DELOITTE
13:44 - 16 Φεβρουαρίου 2022
Η ενίσχυση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού είναι πλέον απαραίτητη για την ανθεκτικότητα και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των οργανισμών.
H πανδημία έχει αναγκάσει πολλές επιχειρήσεις να αναθεωρήσουν τη στρατηγική τους, ώστε να γίνουν πιο ανθεκτικές και ευέλικτες. Συγχρόνως, συνειδητοποιούν ότι οι δεξιότητες που θα χρειαστούν στο μέλλον είναι διαφορετικές από αυτές που είχαν ανάγκη μέχρι σήμερα.
Παράλληλα, οι συνθήκες της πανδημίας που βιώνει το ανθρώπινο δυναμικό στην εργασία του, έχει προκαλέσει το φαινόμενο της μαζικής αποχώρησης, γνωστό ως «the great resignation», το οποίο παρατηρείται τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό αυξάνει ακόμη περισσότερο την ανάγκη για κάλυψη κενών σε δεξιότητες και ικανότητες εντός των οργανισμών.
Το εγχείρημα όμως για πρόσληψη προσωπικού, με σκοπό την κάλυψη αυτών των κενών, αποδεικνύεται όλο και πιο δύσκολο για πολλούς λόγους.
Ο πρώτος είναι η ανεπάρκεια διαθέσιμων ταλέντων στην αγορά και η δυσκολία στην εξεύρεση κατάλληλων ατόμων, που θα προσφέρουν πραγματική αξία στον οργανισμό. Ως αποτέλεσμα, οι οργανισμοί βλέπουν τον αριθμό των κενών τους θέσεων να αυξάνεται, αλλά και τον χρόνο της πλήρωσης των θέσεων αυτών (time to fill) επίσης να μεγαλώνει.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι στις πλείστες των περιπτώσεων οι προσλήψεις εξυπηρετούν τις άμεσες ανάγκες του οργανισμού, αντί να γίνονται με προοπτική το μέλλον. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δυσκολεύονται οι οργανισμοί να διατηρούν την ανταγωνιστικότητά τους, να εξασφαλίζουν την ηγετική τους θέση και τη βιωσιμότητά τους ή ακόμη και να επιταχύνουν την αναβάθμισή τους.
Ενώ η πρόσληψη δεν παύει να αποτελεί ένα τρόπο για κάλυψη των κενών σε δεξιότητες και ικανότητες, η στρατηγική για συνεχή επένδυση στο υφιστάμενο προσωπικό για ενίσχυση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων του (reskilling), έχει πιο μακροχρόνια προοπτική και πιο βιώσιμα αποτελέσματα.
Στρατηγική συνεχούς ανάπτυξης του προσωπικού
Η ενίσχυση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων του προσωπικού έρχεται να δώσει λύσεις και στην ανάγκη των οργανισμών για καινοτομία και ψηφιακή αναβάθμιση, στην ανταπόκριση στις συνεχείς μεταβολές για συμμόρφωση με τις κανονιστικές διατάξεις, στην προσαρμογή στο συνεχώς εξελισσόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον, καθώς και στις αυξανόμενες απαιτήσεις του προσωπικού για πρόσβαση σε ευκαιρίες ανάπτυξης.
Είναι σημαντικό η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού να συνδέεται με την επιχειρηματική στρατηγική του οργανισμού, να αξιολογείται και να αναπροσαρμόζεται συνεχώς με βλέμμα προς το μέλλον.
Επομένως, η ανίχνευση μελλοντικών αναγκών ανάπτυξης πρέπει να γίνεται με γνώμονα τη στρατηγική κατεύθυνση του οργανισμού αλλά και τις τεχνολογικές εξελίξεις. Οι ψηφιακές τεχνολογίες και οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (AI) μεταμορφώνουν το εργασιακό περιβάλλον. Συνεπώς, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και ικανότητες, για να βαδίζουν παράλληλα με τις εξελίξεις, καθώς και να μάθουν να προσαρμόζονται συνεχώς, αφού αναδύονται καθημερινά νέοι ρόλοι και καταργούνται άλλοι.
Οι οργανισμοί που αξιοποιούν προγράμματα ανάπτυξης όχι μόνο για να ανταποκριθούν στις βραχυπρόθεσμες ανάγκες, αλλά και για την οικοδόμηση της ανθεκτικότητας του ανθρώπινου δυναμικού, θα εξοπλίσουν τους εργαζόμενους και συνεπώς τον οργανισμό με τις απαιτούμενες στρατηγικές και εργαλεία, που θα τους καταστήσουν ικανούς να προσαρμόζονται και να αντιμετωπίζουν το αβέβαιο μέλλον.
Οι απαραίτητες δεξιότητες και ικανότητες του μέλλοντος
Ενώ αναπτύσσεται ο αυτοματισμός, η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική, η ανάγκη για χειρωνακτικές δεξιότητες, καθώς και για βασικές γνωστικές δεξιότητες (cognitive skills) θα μειωθεί. Η ζήτηση όμως για τεχνολογικές, κοινωνικές, συναισθηματικές και υψηλότερες γνωστικές δεξιότητες (όπως κριτική, δημιουργική και αναλυτική σκέψη) θα αυξηθεί.
Επιπλέον, ανεξάρτητα από τον τομέα στον οποίο εργάζονται ή το επάγγελμά τους, οι εργαζόμενοι θα επωφεληθούν αποκτώντας τις δεξιότητες-ικανότητες που θα τους βοηθήσουν στο να παρέχουν αξία πέραν του οφέλους που προσφέρουν οι αυτοματισμοί και η «έξυπνη τεχνολογία», να μπορούν να λειτουργούν σε ένα ψηφιακό περιβάλλον και να είναι σε θέση να προσαρμόζονται σε νέους τρόπους εργασίας, σε μεταβαλλόμενες συνθήκες αλλά και σε νέους ρόλους.
Ο ρόλος των ομάδων L&D (Learning and Development)
Η πρόκληση για τις ομάδες L&D των οργανισμών είναι να έχουν ως επίκεντρο τις δεξιότητες και ικανότητες που πρέπει να αναπτυχθούν σε ατομικό, ομαδικό και εταιρικό επίπεδο. Η τροφοδότησή τους από εσωτερικά διαθέσιμα δεδομένα και μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο (real time), εξελισσόμενες τάσεις, βέλτιστες πρακτικές και συγκριτικές αξιολογήσεις (benchmarks), θα βοηθήσουν στην ανίχνευση των κατάλληλων δεξιοτήτων-ικανοτήτων για τον κάθε οργανισμό.
Επίσης, είναι σημαντικό να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των εργαζομένων, να διασφαλίζουν ότι η εκπαίδευση και κατάρτιση ταιριάζει και ευθυγραμμίζεται με την πραγματική εργασία, δίνοντας συγχρόνως προσοχή στην εμπειρία και στο ταξίδι μάθησης του εκπαιδευόμενου.
Ο τελικός στόχος είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που προωθεί τη συνεχή ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, βασίζεται σε δεδομένα και προσφέρει ευέλικτες ευκαιρίες ανάπτυξης. Για να επιτευχθεί αυτό, η ομάδα L&D πρέπει να θέσει μια στρατηγική για μια συνεχώς εξελισσόμενη υποδομή, που προσαρμόζεται συστηματικά και ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του μέλλοντος.
Η ενίσχυση δεξιοτήτων και ικανοτήτων έχει ως τελικό αποτέλεσμα ένα «σούπερ» ανθρώπινο δυναμικό, ανθεκτικό και προσαρμόσιμο στις μελλοντικές ανάγκες του οργανισμού. Επίσης θα οδηγήσει τους εργαζόμενους να βρίσκουν νόημα και ικανοποίηση στην εργασία τους. Αυτό θα επιτρέψει σε μια επιχείρηση να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της, χτίζοντας στρατηγικές που βελτιώνουν την οργανωτική ανθεκτικότητα, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή της.
Τηλέφωνο: 22360664
E-mail: sdikaiou@deloitte.com
Ιστοσελίδα: www.deloitte.com/cy