Χρυσός: Σε νέα ιστορικά υψηλά λόγω επιτοκίων και γεωπολιτικών εξελίξεων

Σε νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο αυξήθηκε σήμερα Δευτέρα η τιμή του χρυσού, ενισχυμένη από τη μεγαλύτερη αισιοδοξία ότι η Fed θα αρχίσει να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική φέτος καθώς και τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Η τιμή έκανε άλμα έως και 1,4% στα 2.450,07 δολάρια ανά ουγκιά στην Ασία το πρωί, ξεπερνώντας το προηγούμενο ενδοσυνεδριακό υψηλό που είχε σημειωθεί τον Απρίλιο.

Οι traders έχουν ενισχύσει τα στοιχήματά τους στις τελευταίες συνεδριάσεις ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια από τον Σεπτέμβριο, ένα σενάριο που θα ενίσχυε τον χρυσό, ο οποίος δεν αποφέρει τόκους στους επενδυτές.

Η υποχώρηση του δολαρίου και ο θάνατος του Ραϊσί

Την περασμένη εβδομάδα, το αμερικανικό δολάριο υποχώρησε και τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ έκαναν ράλι μετά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη και έδειξαν ότι ο πληθωρισμός τον Απρίλιο υποχώρησε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν. Αυτό προσέφερε στήριξη στο χρυσό, το οποίο τιμολογείται σε δολάρια.

Το χαρακτηριστικό του χρυσού ως ασφαλούς επενδυτικού καταφύγιου βρέθηκε στο επίκεντρο σήμερα, μετά τη συντριβή ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι.

Η είδηση αυτήν προστέθηκε στην αίσθηση της αύξησης των γεωπολιτικών κινδύνων σε ολόκληρη την περιοχή, καθώς ένα πετρελαιοφόρο με προορισμό την Κίνα χτυπήθηκε από πύραυλο των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα το Σάββατο.

«Το ράλι του χρυσού καθοδηγείται από τις ειδήσεις και την αβεβαιότητα σχετικά με το τι συνέβη στο Ιράν», δήλωσε ο Nicholas Frappell, στέλεχος της ABC Refinery στο Σίδνεϊ.

Αύξησαν τα στοιχήματα τα hedge funds

Τα hedge funds που διαπραγματεύονται προθεσμιακά συμβόλαια αύξησαν τα ανοδικά στοιχήματα για τον χρυσό σε υψηλό τριών εβδομάδων την εβδομάδα που έληξε στις 14 Μαΐου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Commodity Futures Trading Commission.

Η αύξηση των τιμών υποδηλώνει ότι ο χρυσός έχει ξεφύγει από ένα αρκετά στενό εύρος συναλλαγών τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω της έλλειψης σαφήνειας σχετικά με την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων. Οι τιμές έχουν πλέον αυξηθεί σχεδόν 20% φέτος, μετά από ένα καταιγιστικό ράλι που το είδε να σημειώνει διαδοχικά ρεκόρ καθ’ όλη τη διάρκεια του Απριλίου.

Η ισχύς του χρυσού συνδέεται με τις αγορές των κεντρικών τραπεζών, την ισχυρή ζήτηση από τις ασιατικές αγορές – ιδίως την Κίνα – και τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Δειτε Επισης

Αμετάβλητα τα επιτόκια από Τράπεζα της Ιαπωνίας, μειώνει τις αγορές ομολόγων
Βάζει γκολ στα έσοδα της Γερμανίας από τον τουρισμό το Euro 2024-Αναμένει ώθηση ενός δισ. ευρώ
Μειώνει τις αγορές ομολόγων η κεντρική τράπεζα Ιαπωνίας-Πέφτει το γεν
Γέλεν: Οι μισθοί δεν αποτελούν πλέον απειλή για τον πληθωρισμό
Υποχωρούν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τη δήλωση Fed για μόνο μία μείωση επιτοκίων
Κίνα: Ένεση ρευστότητας €250 εκατ. στο τραπεζικό σύστημα
Χρυσός: Τα παγκόσμια αποθέματα εξαντλούνται και αυξάνεται η τιμή του
Πάουελ: Δεν έχουμε ακόμα αυτοπεποίθηση για μείωση επιτοκίων-Η οικονομία πάει καλά
Η απάντηση της Ρωσίας στις νέες κυρώσεις-Τέλος δολάριο και ευρώ στο Χρηματιστήριο
DBRS: Ο επόμενος προϋπολογισμός θα καταδείξει νέες προτεραιοτήτες της Ε.Ε.