Θα μπει η Porsche στο χρηματιστήριο; Ποια είναι η αξία της;

Εικασίες σχετικά με μια εισαγωγή της Porsche στο χρηματιστήριο, μέσω μιας αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO), είχαν διατυπωθεί ξανά κατά τη διάρκεια του έτους που τελειώνει, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις λόγω της περίπλοκης οργάνωσης των μετόχων.

Οι αναφορές σχετικά με μια πιθανή εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο περιλαμβάνουν εκτιμήσεις για μια αυτόνομη αξία της Porsche μεταξύ 45 και 90 δις ευρώ. Νωρίτερα την Τρίτη, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ανέφερε ότι οι οικογένειες Porsche και Piech, που ελέγχουν τον μεγαλύτερο μέτοχο του Ομίλου VW, την Porsche Automobil Holding SE, σκέφτονται να πουλήσουν μέρος του μεριδίου τους στην Volkswagen προκειμένου να αποκτήσουν το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών σε μια πιθανή IPO της Porsche.

Οι δύο οικογένειες, που κατέχουν το 31,4% των μετοχών της VW και το 53,3% των δικαιωμάτων ψήφου μέσω της Porsche SE, θα μπορούσαν να πουλήσουν ένα σημαντικό μερίδιο των μετοχών τους  στην Volkswagen για να συγκεντρώσουν περίπου 15 δις ευρώ, όπως αναφέρει η Handelsblatt.

Ακόμα κι αν ισχύσει αυτό το σενάριο θα παραμείνουν ο μεγαλύτερος μέτοχος της VW, πρόσθεσε η εφημερίδα, μπροστά από το γερμανικό κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, το οποίο κατέχει το 11,8% των μετοχών και το 20% των δικαιωμάτων ψήφου.

Η Porsche SE χαρακτήρισε το δημοσίευμα «καθαρή εικασία», χωρίς να κάνει περαιτέρω σχόλια. Η VW αρνήθηκε να σχολιάσει. Οι προνομιούχες μετοχές της VW, οι οποίες σημείωσαν σημαντική πτώση τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της σύγκρουσης της ηγεσίας της με τα συνδικάτα των εργαζόμενων, έκλεισαν με άνοδο 8,6%, στην κορυφή του γερμανικού δείκτη αναφοράς DAX. Οι μετοχές της Porsche SE έκλεισαν 8,5% υψηλότερα.

Ατομα που γνωρίζουν το θέμα είπαν στο Reuters τον Μάιο ότι οι οικογένειες ήταν έτοιμες να πάρουν σημαντικό μερίδιο μετοχών της Porsche εάν η μάρκα εισαχθεί ξεχωριστά. Μια τέτοια κίνηση θα χαλάρωνε τον έλεγχο των οικογενειών στη VW υπέρ της άμεσης ιδιοκτησίας της Porsche που ιδρύθηκε από τον πρόγονό τους, Ferdinand Porsche, το 1931.

Ερωτηθείς για μια πιθανή εισαγωγή της Porsche τον επόμενο Οκτώβριο, ο διευθύνων σύμβουλος του Volkswagen Group, Herbert Diess, είπε ότι ο όμιλος επανεξετάζει συνεχώς το χαρτοφυλάκιό του, αλλά δεν σχολίασε περαιτέρω.

Δειτε Επισης

«Καμπανάκι» ΔΝΤ σε ΗΠΑ για το χρέος-Συστάσεις για αυξήσεις φόρων
Γαλλία: Θετικά μηνύματα από την πρώτη έξοδο στις αγορές μετά τις εκλογές
Όλαφ Σολτς: Πολύ καλά μελετημένο το σχέδιο προϋπολογισμού
Γουόλερ: Πιο κοντά στη μείωση των επιτοκίων η Fed-Tα τρία σενάρια
ΔΝΤ: Η Ευρώπη έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας-Πώς μπορεί να το ξεπεράσει (γραφήματα)
Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό-Άγγιξε τα $2.482
Maersk: Σε όλο το δίκτυο η διαταραχή στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων λόγω Χούθι
Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό με «καύσιμο» τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Fed
Στον στόχο του 2% διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιούνιο
Έρευνα ΕΚΤ: Οι εταιρείες προβλέπουν μικρότερες αυξήσεις μισθών για τους επόμενους 12 μήνες