Χ. Βασιλείου: Πρόσκαιρη συρρίκνωση των επαγγελματικών υπηρεσιών

Ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών αναμένεται να πληγεί με διάφορους τρόπους ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, των κυρώσεων που επιβάλλονται σε ρωσικές επιχειρήσεις και των αντικυρώσεων από την Ρωσία.

Αυτό αναφέρει o Διευθύνων Σύμβουλος της KPMG Κύπρου, Χρίστος Β. Βασιλείου, ο οποίος εκτιμά πως όλα τα πιο πάνω αναμένεται να συρρικνώσουν στο παρόν στάδιο τον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, o κ. Βασιλείου εμφανίζεται πεπεισμένος ωστόσο ότι ένεκα του γεγονότος ότι ο τομέας έχει αναπροσαρμοστεί τα τελευταία χρόνια ανάλογα με τη δυναμική του οικονομικού μοντέλου της χώρας μας, θα καταφέρει να συνεχίσει να αναπτύσσεται όταν η κατάσταση ξεκινήσει να ομαλοποιείται.

Διαβάστε ακόμα:

Φέραμε προϊόντα αξίας €107 εκατ. από Ρωσία και Ουκρανία το 2021

Fluid: Οι αρχιτέκτονες πίσω από το πρώτο Radisson Beach Resort

Το γνωστό εμπορικό κτήριο στον παραλιακό της Λεμεσού που πωλείται

Κληθείς να σχολιάσει πώς και σε ποιο βαθμό η αποχώρηση της KPMG από Ρωσία επηρεάζει τα δεδομένα της δραστηριοποίησης του οργανισμού στην Κύπρο, ο Χρίστος Βασιλείου επισημαίνει πως αν και είναι νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα, αναμένονται δυσκολίες στην εξυπηρέτηση ρωσικών και διεθνών πελατών στο μέλλον, καθώς θα πρέπει να βρεθούν άλλοι αποδεκτοί τρόποι εξυπηρέτησης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της KPMG Κύπρου δεν αναμένει φυγή ρωσικών εταιρειών από την Κύπρο στο παρόν στάδιο, όπως δεν αναμένει επίσης άμεσα κάθοδο νέων εταιρειών. Διαβλέπει όμως αρκετά καλή προοπτική όσον αφορά την κάθοδο ουκρανικών εταιρειών.

Πώς επηρεάζεται ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών στη Κύπρο, ένεκα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των κυρώσεων που επιβάλλονται στη Ρωσία;

Καταρχάς θα ήθελα να αναφέρω ότι τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Ουκρανία, ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στη χώρα, είναι τραγικά. Είναι λυπηρό κατά το έτος 2022 να βλέπουμε τέτοιες εικόνες που μας παραπέμπουν σε παρωχημένες εποχές. Ως KPMG είμαστε στο πλευρό των ανθρώπων που υποφέρουν τέτοιες στιγμές κα το εκφράζουμε έμπρακτα με διάφορους τρόπους. Σε συνεργασία με το δίκτυο μας εργαζόμαστε για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στους συνανθρώπους μας.  

Καθίσταται σαφές ότι ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών, καθώς και πολλοί άλλοι τομείς της οικονομίας, ίσως και σε μεγαλύτερο βαθμό, θα επηρεαστούν αρνητικά ως αποτέλεσμα του πολέμου και των κυρώσεων που επιβάλλονται στη Ρωσία. Ο πόλεμος έρχεται να φέρει τα πάνω κάτω σε μια εποχή κατά τη οποία οι πλείστοι οικονομικοί δείκτες έδειχναν προς τη κατεύθυνση της ανάπτυξης και ειδικά τους τελευταίους μήνες, περιλαμβανομένων αυτών των επαγγελματικών υπηρεσιών.

Ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών αναμένεται να πληγεί με διάφορους τρόπους. Από τη μια η επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους επιχειρηματίες και επιχειρήσεις, η επιβολή αντικυρώσεων από τη Ρωσία και από τη άλλη η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ουκρανία και καθιστά αδύνατο το επιχειρείν, αναμένεται να συρρικνώσουν στο παρόν στάδιο τον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών. 

Ας μην ξεχνάμε ότι η αναμενόμενη μείωση στην υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα που προκάλεσε ο πόλεμος, όπως ο πληθωρισμός και η αναμενόμενη μείωση στο τουριστικό ρεύμα, αναμένονται να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό πολλούς τομείς της οικονομίας και όχι μόνο τις επαγγελματικές υπηρεσίες. Οι συνέπειες του πολέμου, αν συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα, αναμένονται να είναι αλυσιδωτές στην οικονομία και στις επαγγελματικές υπηρεσίες.

Από την άλλη, θεωρώ ένεκα του γεγονότος ότι ο τομέας έχει αναπροσαρμοστεί τα τελευταία χρόνια ανάλογα με τη δυναμική του οικονομικού μοντέλου της χώρας μας, θα καταφέρει να συνεχίσει να αναπτύσσεται όταν η κατάσταση ξεκινήσει να ομαλοποιείται.

Όπως ανέφερα και σε προηγούμενες δηλώσεις μου, ο τομέας μας αποδείχθηκε αρκετά ευέλικτος και ανθεκτικός καταφέρνοντας να  ανακάμψει μέσα από διάφορες δυσκολίες και προκλήσεις.

Μαζί με την αναπροσαρμογή του τομέα έχουμε αναπτύξει ως Οίκος νέες καινοτόμες υπηρεσίες οι οποίες βασίζονται στην τεχνολογία και στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στο ESG, στη διαχείριση και πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων και άλλα, με σκοπό να μειώσουμε όσον το δυνατό περισσότερο την εξάρτηση μας από τους κραδασμούς που προκαλούνται από το πόλεμο.  

Ως ένας από τους μεγαλύτερους οίκους παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών, συμμετέχουμε ενεργά και πρακτικά στην ενδυνάμωση και στην εξέλιξη του τομέα μας στην Κύπρο.

Η αποχώρηση της KPMG από Ρωσία

Η απόφαση αποχώρησης της KPMG από Ρωσία αλλάζει τα δεδομένα στην Κύπρο;

Όπως γνωρίζετε, η KPMG όπως και οι υπόλοιποι μεγάλοι διεθνείς οίκοι παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών έχουν αποχωρήσει από τη Ρωσία, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν. Όλα τα δίκτυα είχαμε στενή συνεργασία με τους οίκους μας στη Ρωσία γιατί συνεργαζόμασταν στη εξυπηρέτηση ρωσικών και διεθνών εταιρειών.

Χρησιμοποιούσαμε τα ίδια συστήματα ελέγχου, κοινές πολιτικές και διαδικασίες, μιλούσαμε την ίδια επαγγελματική γλώσσα. Αυτό καθιστούσε τη διεκπεραίωση της εργασίας πολύ αποτελεσματική, με τους πελάτες μας να ήταν ευχαριστημένοι από το επίπεδο της συνεργασίας και της ποιότητας της εργασίας. Αν και είναι νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα, αναμένονται δυσκολίες στην εξυπηρέτηση τέτοιων πελατών στο μέλλον, καθώς θα πρέπει να βρεθούν άλλοι αποδεκτοί τρόποι εξυπηρέτησης. Είμαστε σε συνεχή επαφή με το δίκτυο μας για τα επόμενα βήματα.

Το πρόβλημα όπως αναφέρομαι πιο πάνω, πηγάζει περισσότερο από τις δυσκολίες που προκύπτουν από τις κυρώσεις και τη κατάσταση στην Ουκρανία, προβλήματα τα οποία προκαλούν μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.  

Οι ρωσικές και ουκρανικές εταιρείες

Εκτιμάτε ότι θα δούμε κάθοδο ουκρανικών και ρωσικών εταιρειών στην Κύπρο;

Πάντα ήμουν της άποψης ότι οι δυνάμεις της αγοράς προηγούνται της πολιτικής γιατί είναι πιο δυναμικές. Πιστεύω ότι όταν καταλαγιάσει λίγο η εμπόλεμη κατάσταση, οι επιχειρήσεις θα κοιτάξουν πως θα επαναδραστηριοποιήσουν τις εργασίες τους.

Σημαντικός παράγοντας σ’ αυτήν τη προσπάθεια θα είναι η σταθερότητα που μπορούν να προσφέρουν οι υποψήφιοι προορισμοί αυτών των εταιρειών, καθώς και το επιχειρηματικό περιβάλλον που θα αντιμετωπίσουν.

Εκτιμώ ότι με τις ρωσικές επιχειρήσεις προς το παρόν η κατάσταση είναι δύσκολη και απρόβλεπτη λόγω των κυρώσεων που εφαρμόζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιλαμβανομένης και της Κύπρου. Αν και δεν αναμένω φυγή εταιρειών από τη χώρα μας στο παρόν στάδιο, εκτός από αυτές που μπορεί να μπορεί να βρίσκονται στη λίστα κυρώσεων, δεν αναμένω άμεσα κάθοδο νέων εταιρειών όσο βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση. 

Όσον αφορά στην προσέλκυση ουκρανικών εταιρειών, θεωρώ ότι υπάρχει αρκετά καλή προοπτική, καθώς η Κύπρος προσφέρεται ως ένας ελκυστικός προορισμός για την επαναδραστηριοποίηση τους. Ας μην ξεχνάμε ότι αρκετές ουκρανικές εταιρείες ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρας μας.   

 

Δειτε Επισης

Διάλεξη για τον εργασιακό εκφοβισμό από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος
Εβδομάδα Πυρασφάλειας από CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και Πυροσβεστική Υπηρεσία για 23η χρονιά
Ενεργή συμμετοχή MUSKITA στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
Συναντήσεις έμπνευσης #ΆκουΤοΣώμαΣου από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου
Η Action Global Communications αναδείχθηκε Mediterranean Consultancy of the Year
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Στις 18 Ιουνίου το 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας
Στην Κίνα για σειρά συναντήσεων και την... βάφτιση πλοίου της ΑAL Shipping η Μαρίνα Χατζημανώλη
Παρουσία Σκουρίδη η συμμετοχή Πανεπιστημίου Νεάπολις στον 47ο Διεθνή Διαγωνισμό ICPC
Yo2: Πρωτοπορία στην παγκόσμια σχεδιαστική συνεργασία από την Κύπρο με το «Touch of Dutch»