RECRUITING & HUMAN RESOURCE OUTSOURCING: Οι 2022 τάσεις του HR

Oι παγκόσμιες τάσεις στα εργασιακά ζητήματα και το HR, που επιβλήθηκαν λόγω πανδημίας και εδραιώθηκαν χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία και τις διαφοροποιημένες ανάγκες του ανθρώπινου δυναμικού, ήλθαν για να μείνουν. Θα καθορίσουν, μάλιστα, σε σημαντικό βαθμό το εργασιακό και κατ’ επέκταση το κοινωνικό περιβάλλον, όπως αναφέρουν στελέχη του τομέα ανθρώπινου δυναμικού στο αφιέρωμα που ακολουθεί.

Mερικά χρόνια πριν, η εργασία από οπουδήποτε, μια εξ  αποστάσεως συνέντευξη για δουλειά και η πρόσληψη μέσω zoom meeting θα φάνταζαν επιστημονική φαντασία. Σήμερα, αποτελούν τη νέα πραγματικότητα που όπως όλα δείχνουν, ήλθε για να μείνει. Και όσοι οργανισμοί επιθυμούν να εντάξουν ή να διατηρήσουν τα καλύτερα ταλέντα στο δυναμικό τους, καλούνται να αγκαλιάσουν την αλλαγή, να εκπαιδευτούν σε αυτή και να σταματήσουν το φαινόμενο της Μεγάλης Παραίτησης, που στέρησε μερικές δεκάδες εκατομμύρια εργαζομένους από τους οργανισμούς παγκοσμίως.

Εξ αποστάσεως εργασία

Οι παγκόσμιες τάσεις στο HR και γενικότερα τα εργασιακά θέματα για το 2022 αφορούν στις αυξημένες παραιτήσεις αλλά και στον μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας που παραμένουν κενές, καθώς και στην ανάγκη του ανθρώπινου δυναμικού για εξισορρόπηση επαγγελματικής - προσωπικής, ζωής σε μια εποχή εύθραυστη όσον αφορά υγεία και ασφάλεια και αβέβαιη εξαιτίας της πανδημίας. Μια από τις μεγαλύτερες τάσεις είναι αυτή της εξ αποστάσεως εργασίας ή ακόμα και της διαδικασίας πρόσληψης από οπουδήποτε. Σύμφωνα με τους Chris Moore και Σόφη Αριστοδήμου, ιδρυτές της Careerfinders, η κύρια τάση που θα συνεχίσει το 2022 αλλά και μετέπειτα, είναι η μεγαλύτερη ευελιξία και κατανόηση των εργοδοτών καθώς οι υβριδικές συνθήκες εργασίας θα επικρατήσουν, με τους εργαζόμενους να δουλεύουν δυο - τρεις μέρες τη εβδομάδα στο γραφείο και τις υπόλοιπες από το σπίτι ή ακόμα και εξολοκλήρου από το σπίτι, μια τάση που εμφανίστηκε και στην Κύπρο με την πανδημία.

Διαδικτυακές προσλήψεις

Πέρα από την τάση της εξ αποστάσεως εργασίας, η οποία όπως όλα δείχνουν ήλθε για να μείνει, οι πρωτοπόρες εταιρείες αγκάλιασαν και τη διαδικασία διαδικτυακής συνέντευξης ως μέσο αξιολόγησης υποψήφιων, κάτι που πλέον θεωρείται η νέα νόρμα, σύμφωνα με τον Αντώνη Παρτζίλη, head of management consulting και την Έλενα Φιλιππίδου, senior manager of management consulting της KPMG. Μάλιστα, η εκ του μακρόθεν αυτή διαδικασία εξοικονομεί χρόνο και κόστος για τις εταιρείες και τους υποψηφίους. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι εταιρείες εργοδότησης αλλά και οι πελάτες τους υιοθέτησαν με προθυμία και ταχύτητα την τεχνολογία και τις διαδικτυακές εφαρμογές, όπως Skype, Teams και Google Meet, προς άγραν ταλέντου, διαδικασία που μέχρι πρόσφατα γινόταν κυρίως δια ζώσης.

Εκπαίδευση για remote διοίκηση

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, η Έλενα Λεωνίδου, διευθύνουσα σύμβουλος της AIMS International Cyprus, εξηγεί πως οι προαναφερθείσες τάσεις και η εφαρμογή τους απαιτούν κι εκπαιδευμένο προσωπικό. «Τα νέα δεδομένα ωθούν τους οργανισμούς στην επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό τους και κυρίως στην εξέλιξη των διευθυντικών στελεχών. Στόχος είναι η ανάπτυξη future-fit leaders, οι οποίοι θα είναι θετικοί στην αλλαγή, θα κατανοούν και θα αξιοποιούν την τεχνολογία και θα είναι σε θέση να διοικούν ομάδες remotely, παρέχοντας στήριξη, επικοινωνώντας το όραμα και θέτοντας αποτελεσματικούς στόχους».

Great Resignation

Κι ενώ ο τρόπος εργασίας και προσλήψεων αλλάζει και αναπτύσσεται, κυρίως χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία, οι κατάλληλοι υποψήφιοι λιγοστεύουν. Ο ρυθμός αποχώρησης των υπαλλήλων, εθελούσιας ή μη, από τα πόστα τους παραμένει υψηλός, όπως δηλώνει το 55% των ηγετών HR, σύμφωνα με τη δεύτερη ετήσια έρευνα της MindEdge, HR in the Age of Workplace Uncertainty. Μεγαλύτερος υπαίτιος η Μεγάλη Παραίτηση, το φαινόμενο που πυροδοτήθηκε τα χρόνια της πανδημίας. Το Great Resignation ή Big Quit, όπως ονομάζεται διαφορετικά, το οποίο αφορά τις μαζικές εθελοντικές παραιτήσεις, οι οποίες ξεκίνησαν στις αρχές του 2021 στην Αμερική, από ανθρώπους κυρίως κάτω των 40 ετών που επιθυμούν μεγαλύτερο work-life balance, εστιάζουν στο well-being και επικαλούνται λόγους ψυχικής υγείας. Μόνο κατά το περασμένο έτος δόθηκαν πάνω από 24 εκατ. παραιτήσεις στην Αμερική. Αρκετοί από αυτούς δεν αναμένεται να επιστρέψουν πριν από τα μέσα του 2022 στην αγορά εργασίας, ενώ ένα μικρό ποσοστό κατά πάσα πιθανότητα δεν θα επιστρέψει ποτέ. Οι παραιτήσεις αυτές, σύμφωνα με τον Αντώνη Παπαδόπουλο, head of Ergodotisi, έγιναν παγκόσμιο trend, με τον OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) να αναφέρει ότι στην Ευρώπη υπάρχουν συνολικά 20 εκατ. λιγότεροι εργαζόμενοι σε σύγκριση με την προ πανδημίας εποχή. Από αυτούς, τα 14 εκατομμύρια έχουν αποχωρήσει οικειοθελώς από την αγορά εργασίας και προς το παρόν δεν αναζητούν οποιαδήποτε εργασία.

Μεγάλη μάχη για το ταλέντο

Ακριβώς, για τους προαναφερθέντες λόγους, αναμένεται μεγάλη μάχη για την απόκτηση ταλέντων μέσα στο 2022. Αδιαμφισβήτητα, οι οργανισμοί που θέλουν να είναι καινοτόμοι και επιτυχημένοι οφείλουν να είναι ανθρωποκεντρικοί, όπως εξηγούν ο κ. Παρτζίλης και η κ. Φιλιππίδου. Η αντιμετώπιση της μεγάλης εξόδου από την εργασία μπορεί να ελαχιστοποιηθεί μέσα από την ενίσχυση δεξιοτήτων και ικανοτήτων του προσωπικού. «Αυτό θα έχει ως τελικό αποτέλεσμα ένα ‘σούπερ’ ανθρώπινο δυναμικό, ανθεκτικό και προσαρμόσιμο στις μελλοντικές ανάγκες του οργανισμού. Επίσης, θα οδηγήσει τους εργαζόμενους να βρίσκουν νόημα και ικανοποίηση στην εργασία τους», εξηγεί η Στέφανη Δικαίου Φεσσά, επιχειρησιακή διευθύντρια, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Ανθρώπινου Δυναμικού, Deloitte. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, θα είναι δυσκολότερο το recruitment ενώ αναμένεται να κοστίσει και περισσότερο.   Θα δοθούν μεγάλες μάχες για την απόκτηση του ταλέντου που βρίσκεται ενεργά μέσα στην αγορά εργασίας, με τις αμοιβές και τις παροχές, την ευελιξία, την αίσθηση ασφάλειας, τις προοπτικές εξέλιξης/ανέλιξης και το πόσο «ευαίσθητη» είναι η εταιρεία σχετικά με το work-life balance του εργαζόμενου, να παίζουν καθοριστικό ρόλο ως προς το ποιον εργοδότη θα επιλέξει τελικά ο υποψήφιος για να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Την ίδια άποψη έχουν και οι ιδρυτές της Careerfinders, σύμφωνα με τους οποίους οι εργοδότες χρειάζεται να δείχνουν μεγαλύτερη κατανόηση, υπομονή και να συμβιβάζονται περισσότερο από ποτέ, αν επιθυμούν να προσελκύσουν και να συγκρατήσουν το προσωπικό τους.

Ζητούμενο η καλή φήμη

Όσοι δεν ακούσουν τις ανάγκες των εργαζομένων, οι οποίοι πια θα αναζητούν καλύτερους και πιο ευέλικτους εργοδότες, κινδυνεύουν να ξεμείνουν από ταλέντο. Εξάλλου, η αποδοχή των ευέλικτων τρόπων εργασίας, όπως η εξ αποστάσεως, θα αυξήσει και το διαθέσιμο ταλέντο, εφόσον χάρη στην τεχνολογία, η χώρα διαμονής κάποιου εργαζόμενου θα μπορεί να διαφέρει από τη χώρα εργασίας. Είναι γεγονός, ότι οι νέες γενιές είναι φτιαγμένες διαφορετικά και ο μισθός δεν είναι το πιο σημαντικό στοιχείο γι’ αυτούς, δηλώνει ο Κυριάκος Ιακωβίδης, general manager της Great Place to Work. Ιδιαίτερα σε μικρές αγορές, όπως η κυπριακή, όταν θα επανέλθει η ομαλότητα, οι άνθρωποι θα θυμούνται εάν και σε ποιο βαθμό μια εταιρεία υποστήριξε τους ανθρώπους της την περίοδο της πανδημίας, εξηγεί ο Μάριος Μουζούρης, επικεφαλής των υπηρεσιών προσέλκυσης, επιλογής και εκπαίδευσης προσωπικού της C.Y Actuaries, ο οποίος συμπληρώνει πως η καλή φήμη μιας εταιρείας θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην προσέλκυση υποψηφίων υψηλής ποιότητας.  

Δειτε Επισης

KPMG ΚΥΠΡΟΥ
GREAT PLACE TO WORK®
FRANKLINCOVEY
FORWARDMINDSETS
DELOITTE
CRONJE & YIANNAS ACTUARIES AND CONSULTANTS LTD
CAREERFINDERS
AIMS INTERNATIONAL CYPRUS
ERGODOTISI
RECRUITING & HUMAN RESOURCE OUTSOURCING: Οι 2022 τάσεις του HR