Τα τρία πράγματα που ζήτησε να κάνει η Κύπρος η Λαγκάρντ(video)

Αναθεώρηση των οικονομικών προτεραιοτήτων για τους επόμενους μήνες, αξιολόγηση των επιπτώσεων του πολέμου στην οικονομία και καθορισμό των πολιτικών που πρέπει να υιοθετήσει για να προχωρήσει, αποτελούν το τρίπτυχο συστάσεων στις οποίες προέβη προς την Κύπρο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Διαβάστε ακόμη: 

Κ. Ηροδότου: Μέρος της λύσης και όχι το πρόβλημα το τραπεζικό μας σύστημα

Κριστίν Λαγκάρντ: Η Κύπρος θα επιστρέψει στην ευημερία

Η θερμή υποδοχή της Κριστίν Λαγκάρντ από τον Νίκο Αναστασιάδη(pics)

Η Κριστίν Λαγκάρντ σκιαγραφεί την οικονομία της Ε.Ε. από την Κύπρο

 

Μιλώντας στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργάνωσε η Κεντρική Τράπεζα και συντόνισε η IMH, με αφορμή την επίσημη επίσκεψη της προέδρου της κ. Λαγκάρντ στην χώρα μας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ευλογημένη για το γεγονός ότι βρίσκεται και βιώνει την διάσημη, κατά την έκφρασή της, φιλοξενία του νησιού μας, απαγγέλοντας μάλιστα στοίχους από το ποίημα του Καβάφη «Ιθάκη».

«Δείχνει την σύγχρονη ιστορία της Κύπρου αυτό το ποίημα. Μια ιστορία γεμάτη εμπόδια, αλλά βγαίνει συνέχεια με γνώση και σοφότερη», ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ.

 

Σημειώνοντας πως η Κύπρος μεταμορφώθηκε από ένα νησί στην άκρη της ανατολικής Ευρώπης σε ένα νησί στο κέντρο της Ευρώπης, η κ. Λαγκάρντ υπενθύμισε ότι η χώρα μας άντεξε την οικονομική κρίση του 2013, διαψεύδοντας αναφορές και εκτιμήσεις που γίνονταν τότε το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου έχει τελειώσει.

Αναφερόμενη στο πιο πρόσφατο παρελθόν και στα προβλήματα που δημιούργησε στην οικονομία η πανδημία, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπέδειξε πως παρά τα lockdowns, τους περιορισμούς και την μη ύπαρξη τουρισμού, που είναι τόσο σημαντικός για το νησί, η Κύπρος τα κατάφερε.  

«Τώρα», συνέχισε, «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ακόμα μία κρίση που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Είναι ένα μεγάλο σοκ για όλους μας, για τις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Ξέρουμε ότι η Κύπρος, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, θα γεμίσει με αβεβαιότητα».

 

Για να ζητήσει από την Κύπρο τα εξής:

  • Αναθεωρήστε την οικονομική κατάσταση για τους επόμενους μήνες.
  • Αξιολογήστε τις επιπτώσεις του πολέμου στην οικονομία.
  • Ποιες πολιτικές πρέπει να υιοθετήσετε για να προχωρήσετε.

Σκιαγραφώντας την ανάκαμψη μετά την πανδημία, η πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε πως το ΑΕΠ είχε περάσει τα προ 2013 κρίσης επίπεδα. «Η Κύπρος είχε σημαντική ανάκαμψη. Η ανεργία ήταν σε χαμηλά επίπεδα. Οπόταν, τι μας έμαθε η κρίση του 2013; Πως χρειάζεται μετά την πανδημία ένας συνδυασμός πολιτικών και μέτρων σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», επισήμανε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Όπως υπέδειξε, ενώ φέτος τον Φεβρουάριο αναμενόταν οι επιπτώσεις της πανδημίας να έχουν εξασθενήσουν, με την ρωσική  εισβολή όλα άλλαξαν. «Οπότε η λέξη ‘’αβεβαιότητα’’ πλέον θα είναι η λέξη που θα χρησιμοποιούμε πιστεύω πάρα πολύ από εδώ και πέρα».

Εκτίμηση που διατύπωσε η Κριστίν Λαγκάρντ είναι πως:

  • Οι τιμές στην ενέργεια θα μείνουν ψηλές.
  • Η πίεση στον πληθωρισμό στα τρόφιμα θα αυξηθεί.
  • Η παγκόσμια βιομηχανία παραγωγής θα επηρεαστεί αρκετά.

«Η αύξηση του πληθωρισμού και η μείωση της ανάπτυξη θα εξαρτηθεί από την αβεβαιότητα που θα επικρατήσει. Είναι πρόκληση για όλους και για την Κύπρο. Θα επηρεαστούμε από τον πληθωρισμό και τις πιέσεις στην ενέργεια. Ο τουρισμός στην Κύπρο θα επηρεαστεί κυρίως και από την έλλειψη των Ρώσων», επισήμανε.

 

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εστίασε στο θετικό γεγονός ως προς το πόσο σταθερά στέκεται η Κύπρος.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε πως το κυπριακό τραπεζικό σύστημα έχει αρκετά κεφάλαια, μειωμένα ΜΕΔ, και έχει περιορίσει πολύ την έκθεση στη Ρωσία.

«Η Κύπρος έχει διαφοροποιήσει τις τουριστικές ροές, ώστε να καλύψει τις ρωσικές απώλειες. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να παρθούν συλλογικά μέτρα. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι στην Ευρώπη», είπε η κ. Λαγκάρντ.

Υπογράμμισε περαιτέρω πως η κρατική στήριξη δεν θα είναι ποτέ αρκετή και ότι χρειάζονται ιδιωτικά κεφάλαια. «Τα ιδιωτικά κεφάλαια στις ευρωπαϊκές χώρες είναι πιο σημαντικά από ποτέ», τόνισε.

Καταλήγοντας, διαβεβαίωσε πως από πλευράς της η ΕΚΤ θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, επισημαίνοντας πως όσο μακρύτερος σε διάρκεια θα είναι ο πόλεμος, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κόστος.

Το συνέδριο

Το συνέδριο προσέλκυσε το ενδιαφέρον σύσσωμης της επιχειρηματικής κοινότητας του νησιού, ενώ ανάμεσα στους συμμετέχοντες βρέθηκαν κρατικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι κομμάτων. Συνολικά, περισσότερα από 500 άτομα έδωσαν το παρών τους, σε ένα γεγονός που από πολλούς δικαίως θεωρείται ως ιστορικό.

 

 

 

Δειτε Επισης

Ομόφωνα αποδεκτή από την Ολομέλεια η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Πρόταση Νικόλα φέρνει βελτιώσεις στον νόμο για τις πολιτογραφήσεις επαγγελματιών υψηλής εξειδίκευσης
Νόμος για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών-Η εξουσία που παρέχεται στον Έφορο Φορολογίας
«Πολιτικές που θέτουν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, στοχευμένα μέτρα εκεί και όπου χρειάζεται»
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Αυτό θα συνεχίσω να πράττω αν εκλεγώ ευρωβουλευτής
Συνέχιση ανάπτυξης και μείωση πληθωρισμού στην Κύπρο προβλέπει η Κομισιόν
Μνημόνιο Συνεργασίας Invest Cyprus και CYFA με στόχο την ενίσχυση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος μέσω ΑΞΕ
Με τη συμμετοχή της Υφ. Ναυτιλίας Μαρίνας Χατζημανώλη το πρώτο Cyprus Forum Λονδίνου
Παραμένει ανοικτό το μέτωπο των συλλογικών συμβάσεων σε οικοδομική και ξενοδοχειακή βιομηχανία
ΠτΔ: Rebranding της Κύπρου και αναθεωρημένο σχέδιο κινήτρων για αδειοδότηση αυθαίρετων/νέων κατασκευών