Lidl Κύπρου: Κεραίες στο μέλλον

Τις προτεραιότητες της Lidl Κύπρου, μέσα από τις πολυεπίπεδες δράσεις που αναλαμβάνει σε θέματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) και βιώσιμης ανάπτυξης, αναλύει ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, Σπύρος Κονδύλης. 

Στόχος, επισημαίνει, είναι η αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου μέσω μιας υπεύθυνης χρήσης φυσικών πόρων και μιας σύγχρονης οικονομίας, που συμβάλλει σε ένα βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη και την ευημερία των πολιτών.

Ποια είναι η εταιρική σας φιλοσοφία και στρατηγική σε θέματα υπευθυνότητας;

Εφαρμόζουμε ένα ολιστικό μοντέλο υπευθυνότητας που ξεκινάει από τους παραγωγικούς πόρους, τη γεωργία και την κτηνοτροφία, περνάει μέσα από την εφοδιαστική αλυσίδα και τη διαχείριση εμπορευμάτων, τη μεταφορά και αποθήκευση, για να καταλήξει στον τελικό καταναλωτή και την κοινωνία. Εξάλλου, η βιώσιμη ανάπτυξη προϋποθέτει πάνω απ’ όλα τη βιώσιμη κοινωνία. Γι’ αυτό και ενσωματώνουμε πρακτικές υπεύθυνης επιχειρηματικότητας στην καθημερινή λειτουργία μας, μέσα από την αλληλεγγύη, τη στήριξη και την ενδυνάμωση, κυρίως των λιγότερο προνομιούχων συμπολιτών μας, στοχεύοντας στη διαμόρφωση ενός καλύτερου αύριο για όλους.

Καλύτερο αύριο

Πώς θα αξιολογούσατε τη μέχρι τώρα δράση σας στην Κύπρο;

Δραστηριοποιούμαστε στην Κύπρο πάνω από 11 χρόνια. Επιλέγουμε να αφήνουμε το δικό μας θετικό αποτύπωμα στη χώρα, πάντα με στόχο όσα απολαμβάνουμε σήμερα, να μπορούμε να τα έχουμε και αύριο. Η Lidl Κύπρου έχει τις κεραίες της στραμμένες στο μέλλον. Οραματίζεται την επόμενη μέρα με τη δύναμη της μοναδικής της φιλοσοφίας. Είναι αυτή που επιτρέπει στην εταιρεία να καινοτομεί σε κάθε συγκυρία, να δημιουργεί προοπτική και να την υπηρετεί με επιτυχία. Η Lidl Κύπρου προσφέρει στήριξη, σύγχρονη αντίληψη και πρόσθετη αξία στους συνεργάτες της. Τους δικούς της ανθρώπους, που μοχθούν καθημερινά για το καλύτερο. Τους εξωτερικούς προμηθευτές και τους παραγωγούς. Αλλά και εκείνοι με τη σειρά τους επιστρέφουν στην εταιρεία ποιότητα, έμπνευση, ιδέες, δυναμική εξέλιξης. Και το σημαντικότερο, ίσως, είναι ότι αυτό το ολιστικό μοντέλο ευθύνης εγγυάται αυτό που όλες και όλοι εμείς στη Lidl Κύπρου ονομάζουμε «καλύτερο αύριο».

Με ποια νέα projects υποστηρίζεται αυτή η κατεύθυνση;

Από την πλευρά μας υπογραμμίζουμε τη δέσμευσή μας απέναντι στη βιώσιμη ανάπτυξη, με την αυξανόμενη διάθεση βιώσιμων προϊόντων και μετρήσιμες πρακτικές που προστατεύουν το κλίμα. Η Lidl Κύπρου συνεισφέρει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος κάτω από την ομπρέλα του Ομίλου Schwarz και την πρωτοβουλία Science Based Targets, συμβάλλοντας στον φιλόδοξο στόχο για τη συγκράτηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 1,5°C. Άλλωστε, εδώ και μερικά χρόνια η εταιρεία υλοποιεί δράσεις και στο πλαίσιο της στρατηγικής «Reset Plastic» του ομίλου.

Πού στοχεύει η στρατηγική «Reset Plastic»;

Η ολιστική προσέγγιση αυτής της πρωτοβουλίας αποβλέπει τόσο στην ευαισθητοποίηση όσο και στην αλλαγή αντιλήψεων ως προς το πώς διαχειριζόμαστε το πλαστικό στην καθημερινότητά μας. Ήδη εφαρμόζουμε μια φιλόδοξη κλιματική στρατηγική με συγκεκριμένους κλιματικούς στόχους. Δίνουμε προτεραιότητα στην ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων, την αποφυγή, τη μείωση και - όπου αυτό δεν είναι δυνατόν - στην αντιστάθμιση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλες τις επιχειρηματικές μας δραστηριότητες. Σε αυτές περιλαμβάνουμε και την εφοδιαστική αλυσίδα.

Επίγνωση ευθύνης

Μιλήστε μας για τις σημαντικότερες δράσεις σας στο πλαίσιο της ΕΚΕ στρατηγικής σας.

Ως μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής πώλησης τροφίμων, έχουμε επίγνωση της ευθύνης που μας αναλογεί, η οποία ολοένα και μεγαλώνει, λόγω και των νέων ανοιγμάτων καταστημάτων που προγραμματίζονται για το 2022. Απόδειξη πως είμαστε όχι μόνο κοινωνοί του μηνύματος της βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και πρωτεργάτες στην υιοθέτηση των τακτικών της, είναι οι πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει. Η προσπάθεια μας για ένα καλύτερο αύριο αποτυπώνεται και στη συμμετοχή της Lidl Κύπρου ως μέγα χορηγού στην ξεχωριστή για τα κυπριακά δεδομένα πρωτοβουλία προστασίας του περιβάλλοντος, Let’s do it! Cyprus, που αποτελεί μέρος της καμπάνιας, Let’s Do It! World. Μιας παγκόσμιας εκστρατείας καθαρισμού, που στόχο έχει να απαλλάξει τις φυσικές περιοχές από πλαστικά και σκουπίδια.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το πρόγραμμα «Mind REset»; 

Σήμερα είμαστε στη διαδικασία ολοκλήρωσης του πρώτου εκπαιδευτικού προγράμματος «Mind REset», το οποίο υλοποιείται με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και του JA Cyprus. Σε αυτό το πρόγραμμα στόχο έχουμε να έρθουν οι μαθητές και οι μαθήτριες σε επαφή με τον τομέα της περιβαλλοντικής επιχειρηματικότητας και να τους βοηθήσουμε να αναπτύξουν δεξιότητες που θα συμβάλουν στην προστασία και τη διατήρηση του περιβάλλοντος. Παράλληλα με αυτό, να εντοπίσουν τις συνέπειες της χρήσης του πλαστικού στη ζωή μας και να προτείνουν πρακτικές και βιώσιμες λύσεις, που θα συμβάλουν στην προστασία και τη διατήρηση του περιβάλλοντος. Τέλος, ένα νέο project είναι η υποστήριξη του Κέντρου Μελετών και Έρευνας Ακτή, με το οποίο θα προβούμε σε δράσεις κατά τη διάρκεια του 2022. 

Αλλάζουμε συνήθειες

Ποιο είναι το επιδιωκόμενο για τη Lidl;

Τα μέτρα που έχω αναφέρει αποτελούν μέρος της διεθνούς στρατηγικής του ομίλου Schwarz, «Reset Plastic», που ξεκίνησε το 2018, με όραμα «λιγότερο πλαστικό, κλειστός κύκλος πρώτων υλών».Κάτω από το «Reset Plastic» έρχεται και κουμπώνει και η νέα συνεργασία με το Κέντρο Μελετών και Έρευνας Ακτή, με στόχο μας την ενεργοποίηση της κοινωνίας. Μέσα από τις συνεργασίες μας επιδιώκουμε να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό για την ανάγκη να αλλάξουμε τις καθημερινές συμπεριφορές και τις καταναλωτικές μας συνήθειες.

Ποιο είναι το σημαντικότερο μάθημα που πήρατε ως εταιρεία από την πανδημία;

Η μάχη κατά του covid-19 είναι ένας μαραθώνιος. Σε κάθε δύσκολη στιγμή που προκύπτει, θεωρούμε καθήκον μας να σταθούμε αρωγός και συμπαραστάτης στην προσπάθεια της χώρας να ανακάμψει από την πανδημία. Στη Lidl Κύπρου, αυτά τα δυο χρόνια, η στήριξη και η φροντίδα των συνανθρώπων μας εξακολουθεί να είναι στρατηγική προτεραιότητά μας. Σε αυτό το πλαίσιο στηρίζουμε έμπρακτα καθημερινά τους εργαζόμενους μας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή μάχης για την ομαλή εξυπηρέτηση των καταναλωτών. Αναπτύσσοντας μαζί τους ένα άμεσο διάλογο επικοινωνίας και επιβραβεύσεων μέσα από το εσωτερικό κανάλι επικοινωνίας μας - Lidl In-  και το application μας - we are lidl.  Είμαστε περήφανοι γι’ αυτούς όχι μόνο για την υπομονή και το σθένος που έχουν επιδείξει αλλά και για το σεβασμό και την ετοιμότητα τους στις καθημερινές αλλαγές που προκύπτουν λόγω της πανδημίας. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμό Κύπρου με το επισιτιστικό του πρόγραμμα αλλά και την υιοθέτηση του δωματίου στη νέα Αροδαφνούσα, τον Ερυθρό Σταυρό καθώς και άλλους άλλες ΜΚΟ με προϊοντικές δωρεές, σε ένα σταθερό πλαίσιο, έτσι ώστε να είμαστε δίπλα στους ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη. Όσο για το μέλλον, θα υλοποιήσουμε δράσεις με κύρια κατεύθυνσή μας τον σεβασμό στο περιβάλλον. Είναι πλέον ευθύνη όλων μας. Αλλά τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχουν οι επιχειρήσεις, που ηγούνται μέσα από την εξέλιξη.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Βιομηχανική περιοχή Αραδίππου, Πηγάσου 2, 7100, Αραδίππου, Λάρνακα

Τηλέφωνο: 80094404

E-mail: info@lidl.com.cy

Ιστοσελίδα: https://corporate.lidl.com.cy/el/responsibility

Social media:

https://www.facebook.com/lidlcy/

https://twitter.com/lidl_cyprus_

https://www.youtube.com/user/lidlcyprus

https://www.instagram.com/lidl_cyprus/

https://www.linkedin.com/company/lidl-cyprus

Δειτε Επισης

Petrolina (Holdings) Public: Κοντά στην κοινωνία
Parimatch Tech: Είμαστε μέρος της λύσης
Lidl Κύπρου: Κεραίες στο μέλλον
ΕΥ Κύπρου: Η εταιρική μας κουλτούρα προσδιορίζει τη στρατηγική μας σε θέματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Σε ηγετικό ρόλο για την πράσινη οικονομία
ΟΠΑΠ Κύπρου: Ο διαχρονικός σύμμαχος
Η ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ: Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη