεία που οδήγησαν στην έγκριση της αγοράς των κτιρίων, να κατατεθούν ενώπιον της Βουλής, έτσι ώστε με άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου αυτή να προχωρήσει στις δέουσες αποφάσεις.
 

Δειτε Επισης

Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης
Στο Lexus Centre Nicosia αποκαλύφθηκε το ολοκαίνουργιο Lexus LBX
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται