Ε. Κυαμίδου: Συμβουλές για έξυπνες και επικερδείς επενδυτικές κινήσεις

Η Ελένη Κ. Κυαµίδου,  Wealth Management Director στην Kyamides Trading Limited και ανεξάρτητη επαγγελµατίας στον επενδυτικό και χρηµατιστηριακό τοµέα µας δίνει τις συµβουλές της για έξυπνες και επικερδείς επενδυτικές κινήσεις.

Λόγω της δεδοµένης κατάστασης µε τον ιό έχουµε ριζικές αλλαγές στον επενδυτικό και οικονοµικό τοµέα. Ποια θα ήταν η συµβουλή που θα δίνατε σε ένα νέο επιχειρηµατία, ώστε να µπορέσει να βγει όσο το δυνατόν «αλώβητος» από την δεινή αυτή οικονοµική συγκυρία;
Είναι γεγονός ότι οι σηµερινές οικονοµικές συνθήκες δηµιούργησαν ένα περιβάλλον στο οποίο επιβάλλεται όλοι µας να είµαστε προσεκτικοί στην διαχείριση των χρηµάτων µας. Ο κάθε νέος επιχειρηµατίας θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι ξεκινά µια επιχείρηση για την οποία οι γνώσεις του είναι επαρκείς, ενώ ταυτοχρόνως πρέπει να έχει στο µυαλό του ότι το οικονοµικό περιβάλλον είναι αβέβαιο περισσότερο από κάθε άλλη φορά, εποµένως οι τυχόν αποταµιεύσεις του από προηγούµενες δραστηριότητες του, ίσως φανούν σωτήριες στο νέο του εγχείρηµα. Για να βγει ο κάθε νέος επιχειρηµατίας αλώβητος από τις δυσκολίες που συνεπάγεται ένα νέο επιχειρηµατικό ξεκίνηµα, η «συνταγή» που µπορεί να ακολουθήσει είναι κλασική και µε µεγάλα ποσοστά επιτυχίας! Ουσιαστικά τα πράγµατα είναι απλά! Αν τα έσοδα της επιχείρησης υπερβαίνουν τα έξοδα της τότε µία επιχείρηση είναι υγιής και κερδοφόρα. Το µυστικό όµως της απόλυτης επιτυχίας βρίσκεται στην αποταµίευση! Αν κάθε φορά ένας επιχειρηµατίας αποταµιεύει ένα µέρος του εισοδήµατός του από την επιχείρηση, αυτό θα του δώσει την δυνατότητα µακροπρόθεσµα της είσπραξης διπλού εισοδήµατος, µε αποτέλεσµα η επιχείρηση να αποκτήσει επενδυτική ικανότητα. Η επενδυτική ικανότητα αποτελεί και τον απώτερο σκοπό όλων των δυνητικά επιτυχηµένων επιχειρηµατιών.

Tι σηµαίνει για εσάς η φράση «σωστή επένδυση»; Ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες που καθιστούν µία επένδυση σωστή;
Καταρχάς θα ήθελα να ξεκινήσω αναφέροντας ότι η ανάγκη για επενδύσεις είναι αυξηµένη και αυτό οφείλεται κυρίως στην πανδηµία ή ακόµη και στα αρνητικά επιτόκια που προσφέρονται από τις περισσότερες τράπεζες σε όλα τα κύρια νοµίσµατα. Όσο για το τι καθιστά σωστή µια επένδυση, θα ήθελα να κάνω µια αναφορά στον πατέρα µου κ. Κώστα Κυαµίδη. Από µικρή τον άκουγα να τονίζει ότι µέσα από την µακροχρόνια πορεία του ως εξιδεικευµένος Ανεξάρτητος Οικονοµικός Σύµβουλος, η κάθε επένδυση θα πρέπει να επιφέρει υψηλότερες αποδόσεις από τους καταθετικούς τόκους, καθώς και να εξασφαλίζει την ασφάλεια των καταθετών. Αυτό συνεπάγεται ότι η τράπεζα πρέπει να είναι φερέγγυα και πιο συγκεκριµένα να αξιολογείται µε τουλάχιστον ένα “Α” από διεθνούς οίκους αξιολόγησης, όπως τον Moody’s. Κατά την άποψη µου λοιπόν, δεδοµένου ότι µία πιθανή επένδυση πληροί τα πιο πάνω κριτήρια σηµαίνει ότι ο επενδυτής έχει εξασφαλίσει την «σωστή επένδυση».


Πως µπορούµε µε την βοήθεια ενός οικονοµικού συµβούλου να εξασφαλίσουµε την ασφάλεια των καταθετικών και επενδυτικών µας κινήσεων;
Ένας Ανεξάρτητος Οικονοµικός Σύµβουλος (IFA) µπορεί να υποδείξει την καλύτερη στρατηγική, διότι το κύριο µέληµα του είναι να επιλέξει το καλύτερο που υπάρχει από την αγορά για τον πελάτη του, κατευθύνοντας τον αναλόγως µε τις ανάγκες του και το ρίσκα που µπορεί και είναι διατεθειµένος να πάρει. Επιπλέον, µία συνεργασία µε ένα αξιόπιστο IFA θα µας προστατεύσει από πιθανά λάθη, µικρά ή µεγάλα, τα οποία θα µας κοστίσουν χρόνο και χρήµα, ενώ παράλληλα θα µας καθοδηγήσει µε σωστά και σταθερά βήµατα ούτως ώστε να πραγµατοποιήσουµε τα µελλοντικά µας σχέδια και όνειρα!

Ένα µεγάλο µέρος ανθρώπων θεωρεί ότι ένας οικονοµικός σύµβουλος είναι απαραίτητος σε άτοµα και εταιρείες που διαχειρίζονται µεγάλα οικονοµικά κεφάλαια. Ποια είναι η απάντηση σας σε αυτή την θεωρία;
Πράγµατι, ο ρόλος του οικονοµικού συµβούλου είναι πολύ σηµαντικός αλλά και απαραίτητος εφόσον στις πλείστες των περιπτώσεων µπορεί να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις µε τρόπο, ώστε να µειώσει πιθανά ρίσκα που συνοδεύουν τις αποφάσεις των µεγάλων εταιρειών αλλά και επενδυτών. Ο ρόλος του οικονοµικού σύµβουλου γίνεται ιδιαίτερα σηµαντικός στη διαχείριση µεγάλων κεφαλαίων όταν συντρέχουν και άλλοι ενδογενείς, αλλά και εξωγενείς παράγοντες, όπως π.χ. η πανδηµία, που έχουν ως αποτέλεσµα µία συνεχόµενη αυξοµείωση στις τιµές των µετοχών, δηµιουργώντας µια µεγάλη αβεβαιότητα µεταξύ εταιρειών, καταναλωτών αλλά και επενδυτών στην οικονοµία.

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας σχετικά µε την επενδυτική δυνατότητα της Κύπρου στα επόµενα χρόνια;
Είναι παραδεκτό ότι για να γίνουν ξένες επενδύσεις σε µια χώρα χρειάζονται τρία στοιχεία: πολιτική σταθερότητα, εργατικό δυναµικό που να διακρίνεται από επαγγελµατισµό και αποδεκτό κόστος, καθώς και «rule of law» δηλαδή κανόνες που προστατεύουν την οµαλή λειτουργία οικονοµικών δραστηριοτήτων χωρίς ευνοιοκρατία. Επιπροσθέτως, εάν καταφέρουµε να δηµιουργήσουµε τραπεζικό σύστηµα που εµπνέει εµπιστοσύνη µετά από το κούρεµα καταθέσεων το 2013 και το σκάνδαλο που δηµιουργήθηκε στην προσπάθεια να εκδώσουµε Ευρωπαϊκά διαβατήρια για να προσελκύσουµε νέες επενδύσεις, τότε ναι η Κύπρος θα µπορεί να δώσει τραπεζική εγγύηση σε τράπεζες του εξωτερικού για να δανείσουν για επενδύσεις ξένων στην Κύπρο, αποκτώντας έτσι και πάλι οικονοµική ισχύ.

Είναι οι διεθνείς τράπεζες και τα «Structured Notes» προγράµµατα µία καλή επιλογή κατά την γνώµη σας όσο αφορά την επένδυση των χρηµάτων µας;
Τα «Structured Notes» είναι µια ελκυστική επιλογή, καθώς αυτά τα προγράµµατα δεν έχουν επηρεαστεί από την αβεβαιότητα της πανδηµίας, ενώ προορίζονται κυρίως για επαγγελµατίες επενδυτές και δίνουν την ευκαιρία στον επενδυτή να γνωρίζει από την αρχή την απόδοση η οποία είναι καλύτερη από τους υφιστάµενους τόκους. Επιπλέον, ο επενδυτής θα µπορεί να είναι ήσυχος εφόσον το ρίσκο του θα είναι µειωµένο και ελεγχόµενο, λόγω της φύσης του προϊόντος, που προϋποθέτει ότι τα χρήµατά του θα είναι επενδυµένα σε αξιόπιστες και διεθνούς φήµης τράπεζες (A - rated).

 

Δειτε Επισης

Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης και ο οδικός χάρτης μείωσης των επιτοκίων
Κίνηση εντυπώσεων από ΑΚΕΛ με πρόταση νόμου για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Εκνευρισμένοι με Νομική Υπηρεσία οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής-«Πόση ικανοποίηση νιώθουν;»