Constantinides Bakery: Το case study μιας healthy συνταγής

Είναι ένα case study που δίνει μαθήματα ζωής. Ο πρωταγωνιστής, 35 χρόνων σήμερα, για δέκα χρόνια πάλεψε να κρατήσει την οικογενειακή επιχείρηση στη ζωή. Οι συνθήκες το έφεραν έτσι που αναγκάστηκε να παρατήσει τα όνειρα για περαιτέρω σπουδές και να αφοσιωθεί στον φούρνο που δημιούργησαν οι γονείς του.

Ο Μαρίνος Κωνσταντινίδης, διευθυντής σήμερα του Constantinides Bakery, όχι μόνο τα κατάφερε αλλά καινοτομεί κιόλας με ειδίκευση σε heatlhier products, ενώ προγραμματίζει και άνοιγμα δεύτερου αρτοποιείου στη Λευκωσία.

Tο παράδειγμα του Μαρίνου είναι ένα από αυτά που μπορούν να εμψυχώσουν, δίχως άλλο, τους νέους σήμερα. Η ζωή άλλα σχέδια είχε απ' ό,τι ο ίδιος υπολόγιζε. Στέλνει, όμως, το μήνυμα ότι όλα μπορούν να γίνουν, φτάνει να έχεις θέληση και πείσμα να πετύχεις:

«Δεν έζησα τα 20s μου, δεν τα χάρηκα. Είχα τελειώσει το bachelor και ετοιμαζόμουν για master part time στο Λονδίνο, ώστε να μπορώ παράλληλα να δουλεύω. Είχα νοικιάσει σπίτι, βρήκα συγκάτοικους, ήμουν έτοιμος για το επόμενο βήμα. Όλα, όμως, ανατράπηκαν. Ήταν μια ψυχοφθόρος περίοδος. Έπρεπε να αναλάβω την οικογενειακή επιχείρηση χωρίς ουσιαστικά να το θέλω. Είτε θα την αναλάμβανα είτε θα έκλεινε».

Μια δεκαετία στα δικαστήρια

Εκείνο το καλοκαίρι διαγνώστηκε ο πατέρας του, Πανίκος, με Αλτσχάιμερ, ενώ η οικογένεια είχε δεχθεί προτάσεις για να πουλήσει τον φούρνο, δυστυχώς όμως, για ψίχουλα. «Ήταν το 2011, μια χρονιά κατά την οποία βλέπαμε τα σημάδια της κρίσης που ερχόταν. Ανέλαβα εξολοκλήρου την οικογενειακή επιχείρηση τον Απρίλιο του 2012 κι από τότε ξεκίνησε ο Γολγοθάς μου. Κι αυτό γιατί πέρασα από πολύ σοβαρά δικαστήρια. Για δέκα, σχεδόν, χρόνια εταιρείες - συνεργάτες του πατέρα μου με οδηγούσαν στα δικαστήρια για χρωστούμενα προηγούμενων ετών».

Οκτώ χρόνια χωρίς μισθό

Όταν μπήκε στα δύσκολα ήταν μόλις 25 χρονών. Για οκτώ χρόνια δεν έπαιρνε μισθό. Ζούσε με 200 ευρώ τον μήνα.

«Κατάφερα να ξεχρεώσω αρκετούς προμηθευτές μας αλλά ακολούθησε η κατάρρευση των τραπεζών, οι υπεραγορές άρχισαν να δουλεύουν Τετάρτες απογεύματα και Κυριακές, με αποτέλεσμα να μειωθεί αυτόματα η δουλειά μας. Ήμουν άπειρος, δεν είχα κανένα δίπλα μου να με συμβουλεύσει. Ήταν μια οικονομική κρίση που ταλάνιζε όλον τον κόσμο, γι’ αυτό θεωρώ ότι μπορούσαν να μου είχαν δώσει λίγη ακόμα πίστωση χρόνου. Πλήρωσα πάρα πολλά λεφτά και σε προμηθευτές και σε δικηγόρους για να ξοφλήσουμε τα χρέη. Ευτυχώς, στις 28 Ιουλίου του 2020 τελειώσαμε και με το τελευταίο δικαστήριο».

Από μικρός στις πωλήσεις

Είκοσι επτά χρόνια πριν, όταν ο Πανίκος Κωνσταντινίδης με τη σύζυγο του Λουκία ξεκίνησαν το αρτοποιείο στα Λατσιά, με πολλές δυσκολίες και δάνεια, δεν γνώριζαν καν το αντικείμενο. Η κ. Λουκία ήταν ράφταινα κι ο κ. Πανίκος εργαζόταν σε εργοστάσιο. Μετά από έρευνα είχαν παρατηρήσει ότι, εκείνη την εποχή, δεν υπήρχαν αρκετά αρτοποιεία που να ξεχωρίζουν, εκτός από την Παγκύπρια Εταιρεία Αρτοποιών σε μεγάλα, βεβαίως, μεγέθη.

Σήκωσαν, λοιπόν, τα μανίκια και έμαθαν τη δουλειά. Δούλευαν από τις 2 το πρωί μέχρι τις 10 τη νύχτα καθημερινά: «Μέναμε στην Παλλουριώτισσα κι ο φούρνος βρισκόταν στα Λατσιά. Δεν είχαν κάποιο να με προσέχει έτσι με έπαιρναν μαζί τους και κοιμόμουν στο αυτοκίνητο από τις 2 το πρωί μέχρι τις 7 που πήγαινα στο σχολείο. Έτσι μεγάλωσα εγώ, μέσα στο αυτοκίνητο».

Κι όταν έπιανε δουλειά, προτιμούσε την κοινωνική συναναστροφή: «Ποτέ δεν ανακατευόμουν στην παραγωγή, προτιμούσα να είμαι στο ταμείο και στις πωλήσεις. Μου άρεσε πολύ να είμαι με κόσμο και πολύ περισσότερο να… κλέβω προϊόντα από το αρτοποιείο μας και να τα πουλώ στον χώρο πίσω από το μαγαζί, πολλές φορές σε πελάτες μας που μόλις είχαν ψωνίσει και έφευγαν, αλλά δέχονταν γελώντας, όπως και οι γονείς μου, την πρότασή μου για… κάτι επιπλέον από εμένα».

H healthy ταυτότητα

Δηλώνει περήφανος για τον δρόμο που διένυσε. Οι δυσκολίες που πέρασε του έδωσαν το έναυσμα να καινοτομήσει στο branding, να εξειδικευθεί σε προϊόντα gluten free, sugar free, high protein και vegan: «Δεν μπορούσαμε να ανταγωνιστούμε τις υπεραγορές, οι οποίες πουλούσαν φθηνότερα από μας. Έπρεπε να βρούμε κάτι διαφορετικό. Δοκίμασα διάφορα, έκανα πολλές λανθασμένες κινήσεις, αλλά έτσι μαθαίνεις.

Στην πορεία, η προσωπική μου εμπλοκή στο fitness και τη σωστή διατροφή μου έδωσε το κίνητρο να αρχίσω να πειραματίζομαι με πιο υγιεινά προϊόντα. Έτσι, ξεκινήσαμε τα χωρίς ζάχαρη, πήγαμε στα vegan, περάσαμε από πολλές εκπαιδεύσεις και επενδύσεις τόσο σε προσωπική ανάπτυξη όσο και σε τεχνική κατάρτιση των εξωτερικών συνεργατών μας, των σεφ. Δημιουργήσαμε μια ξεχωριστή ταυτότητα που σήμερα εκφράζει την πιο υγιεινή διατροφή σε ό,τι αφορά το bakery».

Σήμερα ο Μαρίνος συμμετέχει σε εκπαιδεύσεις με διάφορους σεφ ανά το παγκόσμιο και όσα μαθαίνει τα προσαρμόζει στα δικά του δεδομένα, στις δικές του συνταγές χωρίς ζάχαρη ή γλουτένη, δημιουργώντας τη δική του ταυτότητα. Γι’ αυτό και η εταιρεία βήμα - βήμα στρέφεται προς τη μετονομασία της σε Constantinides Healthier Bakery, λόγω ακριβώς αυτής της πιο healthy κατεύθυνσης που ακολουθεί.

Ιnnovator και leader

Το Αρτοποιείο Κωνσταντινίδη επισκέπτονται πελάτες από όλη την Κύπρο, ενώ παραδίδονται δωρεάν τα προϊόντα του ανά το παγκύπριο. Στοχεύει, ακόμα, στη διάθεση των high protein balls που παρασκευάζει και στο εξωτερικό μέσω Amazon, E Bay κ.ά.                                

Εκτός από τα εξειδικευμένα του είδη, προσφέρει και παραδοσιακά κυπριακά αρτοποιήματα φούρνου: «Κρατάμε το traditional bakery, λόγω του ότι είναι ρίσκο να πουλάς μόνο εξειδικευμένα. Η Κύπρος δεν είναι τόσο μεγάλο παζάρι, ώστε να υποστηρίξει κάτι τέτοιο. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσω να καινοτομώ στον τομέα μου, επιλέγοντας να είμαι innovator και leader στη γρήγορα εναλλασσόμενη αγορά του κλάδου μας. Να δημιουργώ, βοηθώντας παράλληλα τον κόσμο να μην στερείται γλυκές απολαύσεις λόγω θεμάτων υγείας και την ίδια ώρα να ξέρει πως έχει και κάποιες άλλες επιλογές, ανεξάρτητα εάν αντιμετωπίζει ή όχι κάποιο διατροφικό πρόβλημα ή δυσανεξία».

Η εταιρεία ήταν κοντά στον κόσμο και κατά τη διάρκεια των lockdowns που ακολούθησα την πανδημία: «Η δουλειά είχε, μάλιστα, αυξηθεί τότε, γιατί πηγαίναμε εμείς στον πελάτη με διανομές. Επιστρατεύσαμε όλη την οικογένεια, συγγενείς και φίλους, βγήκαν έξω, διέθεσαν τα αυτοκίνητά τους και μας βοήθησαν να αντεπεξέλθουμε στην αυξημένη ζήτηση».

Όλα γίνονται για κάποιο λόγο

Αντιμέτωπος με όλες τις δυσκολίες και τα χρέη, δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Μαρίνος θέλησε να τα παρατήσει και να φύγει. Αλλά ήξερε ότι αν το έκανε, το βάρος του χρέους θα έπεφτε στη μητέρα του, η οποία δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει: «Πιστεύω ότι όλα γίνονται για κάποιο λόγο, όμως δεν κρύβω ότι πέρασα από κόλαση. Δεν μπορεί κανείς να το καταλάβει αν δεν το ζήσει. Να είναι Κυριακή απόγευμα, να κρατάς στο χέρι €1.000 ευρώ και να ξέρεις ότι το πρωί της Δευτέρας θα πρέπει να πληρώσεις είτε €8.000 μισθούς είτε €3.000 - €4.000 για αγορά αλεύρων ή για ρεύμα. Κι όμως, τούτη η κόλαση με έμαθε πολλά. Είναι σαν να κέρδισα αμέτρητα χρόνια εμπειρίας, κάτι που στην πορεία με βοηθά να καταλήγω σε σωστές αποφάσεις και να έχω καλά αποτελέσματα».

Τα αποτελέσματα, όμως, είναι καλά, χάρη και στη φιλοσοφία προσέγγισης του καταναλωτή που ακολουθούσε ο πατέρας Κωνσταντινίδης και αποτελεί αρχή για την εταιρεία μέχρι σήμερα: «Ο πατέρας μου ήταν πάντα της άποψης ότι ο κόσμος πρέπει να έχει την ευχέρεια να δοκιμάζει πρώτα, να κρίνει και μετά να επιλέγει. Έλεγε και κάτι ακόμα, επίσης σημαντικό. Πως είναι καλό να μαθαίνει κανείς μια τέχνη που να του επιτρέπει να είναι και υπάλληλος και μάστρος.

Ανοίγματα και λανσαρίσματα

Σκοπός της εταιρείας για το μέλλον είναι η επέκταση και στο παρόν στάδιο βρίσκεται σε συνομιλίες με διάφορους επενδυτές για επέκταση του Constantinides Bakery με δεύτερο bakery café.

Επιπλέον, μόλις κυκλοφόρησε η νέα σειρά no added sugar croissants με γέμιση. Μια ακόμη καινοτομία, που ακολουθεί, όπως και κάθε άλλη, τον δρόμο της δοκιμής πριν από την καθιέρωση: «Κατά το διάστημα των δοκιμών προσπαθούμε να διαπιστώσουμε εάν το προϊόν δουλεύει και πώς ανταποκρίνεται στις διάφορες συνθήκες.

Εκπαιδεύουμε το προσωπικό για να το προωθεί, το διαφημίζουμε, το προωθούμε στο Foody και στο Wolt με τα οποία έχουμε συνεργασία και στολίζουμε ανάλογα τη βιτρίνα μας. Κι όταν έρχεται ο κόσμος και συνειδητοποιεί πως όλες αυτές οι δελεαστικές επιλογές δεν περιλαμβάνουν ζάχαρη, πραγματικά επιδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον. Αυτό πραγματικά με ενθουσιάζει, είναι το καλύτερό μου».

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

• Η Constatninides Bakery εργοδοτεί 15 άτομα.

• Κάθε δύο ή τρεις μήνες παρουσιάζει καινούργια είδη.

• Στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης προσφέρει κάθε βράδυ προϊόντα σε 50 οικογένειες, μέσω του συνδέσμου.

• Αγκαλιάζω με Αγάπη, αλλά και σε μεμονωμένα άτομα που ζητούν βοήθεια.

• Η εταιρεία συνεργάζεται με αλυσίδες καφετεριών και υπεραγορές.

Συνεργάτες/Partners: Epic, Hellenic Βank και University of Central Lancashire Cyprus (UCLan Cyprus)

Δειτε Επισης

Βραβεία Καινοτομίας & Έρευνας από ΟΕΒ και ΙδΕΚ: Οι γεμάτες έμπνευση δηλώσεις των βραβευθέντων (vid)
Οδηγός προστασίας δεδομένων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Αυξήθηκε κατά 1,4% η βιομηχανική παραγωγή το 2022
ΟΣΙΚΑ: Εξεύρεση προσωπικού και ακρίβεια στο... τραπέζι
Χορηγίες για ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλής ταχύτητας έως 1 Gbps
Η Diplomat αναλαμβάνει τη διανομή LIPTON και PG Tips
Θέλει συστημική λύση για ΜΕΧ η ΚΤΚ - Το έργο και ο στόχος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έργα στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου
Ετήσια Τελετή Βράβευσης Αρίστων Εφήβων Νεανίδων 2022
Στα €23 δισ. το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2022