ΟΠΑΠ Κύπρου: Ο διαχρονικός σύμμαχος

Με την υπόμνηση ότι η ΟΠΑΠ Κύπρου καλύπτει σταθερά μέσω των δράσεών της και τους πέντε τομείς που επηρεάζουν και αφορούν στην κοινωνία και τον τόπο, ο Διευθύνων Σύμβουλός της, Δημήτρης Αλετράρης, αναλύει τις πρωτοβουλίες και τα έργα του οργανισμού, υπογραμμίζοντας πως όλα αυτά αποτελούν ευθύνη και όχι επιλογή για ένα δυνατό σύμμαχο της κοινωνίας.

Τι σημαίνει για την ΟΠΑΠ Κύπρου η εταιρική κοινωνική ευθύνη (ΕΚΕ);

Για να μπορέσουμε να δώσουμε την ολοκληρωμένη διάσταση της εταιρικής φιλοσοφίας της ΟΠΑΠ Κύπρου, θα πρέπει να ακολουθήσουμε την πορεία της στη χώρα μας, από το πρώτο κιόλας βήμα της, το 1969. Γιατί ακριβώς ο τρόπος, με τον οποίο ο Οργανισμός τότε ΟΠΑΠ συνδέθηκε με τον τόπο και τους ανθρώπους του, ερμήνευε την κοινωνική ευθύνη πολύ πριν αυτή προσδιοριστεί θεσμικά διεθνώς. Συνεπώς, η εταιρική φιλοσοφία μας είναι συνυφασμένη με την ίδια τη δράση της εταιρείας, έχοντας ως πρώτιστο μέλημά της τον απόλυτο σεβασμό στην κοινωνία όπου αυτή δραστηριοποιείται. Αυτός ο σεβασμός διέπει την όλη στρατηγική μας, η οποία εκφράζει τις δράσεις της συστηματικά και με συνέπεια στη βάση και της ιεράρχησης των αναγκών της κοινωνίας και των ανθρώπων του τόπου στην κάθε εποχή και περίοδο της ζωής τους.    

Υγεία πάνω απ’ όλα

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές δράσεις ΕΚΕ της ΟΠΑΠ Κύπρου;

Από το 2008 οι δράσεις της ΟΠΑΠ Κύπρου καλύπτουν σταθερά τους πέντε τομείς, οι οποίοι συνοψίζουν στην ουσία σημαντικά θεμέλια της ζωής και της προοπτικής του ίδιου του τόπου. Αναφέρομαι ασφαλώς στην Υγεία, τον Πολιτισμό, την Παιδεία, το Περιβάλλον και βέβαια στο μαζικότερο των κοινωνικών φαινομένων, τον Αθλητισμό. Ο κάθε ένας από αυτούς τους τομείς έχει τη δική του σημαντικότητα σε σχέση με τη δημιουργική συνεισφορά του στον τόπο, γι’ αυτό και παίρνει από εμάς την ανάλογη στήριξη. Διαχρονικά όμως, αλλά και ιδιαίτερα στις τωρινές δύσκολες στιγμές με την πανδημία, πρώτιστη έγνοια μας είναι η Υγεία χωρίς, επαναλαμβάνω, να επηρεάζεται η στήριξή μας στους άλλους χώρους. Προτάσσοντας λοιπόν αυτή την ευθύνη, ακόμη και στην περίοδο μη λειτουργίας των παιχνιδιών της, η ΟΠΑΠ Κύπρου ήταν παρούσα στηρίζοντας με συνέπεια και δύναμη τους σχεδιασμούς της πολιτείας για αντιμετώπιση της πανδημίας και προστασία της υγείας των πολιτών.

Δώστε μας κάποια παραδείγματα της προσφοράς σας.

Υπενθυμίζω ενδεικτικά την εισφορά ενός εκατομμυρίου και 330 χιλιάδων ευρώ (1.330.000) για τη δημιουργία της νέας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και τη στήριξη του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου για την αγορά ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού για τους επαγγελματίες υγείας. Ακόμα, την προσφορά ενός υπερσύγχρονου συστήματος ολοκληρωμένης διαγνωστικής απεικόνισης, με το οποίο ενισχύσαμε τα κρατικά νοσηλευτήριά μας με τεχνολογίες αιχμής στο Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής. Επίσης, τη στήριξη του Συνδέσμου «Μωρά Θαύματα» με την εξασφάλιση και παραχώρηση στο κράτος ενός ασθενοφόρου ειδικά διαμορφωμένου για πρόωρα νεογνά, έτσι ώστε αυτά να μεταφέρονται με ασφάλεια στις δύο Μονάδες Νεογνών στα Νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού και πολλές άλλες ενέργειες. Παράλληλα συνεχίσαμε τη στήριξή μας σε όλους τους θεσμοθετημένους φορείς υγείας και κοινωνικής αρωγής, σε όλους τους αθλητικούς φορείς, ομοσπονδίες, αθλητές και εθνικές ομάδες, καθώς βέβαια και φορείς του πολιτισμού με τη μεγάλη χορηγία στο Ίδρυμα Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, στο Διεθνές Φεστιβάλ τα «Κύπρια» και πολλές άλλες καλλιτεχνικές εκφράσεις. Κι επειδή το 2021 είχαμε και τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκυο, στεκόμαστε ιδιαίτερα στη στήριξη της ολυμπιακής μας ομάδας, η οποία εκπροσώπησε άξια τη χώρα μας.

Η προσφορά θα έπρεπε να αποτελεί στάση ζωής για μια εταιρεία;

Μιλώντας για την ΟΠΑΠ, αυτή ήταν ανέκαθεν η στάση της απέναντι στην κυπριακή κοινωνία για πενήντα και πλέον χρόνια. Αυτή είναι η ευθύνη της κάθε μεγάλης εταιρείας στον χώρο δραστηριοποίησής της, πολύ περισσότερο όταν αυτός στριμώχνεται από κρίσεις, όπως αυτή της πανδημίας. Πρέπει να είμαστε και να νιώθουμε περήφανοι υποστηρικτές της κοινωνίας μας κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και το 2022.

Προσοχή στις ανάγκες

Πού πιστεύετε πρέπει να επενδύσουν περισσότερο οι κυπριακές επιχειρήσεις, για να γίνουν πιο κοινωνικά ευαίσθητες;

Η κάθε εταιρεία έχει ασφαλώς τη δική της φιλοσοφία και στρατηγική στην εκδήλωση της κοινωνικής της υπευθυνότητας. Αν δεχτούμε όμως τη γενική φιλοσοφία της ΕΚΕ, σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις ως οντότητες άρρηκτα συνδεδεμένες με το κοινωνικό σύνολο, μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται, επηρεάζουν και επηρεάζονται από τα δεδομένα της εποχής και του χώρου δράσης τους, τότε θα πρέπει να αξιολογήσουν τα δεδομένα της τωρινής εποχής και να ιεραρχήσουν ανάλογα τις ανάγκες. Οι συνέπειες της πανδημίας αφορούν ασφαλώς πρώτιστα στην υγεία, αλλά την ίδια στιγμή τα στριμωγμένα οικονομικά δεδομένα έχουν ανατρέψει προγράμματα και σχεδιασμούς σε πολλούς άλλους ωφέλιμους τομείς, όπως ο Πολιτισμός, η Παιδεία και ο Αθλητισμός, που επίσης θα πρέπει να στηριχθούν. Συνεπώς, αυτό που θα κάνει τις επιχειρήσεις κοινωνικά πιο ευαίσθητες είναι η προσοχή τους στις πραγματικές ανάγκες της κυπριακής κοινωνίας. 

Πώς άλλαξε ο covid-19 την έννοια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και πώς συνεχίζει να την επηρεάζει;

Ο covid-19 δεν άλλαξε την έννοια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, άλλαξε ενδεχομένως τον τρόπο έκφρασής της. Οι ευρύτερες οικονομικές συνέπειες λογικά έχουν επηρεάσει και τις δράσεις ΕΚΕ για πολλές εταιρείες και επιχειρήσεις. Ως ΟΠΑΠ Κύπρου φροντίσαμε να μη συμβεί αυτό, συνεχίζοντας απρόσκοπτα τη στήριξή μας στους φορείς υγείας και παροχής ευρύτερης κοινωνικής προσφοράς. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες, τις ανατροπές που προκαλεί παγκόσμια η πανδημία και το ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον, αντιδρούμε ανάλογα ώστε να μπορέσουμε να παραμείνουμε ο δυνατός σύμμαχος της κυπριακής κοινωνίας, εξακολουθώντας να στηρίζουμε την Υγεία, τον Πολιτισμό, την Παιδεία, το Περιβάλλον και τον Αθλητισμό.   

Ποιο είναι το σημαντικότερο μάθημα που πήρατε από την πανδημία;

Στο ανθρώπινο επίπεδο, το βασικό μάθημα που πήραμε είναι ότι πάντα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε ανατροπές, οι οποίες επηρεάζουν το σύνολο των ανθρώπων και του τόπου. Παράλληλα, ως εταιρείες θα πρέπει να μελετήσουμε και να αξιοποιήσουμε όλα τα δεδομένα ανθρώπινης, κοινωνικής και οικονομικής συμπεριφοράς, που επέβαλε η κρίση της πανδημίας. Οι εξ ανάγκης νέες τάσεις και στάσεις στην κοινωνία και την αγορά έχουν διαμορφώσει ένα νέο περιβάλλον, όπου οι δυνατότητες της τεχνολογίας προσδίδουν ευελιξία, προσθέτουν παραγωγικότητα, απλοποιούν τις διαδικασίες και καθιερώνουν μια άλλη ποιότητα συναλλαγών, χωρίς βέβαια ποτέ να παραγνωρίζονται, έστω και στο ελάχιστο, οι ανθρώπινες αξίες.

 

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Λεωφ. Λεμεσού 128-130, 2015 Στρόβολος, Λευκωσία

Τηλέφωνο: 22477300

Email: opapcyprus@opap.gr

Ιστοσελίδα: www.opap.org.cy

 

Δειτε Επισης

Petrolina (Holdings) Public: Κοντά στην κοινωνία
Parimatch Tech: Είμαστε μέρος της λύσης
Lidl Κύπρου: Κεραίες στο μέλλον
ΕΥ Κύπρου: Η εταιρική μας κουλτούρα προσδιορίζει τη στρατηγική μας σε θέματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Σε ηγετικό ρόλο για την πράσινη οικονομία
ΟΠΑΠ Κύπρου: Ο διαχρονικός σύμμαχος
Η ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ: Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη